• 瀏覽: 3,630
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
即係坐底要去3星期:2星期隔離然後1星期去玩?

https://inews.hket.com/article/2 ... fNKdAN2n09y5nppwick

新冠肺炎疫情衝擊全球旅遊業,泰國國會為刺激當地旅遊業,今日通過特殊觀光簽證計劃,外國旅客最多可在泰國逗留最多270日。

外電報道,特殊觀光簽證計劃預計於10月開始,外國旅客可以2000泰銖申請90天的簽證,其後可延長最多兩次,故最長逗留泰國日數可長達270天。

該計畫料最快於10月開始,有效期至明年9月30日,每個月暫接受1200位外國旅客申請。同時,申請此特殊觀光簽證計劃的旅客抵境後,必須先隔離14天。抵達泰國前,旅客亦需預先提供隔離期間入住酒店的預約證明,以及其後在泰國居住地址的證明。

泰國政府透露,此計畫的目的在於吸引高消費力的外國觀光旅客前來泰國,從而提振當地經濟。

附件

0915__600.jpg(97.26 KB)

2020-9-17 02:20 AM

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-9-17 02:20 AM 發表

即係坐底要去3星期:2星期隔離然後1星期去玩?

https://inews.hket.com/article/2753781/?r=mcsdfbez&fbclid=IwAR3kJ1PtxGkwC-_eA69jg01ztA6r0E_cCg1ccTNJfNKdAN2n09y5nppwick

新冠肺炎疫情衝擊全球旅遊業,泰國國會為刺激當地旅遊業,今日通過特殊觀光簽證計劃,外國旅客最多可在泰國 ...
半價刀吾去啦

回覆 引用 TOP

要先隔離14日冇得出街咁去黎做乜

引用:
原帖由 拉鍊夾倒皮 於 2020-9-18 04:09 PM 發表

要先隔離14日冇得出街咁去黎做乜
之前好似話可以去布吉,係酒店隔離,而部分酒店範圍內有私人海灘。不過就算係都只比留係房間好少少。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-9-18 04:30 PM 發表

之前好似話可以去布吉,係酒店隔離,而部分酒店範圍內有私人海灘。不過就算係都只比留係房間好少少。
焗你14日係同1地方去邊都悶啦
仲要自費添喎
冇著數啦
依家呢個時勢唯有忍耐

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 sowina 於 2020-9-18 04:50 PM 發表

係囉,勁岸9
如果係泰國買左樓嘅
又半退休或者退左休嘅
去親泰國都住3兩個月嘅都叫仲有得諗
但以上呢類人正路1早已經去左泰國避疫
剩返落黎好想去泰國嘅就得返我地呢堆可憐人

回覆 引用 TOP

泰國或開放外籍買房者申請永久居留許可!尊榮卡申辦條件也將考慮買房群體!

回覆 引用 TOP

(以及其後在泰國居住地址的證明。)

唔洗做,果邊有樓就話!
打工仔都係唔洗諗

"生死有命, 富貴由天"

引用:
原帖由 hiace2008 於 2020-9-19 10:40 AM 發表

唔洗做,果邊有樓就話!
打工仔都係唔洗諗
全世界都歡迎有錢人去自己國家使錢。香港打工仔都係有錢人,只係無咁長嘅假期啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hiace2008 於 2020-9-19 10:40 AM 發表

唔洗做,果邊有樓就話!
打工仔都係唔洗諗
唔駛做都未必會去喇
好似話要坐包機又盛
慘過麻瘋病

要隔離咁耐太浪費假期咗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fedax1010 於 2020-9-21 10:46 AM 發表

唔駛做都未必會去喇
好似話要坐包機又盛
慘過麻瘋病
我覺得天才先會有甘偉大同大膽的構思。
未出發前要隔離,到步後再隔離多次,希望有遊客會落搭。

Dr Chakrarat Pittayawonganon, director of the Bureau of Mental Health Strategy under the Department of Disease Control, (DDC) said in a press briefing yesterday that foreign tourists must present proof of a negative Covid-19 test no more than 72 hours prior to travel.

They must also have quarantined in their country of origin and have health insurance for international travel and a specified minimum amount of money in their bank account as well as a record of not visiting crowded places prior to their departure.

Tourists must isolate in home countries
https://www.bangkokpost.com/business/1988019/tourists-must-isolate-in-home-countries

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]