• 瀏覽: 25,221
  • 回覆: 168
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 johnchu777 於 2020-9-18 06:58 PM 發表

這句真, 好多人開飯都無錢, 點會有錢買保險.
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-20 03:43 PM 發表

同意。未計斷六親,呢排有冇$都好都晤想買保險。加上入職training, 完左又冇簽到單,係要賠返$比公司之前training,考牌個d費用。唔想賠就要乞求d親戚朋去幫自己簽單。仲要限時還清,同出街借錢冇分別。 ...
x2

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 viviancat 於 2020-9-20 11:51 PM 發表

我覺得佢計錯,宏利(或任何保險公司),70萬mpf戶口你絕對冇可能有2萬傭咁多(二仟都冇),如果係就唔難啦,十厘萬戶口既人搵幾個,佢一定計錯或講錯

...
我都唔太信有。學您話 七十萬mpF 真係好多人有,尤其四十以上。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 打9棒 於 2020-9-18 07:25 PM 發表

因為我自己覺得, 保險係呃人錢. 咁我做保險就等於呃人錢. 過唔到自己. SELL野巳經難. SELL啲呃人既更難.
有人真係覺得好, 有意外有錢收. 有同事講到, 年年都有錢收. claim過左份保單既錢. 幾好. 其實我心諗, 你好似為左收保險錢, 而專登整啲病痛出黎......
亦有個朋友, 唔記得乜事要入院做手術, 但CLAIM唔到保險, 佢話唔包......
我就覺得, SALE你 ...
保險係取之於面,用之於點,所以揾唔揾笨真係兩體!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-20 03:43 PM 發表

同意。未計斷六親,呢排有冇$都好都晤想買保險。加上入職training, 完左又冇簽到單,係要賠返$比公司之前training,考牌個d費用。唔想賠就要乞求d親戚朋去幫自己簽單。仲要限時還清,同出街借錢冇分別。 ...
叫人入行果d 都係靠害

貼錢打工

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-9-21 06:24 AM 發表

叫人入行果d 都係靠害

貼錢打工
同意,聽人講裝身費都唔少

引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-21 10:35 AM 發表

同意,聽人講裝身費都唔少
保險佬 其實係老千

叫你去做果個 本身都係AA 而你搵到單 佢都有得分 你冇單呢? 你要賠錢 培訓費 考牌費 連底薪都要賠返比公司 氹哂你d親戚朋友買 佢又有得分

保險係一種概念產品 1萬個人買壽險 真係死左要賠錢既 可能先得1-2個 其他9998個佢係剩賺

而你買保險係賭博 賭自己死唔死 仲有wo 年紀越大 保費越高 最後供款仲多過賠償金額

所以由一開始就已經係騙局 不過保險股升值潛力高 成本低 利潤高 天災 戰爭 暴動 都唔賠 自然死亡率係極低 真係要死 賠果一百幾廿萬過你家人 有L用咩?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-9-21 10:58 AM 發表

保險佬 其實係老千

叫你去做果個 本身都係AA 而你搵到單 佢都有得分 你冇單呢? 你要賠錢 培訓費 考牌費 連底薪都要賠返比公司 氹哂你d親戚朋友買 佢又有得分

保險係一種概念產品 1萬個人買壽險 真係死左要賠錢既 可能先得1-2個 其他9998個佢係剩賺

而你買保險係賭博 賭自己死唔死 仲有wo 年紀越大 保費越高 最後供款仲多過賠償金額

所以由一開始就已經 ...
學到野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-18 12:27 PM 發表

我朋友做左三年,佢成日話好難請人,其實點解?
賣保險要牌的, 你當左一失業就可以去做?

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-9-21 12:22 PM 發表

賣保險要牌的, 你當左一失業就可以去做?
erb好似有考牌課程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山下古筍盤 於 2020-9-18 12:27 PM 發表

我朋友做左三年,佢成日話好難請人,其實點解?
因為比阿作做曬啲生意

回覆 引用 TOP

其實呢行,d人聽到你做保險都避開你啦。如果我要買,我會自己買,我唔買,都唔想俾人成日叫我買

保險sell屎向來都係搵啲後生傻仔入行。。。 等佢sell晒俾家人親戚。。。 冇晒lead...跟住就啄架啦

引用:
原帖由 poopoodle 於 2020-9-22 01:52 AM 發表

其實呢行,d人聽到你做保險都避開你啦。如果我要買,我會自己買,我唔買,都唔想俾人成日叫我買
呢個就係我唔去做的原因

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-9-20 05:40 PM 發表

yes, 我之前去過幾間大既保險公司,佢地都係咁做,入去做照每月出糧,比你讀保險,考牌,佢係話公司包既,氹d人落搭,若果初初出來做野,唔識問埋之後簽唔到單後果就上船呢,就pk了。氹你入去做,佢唔會話借糧,唔會話冇單要還錢架。求職個個主動問先講,考左牌幾耐之後簽唔夠單,就要還返之前d糧+公司course 費用+考牌費。唔還必定比人告。所以叫人去做保險差不多推人去死,除非背後有大堆客戶,可以包人 ...
你親身做過唔同保險?@@

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]