• 瀏覽: 13,703
  • 回覆: 110
  • 追帖: 1
因為新冠肺炎關係,差唔多人人出街都戴口罩。

原來戴口罩唔單止可以預防新冠肺炎傳播,更加可以預防一啲由飛沫傳播嘅疾病,好似感冒呀、流感咁樣,就算鼻敏感都減少咗好多。

呢啲算係新冠肺炎帶畀人類嘅意外收穫!

不過私家間醫生就比較慘囉,因為佢哋大部分嘅收入來源,都係靠呢啲感冒症狀病人供給。

冇咗呢一批病人,私家間醫生嘅收入少咗一大截,真係陰公豬。

用後易喉龍痕和咳、鼻痕!

D 人帶咗口罩,真係少咗好多感冒。

回覆 引用 TOP

幾年前我已經叫啲有感冒的人戴口罩,當時冇乜人理我。

點知到今年突然間全香港人自動戴口罩。香港人真係正一唔見棺材唔流眼淚。

引用:
原帖由 patrickcmk 於 2020-9-16 09:52 PM 發表

原來戴口罩唔單止可以預防新冠肺炎傳播,更加可以預防一啲由飛沫傳播嘅疾病,好似感冒呀、流感咁樣,就算鼻敏感都減少咗好多。

不過私家間醫生就比較慘囉,因為佢哋大部分嘅收入來源,都係靠呢啲感冒症狀病人供給。

冇咗呢一批病人,私家間醫生嘅收入少咗一大截,真係陰公豬。 ...
但願世間人無病, 寧可架上藥生塵。

行醫應該要有呢種心態同胸襟 ..

又真係,我一家三口農曆年後未傷風過,以前一定唔會咁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 patrickcmk 於 2020-9-16 09:52 PM 發表

冇咗呢一批病人,私家間醫生嘅收入少咗一大截,真係陰公豬。 ...
你唔使擔心佢地D生意......
我識幾個私家醫生, 都係中學同學(我中5個班同學好似有6個做左醫生), 佢地新冠前一個下午/晚已經可以搵過萬, 佢地其實唔多使愁衣食

引用:
原帖由 hellexpress 於 2020-9-16 23:04 發表

我識幾個私家醫生, 都係中學同學(我中5個班同學好似有6個做左醫生), 佢地新冠前一個下午/晚已經可以搵過萬, 佢地其實唔多使愁衣食 ...
當然唔會去到影響生計咁嚴重,只係搵錢比以前少咗一截啫。

唔止感冒少咗 鼻敏感發作都冇埋🤓

多帶口罩,少咗患病的機率;亦少咗機會畀醫生,多開抗生素!對抗藥性細菌的世界,都有不同程度的影響呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellexpress 於 2020-9-16 11:04 PM 發表

我識幾個私家醫生, 都係中學同學(我中5個班同學好似有6個做左醫生), 佢地新冠前一個下午/晚已經可以搵過萬, 佢地其實唔多使愁衣食 ...
純利過萬 ?

定係營業額過萬?

尋日經過幾間平時爆哂人既兒科診所,一個人都無………係真係一個人都無………

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 patrickcmk 於 2020-9-16 11:11 PM 發表

當然唔會去到影響生計咁嚴重,只係搵錢比以前少咗一截啫。

所以醫生諗計劏政府點知呀爺出手無咗嚿肥肉

世界最美好之事就係醫生冇生意

的確係,呢個都算係“意外收獲",以前真係估唔到帶口罩作用咁大,好多人真係少咁傷風感冒,我諗即使有朝一日疫情完結,好多人都會帶定一個口罩旁身,如搭公共交通工具,都會帶番個口畢!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]