• 瀏覽: 25,755
  • 回覆: 169
  • 追帖: 6
如果失業的原因係俾保險公司炒, 咁你仲做唔做保險 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2020-9-20 01:45 PM 發表

開始做保險都係先開自己同屋企人單,卽貼錢打工。
無錯,根本間公司就唔係唔夠人,佢地係想開你,同你d屋企人朋友既單,都開到無晒,自然就會卒數卒走你,做保險真係可以揾到錢長做既,十個都未必有一個,想做自己唸清楚先好,無謂失業咁慘都仲要俾人吸晒d血

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-20 03:43 PM 發表

同意。未計斷六親,呢排有冇$都好都晤想買保險。加上入職training, 完左又冇簽到單,係要賠返$比公司之前training,考牌個d費用。唔想賠就要乞求d親戚朋去幫自己簽單。仲要限時還清,同出街借錢冇分別。 ...
好多保險公司都有d所謂借糧嘅服務,係for d簽唔夠單無生意嘅保險經紀或者岩岩入職嘅經紀,就係唔夠佣金收入都可以出到指定佣金比經紀,只要將來簽到單就可以扣返比公司,但如果中途離職就要還錢,唔還就會比保險公司告添

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2020-9-20 05:26 PM 發表

好多保險公司都有d所謂借糧嘅服務,係for d簽唔夠單無生意嘅保險經紀或者岩岩入職嘅經紀,就係唔夠佣金收入都可以出到指定佣金比經紀,只要將來簽到單就可以扣返比公司,但如果中途離職就要還錢,唔還就會比保險公司告添 ...
yes, 我之前去過幾間大既保險公司,佢地都係咁做,入去做照每月出糧,比你讀保險,考牌,佢係話公司包既,氹d人落搭,若果初初出來做野,唔識問埋之後簽唔到單後果就上船呢,就pk了。氹你入去做,佢唔會話借糧,唔會話冇單要還錢架。求職個個主動問先講,考左牌幾耐之後簽唔夠單,就要還返之前d糧+公司course 費用+考牌費。唔還必定比人告。所以叫人去做保險差不多推人去死,除非背後有大堆客戶,可以包人地全間公司員工mpf,保險等,就可以做。

保險首先要有厚面皮,其次要抗壓。最好有一個廣泛嘅人,如果唔係,你會好快到個新嘅訂單。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-18 12:27 PM 發表

我朋友做左三年,佢成日話好難請人,其實點解?
D儲蓄保險咁仆街,仲邊有人買?預計部份作到天花龍鳳,,唔信洗唔洗post我份純儲蓄保單出黎?保險呢行個朵衰到貼地

引用:
原帖由 山下古筍盤 於 18-9-2020 12:27 PM 發表

我朋友做左三年,佢成日話好難請人,其實點解?
樓主叫人衝、自己鬆!完美演繹!
扮嘢問問題,其實煽動、老點別人去落火坑!

Algebra is basic mathematics !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 始作桶者 於 2020-9-20 06:55 PM 發表

D儲蓄保險咁仆街,仲邊有人買?預計部份作到天花龍鳳,,唔信洗唔洗post我份純儲蓄保單出黎?保險呢行個朵衰到貼地
我都信,所以我無買。
我朋友亦有sale我,但我又聽佢講好似好好搵,我就諗,如果個客又好賺,agent又好賺,咁保險公司食咩

引用:
原帖由 東方純情的馬桶 於 2020-9-18 01:42 PM 發表

個個做保險,邊個供保險?
失業保險 幫自己買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 打9棒 於 2020-9-18 07:25 PM 發表

因為我自己覺得, 保險係呃人錢. 咁我做保險就等於呃人錢. 過唔到自己. SELL野巳經難. SELL啲呃人既更難.
有人真係覺得好, 有意外有錢收. 有同事講到, 年年都有錢收. claim過左份保單既錢. 幾好. 其實我心諗, 你好似為左收保險錢, 而專登整啲病痛出黎......
亦有個朋友, 唔記得乜事要入院做手術, 但CLAIM唔到保險, 佢話唔包......
我就覺得, SALE你 ...
我都覺得係
但我自己都有買又係真,應該話真係為客戶選一個啱的保險經紀極少
保險有需要,但真係要自己選

引用:
原帖由 dance5 於 2020-9-19 04:08 PM 發表

地產會唔會仲難
我覺得地產易啲。唔買樓都要租樓,總有啲生意。經濟差時,邊有人買保險,cut就有。

回覆 引用 TOP

我覺得佢計錯,宏利(或任何保險公司),70萬mpf戶口你絕對冇可能有2萬傭咁多(二仟都冇),如果係就唔難啦,十厘萬戶口既人搵幾個,佢一定計錯或講錯
引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-19 11:42 AM 發表

七十萬有兩萬?幾好搵

引用:
原帖由 mansonchung 於 2020-9-18 03:29 PM 發表

經濟環境差, sell保險更難
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 打9棒 於 2020-9-18 07:25 PM 發表

因為我自己覺得, 保險係呃人錢. 咁我做保險就等於呃人錢. 過唔到自己. SELL野巳經難. SELL啲呃人既更難.
有人真係覺得好, 有意外有錢收. 有同事講到, 年年都有錢收. claim過左份保單既錢. 幾好. 其實我心諗, 你好似為左收保險錢, 而專登整啲病痛出黎......
亦有個朋友, 唔記得乜事要入院做手術, 但CLAIM唔到保險, 佢話唔包......
我就覺得, SALE你 ...
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ek888 於 2020-9-18 05:46 PM 發表

接受到冇晒朋友味做lor
x2

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]