• 瀏覽: 24,008
  • 回覆: 169
  • 追帖: 1
奇怪在份份都合條件

但無一封有回音,連面試機會也沒有

係個求職市場真係咁淡,定係自身有問題,已攪不清

一早已經係咁啦,你估依家先係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-16 06:10 PM 發表

奇怪在份份都合條件

有冇試過係勞工處搵?

可能要求人工太高

引用:
原帖由 chitchats 於 2020-9-16 07:49 PM 發表

可能要求人工太高
都無寫要求人工,衹寫上份工的人工

74X
引用:
原帖由 74x 於 2020-9-16 08:17 PM 發表

公司自然會覺得你要求返上一份人工,試下唔好填

正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-16 06:10 PM 發表

奇怪在份份都合條件

會唔會打錯email呢?
我有個客真係打錯email
登入唔到我哋website

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-16 08:17 PM 發表

點解寫上份人工?
你有冇 cover letter 架?

回覆 引用 TOP

我send左80幾份 但得3,4份有回音
大部分同我之前既經驗唔太相關甚至完全唔關

b]

回覆 引用 TOP

要做到漁翁散網嘅話,200 封唔算好多....  應該話係好少。要繼續努力。

引用:

奇怪在份份都合條件

200封咁多,被定義為濫發而寄失或者被SKIP走都唔奇。

因為有可能被電郵系統鑑定為垃圾郵件, 無法寄出,或者落入了垃圾郵件匣。

亦有可能即使對方收到,也被發現只是KEY了公司名,內容完全一致,於是被SKIP走。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Porkypig1234 於 2020-9-17 04:03 AM 發表

要做到漁翁散網嘅話,200 封唔算好多....  應該話係好少。要繼續努力。
如果屬同一行業,同時有200家公司請人,這個行業都好興盛。

回覆 引用 TOP

引用:

奇怪在份份都合條件

恭喜你 你上年支持既攬炒已經成功左

根據我既經驗
sd咁多封都冇回音
多數都係你cv或者cover letter既問題
你sd200份,但hr可能都要睇200份
有d cv真係一見到已經可以飛得,見都唔洗見

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]