• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 15
【本報訊】港島東區三條專線小巴線「疫市加價」,加幅約百分之七。運輸署宣布,港島專線小巴66、66A及68號線將於本月廿七日起調整車費,加價三角至四角。三條路線由筲箕灣愛秩序灣出發,前往柴灣、東區尤德夫人那打素醫院及鰂魚涌等地。有市民指當中涉醫院線,認為加價在一定程度上會對需來往醫院的市民造成負擔。

運輸署表示,來往愛秩序灣至柴灣環翠道的66號循環線,以及來往愛秩序灣至東區醫院的66A號線循環線專線小巴,全程收費將由六元加至六元四角;而來往愛秩序灣至鰂魚涌海灣街的68號循環線專線小巴,亦由原來四元六角加至四元九角。該署稱若使用同一張八達通卡轉乘66及68號線來回方向的乘客,將可繼續享有車費優惠。

涉及醫院線 料增市民負擔

家住港島的陳小姐指,自己從小在該區讀書,觀察到不少市民平日若需到醫院覆診,都會乘搭66A線小巴從港鐵筲箕灣站往東區醫院,因較方便及較節省時間,當中不少更是長者及其家人。陳對今次加價感失望,認為中午時段都有不少該區市民乘搭小巴至醫院探訪家屬,因現時經濟不景,相信會對市民增加不少負擔。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200917/mobile/odn-20200917-0917_00176_033.html

疫市加價,市民又百上加斤了

熱賣及精選
引用:
原帖由 kirstyu2 於 2020-9-17 08:34 AM 發表

【本報訊】港島東區三條專線小巴線「疫市加價」,加幅約百分之七。運輸署宣布,港島專線小巴66、66A及68號線將於本月廿七日起調整車費,加價三角至四角。三條路線由筲箕灣愛秩序灣出發,前往柴灣、東區尤德夫人那打素醫院及鰂魚涌等地。有市民指當中涉醫院線,認為加價在一定程度上會對需來往醫院的市民造成負擔。

運輸署表示,來往愛秩序灣至柴灣環翠道的66號循環線,以及來往愛秩序灣至東區醫院的66A號線循環線專 ...
東區D小巴真係乜都要賺到盡
之前柴灣去赤柱果條16X都成日加價加到被人嘈
宜家連醫院線都逆市加價
D乘客成日被人禁住搶都幾慘

回覆 引用 TOP

進智點會唔賺錢啊,65就仲貴添。而16X以前比熱狗的14仲要平添。呢間萬能資源,呢十幾年加左成倍價啦

引用:
原帖由 post70 於 2020-9-17 13:10 發表

進智點會唔賺錢啊,65就仲貴添。而16X以前比熱狗的14仲要平添。呢間萬能資源,呢十幾年加左成倍價啦
加得咁勁?

證明小巴欠缺規模經濟效益

應該借2021,屯馬線全通,紅小因此全面沒落,實施大巴小巴融合

家連綠小都經營困難,成本高昂。長遠應讓大型綠小公司開巴士,巴士公司收購小型綠小公司
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28844095

用毒果淫gay 愚蠢由此起
睇毒果淫報 只會變死佬
睇99妖視 只會變弱智
汽車渣笨田 道德觀不見

進入2021東京奧運年
轉用samsung galaxy
睇on.cc / TVB
渣豐田 toyota / 凌志 Lexus 重過新生!
X智不意外。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-9-17 01:20 PM 發表

加得咁勁?

證明小巴欠缺規模經濟效益

應該借2021,屯馬線全通,紅小因此全面沒落,實施大巴小巴融合

家連綠小都經營困難,成本高昂。長遠應讓大型綠小公司開巴士,巴士公司收購小型綠小公司
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28844095 ...
新巴城巴收購X智算啦,下下喺南區督眼督鼻。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-17 13:23 發表

但咁樣即係港島壟斷

所以,我個建議係

禁止以下吞併動作
新巴城巴 + 進智港島業務 (但可以吞併進智新界業務)
載通 + 馬亞木
載通 + 進智新界業務

免得
港島只有新巴城巴 - 進智
九龍新界只有載通 - 馬亞木
獨霸

長遠,應全港分三組,每組有齊大巴小巴,亦有齊港九新界的線

用毒果淫gay 愚蠢由此起
睇毒果淫報 只會變死佬
睇99妖視 只會變弱智
汽車渣笨田 道德觀不見

進入2021東京奧運年
轉用samsung galaxy
睇on.cc / TVB
渣豐田 toyota / 凌志 Lexus 重過新生!

回覆 引用 TOP

66系如果唔係搭到去愛蝶灣既話..其他分段價都唔係貴既..
一搭去愛蝶灣個價就真係完全唔同感覺..

Come come Kitty Kitty
You're so pretty pretty
Don't go Kitty Kitty
Stay with me
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-17 01:23 PM 發表

新世界和善水資源有冇興趣收購X智?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FafaLala 於 17/9/2020 13:39 發表

66系如果唔係搭到去愛蝶灣既話..其他分段價都唔係貴既..
一搭去愛蝶灣個價就真係完全唔同感覺..
最慘就係落到筲箕灣個價唔上唔落, (又唔可以話佢平到唔合理, 但又唔係貴)
柴灣 <> 愛蝶灣就長期少人...

分段客無錯好多, 但賺埋都唔夠畀支出....

班次有時唔知咩事時多時少,
搞搞下D去筲箕灣既客見65小巴都上...

回帖前請先留意版規啊!~

正x街,小巴公司
不理市民水心火熱...就搶錢...
可恥

XD

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 brianso198 於 2020-9-17 07:57 PM 發表

最慘就係落到筲箕灣個價唔上唔落, (又唔可以話佢平到唔合理, 但又唔係貴)

搞搞下D去筲箕灣既客見65小巴都上... ...
話時話宜家仲有冇三蚊紅小往返柴灣同筲箕灣?

引用:
原帖由 GT0256 於 17/9/2020 22:20 發表

有見過,中午時間多小小

回帖前請先留意版規啊!~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 brianso198 於 2020-9-17 19:57 發表

搞搞下D去筲箕灣既客見65小巴都上... ...
其實落筲箕灣個價係ok既..
我自己黎講除左去街市果邊否則都唔會搭得著..
但學你咁講個班次真係唔太好等..
我行去青年廣場搭如果等得耐同搭完82先係電車路行入去唔差得多..
更唔好講搭20號..
引用:
原帖由 GT0256 於 2020-9-17 22:20 發表

有呀..但唔知幾時有幾時冇..

Come come Kitty Kitty
You're so pretty pretty
Don't go Kitty Kitty
Stay with me
其實交通就應該由政府營運,確保所有人有得用,內地都係敢,所以車費好便宜

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]