• 瀏覽: 25,758
  • 回覆: 169
  • 追帖: 6
我朋友做左三年,佢成日話好難請人,其實點解?

個個做保險,邊個供保險?

引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-18 12:27 PM 發表

一般人喜歡做收入穩入的工作, 不喜歡做銷售類工作, 追quota, 壓力大, 工作時間不固定,收入不穩定
而銷售類工作中, 保險的難度, 對個人的要求差唔多是最高.

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-18 12:27 PM 發表

經濟環境差, sell保險更難

真係唔係人人都做到銷售

回覆 引用 TOP

接受到冇晒朋友味做lor

保險負面形象太根深蒂固,其實按不同保障仍有發展空間,不一定做人壽,101等。

回覆 引用 TOP

可能有人覺得保險唔穩定但多勞多得囉,依家咁嘅景況,試下無壞,萬一適合自己呢。我有個friend做空姐架,都打算轉行了,26號富衛有招聘會,佢都話會去試下

引用:
原帖由 mansonchung 於 2020-9-18 03:29 PM 發表

經濟環境差, sell保險更難
這句真, 好多人開飯都無錢, 點會有錢買保險.

因為我自己覺得, 保險係呃人錢. 咁我做保險就等於呃人錢. 過唔到自己. SELL野巳經難. SELL啲呃人既更難.
有人真係覺得好, 有意外有錢收. 有同事講到, 年年都有錢收. claim過左份保單既錢. 幾好. 其實我心諗, 你好似為左收保險錢, 而專登整啲病痛出黎......
亦有個朋友, 唔記得乜事要入院做手術, 但CLAIM唔到保險, 佢話唔包......
我就覺得, SALE你時, 講到乜都有咁. 到出事時, 就左CHECK右CHECK, 驚死要賠俾你咁. 而你又要整好多文件至CLAIM到錢. 麻鬼煩

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-9-18 02:39 PM 發表

一般人喜歡做收入穩入的工作, 不喜歡做銷售類工作, 追quota, 壓力大, 工作時間不固定,收入不穩定
而銷售類工作中, 保險的難度, 對個人的要求差唔多是最高. ...
近排去咗間網店做 壓力仲大過做sales果陣 都痴線 要求你十項全能 最好幫佢出live sale埋 但人工又低

回覆 引用 TOP

主要係收入唔穩定。 多勞唔一定多得。 多勞最後可能都係得個吉。 我問過, 比如做MPF, 要搵2萬, 至少要搵到人MPF戶口有70萬整合過去(比如宏利), 老實講邊有咁容易搵到個人MPF有70萬呃。 至少我識唔到呢d人喇。

引用:
原帖由 Losers309 於 2020-9-19 08:40 AM 發表

主要係收入唔穩定。 多勞唔一定多得。 多勞最後可能都係得個吉。 我問過, 比如做MPF, 要搵2萬, 至少要搵到人MPF戶口有70萬整合過去(比如宏利), 老實講邊有咁容易搵到個人MPF有70萬呃。 至少我識唔到呢d人喇。 ...
七十萬有兩萬?幾好搵

引用:
原帖由 東方純情的馬桶 於 2020-9-18 01:42 PM 發表

個個做保險,邊個供保險?
佢想買床單

回覆 引用 TOP

引用:

如果成個月都開唔到一張單都照出糧又唔會個個禮拜捽數,咪大把人做囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]