• 瀏覽: 13,007
  • 回覆: 81
現職老闆經經在外地,這份工做了1年多,他1年只翻黎1次半次,但全程靠cam𥄫實你做野,又不停whatsapp你要點做點做,你同客人傾過什麼都要打翻晒出黎,有錯從來唔認,重要屈你做得唔好。

上個月找到新工,前1星期出電郵辭職,說明通知期為1個月,但老闆竟然暗示我得1個月通知,暗示我沒有責任心之類,我都沒有氣同佢爭拗。

間公司乜都冇,清潔又自己做,文具又要自己準備,有時放工同佢拎野比客都冇同佢計OT錢,但有時請假1個小時都比佢扣錢,同公司買野都係自己比左錢先,咁都冇同佢計啦,試過同佢預支成萬蚊,隔1個月後先攞返錢。

公司已經唔算大,得500呎到,但有時d貨都霸左成400幾呎,連行條路出入都好困難。

老闆遲交貨令我比客人炳又唔關佢事,但佢地又驚得失個客,原來之前好多員工都係比佢炒,但炒唔係比1個月通知期,係由佢安排新人接替晒所有工作先比佢地走,仲有離職後1個月內都要答佢疑問,以前d年青人就咁比佢烚,但我唔會囉。

都辭工...吊7佢啦

活在當下
冇錢又學人做生意。
冇錢就自已或老婆仔女做埋。

回覆 引用 TOP

恭喜脫離苦海

回覆 引用 TOP

一般打工仔都係咁架啦,東家唔打就打西家,比夠通知期收足錢就ok,至於之後搵你就冇需要理佢。其實呢個帖想討論什麼呢?

回覆 引用 TOP

個主要客戶都不停搵緊公司合作,問我有冇興趣接佢地d單,我話離開後先決定。

好彩入職時冇簽任何協議。

再串啲貼錢走都祿事踩啋佢

間公司有幾個員工?

我之前份工就係因佢要求提早10日走人,我都有諗過貼紙走,但暫時唔諗住。
引用:
原帖由 king-man 於 2020-9-17 03:33 PM 發表

再串啲貼錢走都祿事踩啋佢

1隻手數得晒。
引用:
原帖由 631250312 於 2020-9-17 04:05 PM 發表

間公司有幾個員工?

引用:
原帖由 z1987hk 於 2020-9-17 04:14 PM 發表

我之前份工就係因佢要求提早10日走人,我都有諗過貼紙走,但暫時唔諗住。
當然最好就好嚟好去,唔到最後都唔行呢步

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 z1987hk 於 2020-9-17 04:15 PM 發表

1隻手數得晒。

其實見唔到老闆係好事,但又長期俾camera射住

佢有控制狂,你點同客人去傾事前都要得佢同意。

每位同事背後都有個cam影住部電腦。
引用:
原帖由 631250312 於 2020-9-17 04:34 PM 發表

其實見唔到老闆係好事,但又長期俾camera射住

呢個老細慳哂..全部都係你做..搵到份工,當然走啦!

只愛看AhSa
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]