• 瀏覽: 2,525
  • 回覆: 18
兩年前,嶼巴為數14架嘅Enviro400(AD)開始投入服務。
現在批車行3M較多,但係次次上斜都已經冇乜力,更喺東涌道出現壞車情況。
究竟呢批車日日行大斜路,大家覺得AD仲可以捱多幾多年?

熱賣及精選
引用:
原帖由 FunKY 於 2020-9-18 07:28 AM 發表

兩年前,嶼巴為數14架嘅Enviro400(AD)開始投入服務。
現在批車行3M較多,但係次次上斜都已經冇乜力,更喺東涌道出現壞車情況。
究竟呢批車日日行大斜路,大家覺得AD仲可以捱多幾多年? ...
雖然架車新,但3M多客,東涌道大斜路,上鈄好食力,副偈成日係咁踩,捱幾年摺得。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-9-18 11:27 發表

雖然架車新,但3M多客,東涌道大斜路,上鈄好食力,副偈成日係咁踩,捱幾年摺得。
先至2年

8.9公升偈,320匹,都咁?

又唔見成日行城巴7的91xx咁樣?

用毒果淫gay 愚蠢由此起
睇毒果淫報 只會變死佬
睇99妖視 只會變弱智
汽車渣笨田 道德觀不見

進入2021東京奧運年
轉用samsung galaxy
睇on.cc / TVB
渣豐田 toyota / 凌志 Lexus 重過新生!
引用:
原帖由 yariscross 於 2020-9-18 01:29 PM 發表

先至2年

東涌道長命鈄唔係講笑

回覆 引用 TOP

睇黎只有MAN先搞得掂

現有自用電腦:
MSI GF65 Thin 9SEXR Gaming Notebook
Intel I7 9750H CPU
Transcend 16GB 2666MHZ DDR4 RAM X2
GeForce RTX 2060 6GB GDDR6
Transcend 1TB M2 SSD X2
引用:
原帖由 yinss 於 2020-9-18 10:05 PM 發表

睇黎只有MAN先搞得掂
MAN可以做到10米單層?

引用:
原帖由 FunKY 於 2020-9-18 22:19 發表

MAN可以做到10米單層?
東涌道都唔窄

12m都行得

加大馬力扭力都可以

MAN A95呢方面最好!10.5公升偈,提升動力空間遠勝其他!

用毒果淫gay 愚蠢由此起
睇毒果淫報 只會變死佬
睇99妖視 只會變弱智
汽車渣笨田 道德觀不見

進入2021東京奧運年
轉用samsung galaxy
睇on.cc / TVB
渣豐田 toyota / 凌志 Lexus 重過新生!
引用:
原帖由 yariscross 於 2020-9-18 10:37 PM 發表

東涌道都唔窄

12m都行得

加大馬力扭力都可以

MAN A95呢方面最好!10.5公升偈,提升動力空間遠勝其他!
但之前搵過12m試東涌道結果水滾,果架車應該係MAN A95

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yariscross 於 2020-9-18 13:29 發表

先至2年

兩樣野都唔同,唔知你有冇真正去過大嶼山石門甲打後既車輛禁區.....
3M行果段,係基本上大部份都係上斜...而斜度係1:10(冇記錯既話)
所以上斜係好食力,但城7,我冇記錯好似係得一段仔左右,加上斜度冇3M行果段咁食力....
冇好話巴士呀....行東涌道入去私家車都係拖2波上(利申:以前番貝澳果頭,搭公司車)

回覆 引用 TOP

呢段(北行)
1:6 😱

批AD而家都有行番38呢啲東涌短途線,行車有冇殘哂?

回覆 引用 TOP

我都擔心佢地唔捱得好耐
不過以前手波版丹尼士飛鏢都好似行左好耐下

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-9-19 09:05 發表

呢段(北行)
1:6 😱

唔係淨係得呢段,3m行最少5段1:10,2段1:8,1-2段1:6(單程)

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]