• 瀏覽: 34,593
  • 回覆: 381
  • 追帖: 2

中文大學政治與行政學系高級講師蔡子強今日在報章專欄提及,今年大學流失新生特別多,而且幾間排名較前的大學,情況更為嚴重。前特首梁振英就文章於社交媒體向蔡子強隔空提問:「你知道在二號橋事件後,街市街坊給中大的花名嗎?」

梁振英引述蔡子強回應指,「象牙塔外的人對這情況不會『吃驚』,家長就是對#陳健民這樣的中大教師、#段崇智這樣的中大校長、#吳傲雪這樣的中大同學,#葉芷琳這樣的港大學生會會長,避而遠之。」

香港學牲 暴力畜牲!
無病呻吟 煉獄自尋!
顛倒是非 強詞奪理!
反中亂港 摧毀香港!!

教畜學牲成功攬炒!自食其果!!
http://std.stheadline.com/politi ... 梁振英隔空問蔡子強-你知道中大的花名嗎

事事政治掛帥!
唔認宗唔認祖,盲反中亂港!
還有僱主願意請呢D示威喪屍嗎?!

#俾份工佢做,佢就罷工!
#問佢點解成日遲到,佢話佢唔搭黨鐵㗎!!
#問佢對自己嘅職業生涯有咩五年計劃呀,佢就嗌光復香港!時代革命!!
#叫佢做野唔好咁求其,對自己工作有D要求,佢就又大嗌五大訴求,缺一不可!!
#叫佢 喺辦公室戴普通口罩唔好戴豬嘴啦,佢即刻攞支港獨旗出嚟揮動!!
.....................

事事政治立場掛帥,九唔搭八!!學咩人返工呀?!!

被港獨包圍的學生,還可以有選擇嗎?!

識得有隻考完dse既深黃曱甴去左報暨南大學

引用:
原帖由 今天熱情的作業 於 2020-9-17 07:39 AM 發表

識得有隻考完dse既深黃曱甴去左報暨南大學
又自送中?!

起碼等香港社會平靜下來  先有人會報讀  現時我諗無咩人會揀讀香港   

直接出黎掟汽油彈好過讀書

求仁得仁,泛民成功攬炒

回覆 引用 TOP

因為家長認為香港班大學生根本不是正常讀書,所以佢哋唔想自己子女都是這樣

引用:
原帖由 Kingsourceman 於 2020-9-17 07:06 AM 發表

中文大學政治與行政學系高級講師蔡子強今日在報章專欄提及,今年大學流失新生特別多,而且幾間排名較前的大學,情況更為嚴重。前特首梁振英就文章於社交媒體向蔡子強隔空提問:「你知道在二號橋事件後,街市街坊給中大的花名嗎?」

梁振英引述蔡子強回應指,「象牙塔外的人對這情況不會『吃驚』,家長就是對#陳健民這樣的中大教師、#段崇智這樣的中大校長、#吳傲雪這樣的中大同學,#葉芷琳這樣的港大學生會會長,避而 ...
搞亂香港一走了之。

攬炒成功👏👏👏👏👏👍

回覆 引用 TOP

尤其入學生會果班無一個係正常

b
引用:
原帖由 BOC74 於 2020-9-17 07:52 AM 發表

直接出黎掟汽油彈好過讀書啦
明碼實價嘅民主!

有錢!有女!有大麻!
黃黑畜就覺得身在天堂㗎啦!!

D學牲係要呢D㗎啦!!

垃圾曱甴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2020-9-17 08:05 AM 發表

尤其入學生會果班無一個係正常
其實香港班廢青明唔明白今時唔同往日.....

幾十年前,香港人特別係當時年青嘅,係教育水平、專業技能、外語水平、工作態度、忠誠可信任度、國際視野及經驗、企業管理經驗上,一般較內地人優勝。所以當時香港人對中國來說係珍貴人力資源!

現在情況係 - 香港廢青相對同年紀嘅國內青年一代,毫無特出之處!在知識水平、工作態度、忠誠可信性度,甚至外語水平及基本待人接物技巧方面其實係明顯落後!

無料,再加上無知地事事以自己唔熟悉嘅政治行先,其實已成為中國唔需要嘅人力資源垃圾!

中國最不缺嘅,係人呀!!傻能傻閪!!

比我做父母都唔想仔女日日返學對住班曱甴啦!一個唔好彩未畢業已監倉相見。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]