• 瀏覽: 689
  • 回覆: 11
近年坊間有虛假的空殼顧問公司在網頁中訛稱公司有專業團隊包括認可人士(AP)、註冊檢驗人員(RI)、合資格人士(QP)、註冊測量師(RBS)、註冊工程師(RSE)、紅外線記錄簽署人(IR-AS)提供一站式漏水檢測及維修服務、新/舊樓宇驗收服務、裝修及水電工程服務、工程師(AP)顧問及小型工程申報服務、賓館及食牌照顧問服務等一大堆顧問工程服務,顧問公司甚至虛構公司有法律團隊,一站式提供公正服務、法律資詢及訴訟服務。顧問公司電話不但只是手提電話號碼,而且公司地址更只是葵涌區工業大廈內的無人貨倉。這類虛假的空殼顧問公司執修漏水愈整愈衰,檢測找不到漏水源頭,維修手工差兼拒絕保養,失敗個案當成功漏水檢測個案推銷,甚至要求客戶加碼顧問工程費。如果搵人裝修的話一定要小心!

熱賣及精選
引用:
原帖由 poonwinghang 於 2020-9-18 03:22 PM 發表

近年坊間有虛假的空殼顧問公司在網頁中訛稱公司有專業團隊包括認可人士(AP)、註冊檢驗人員(RI)、合資格人士(QP)、註冊測量師(RBS)、註冊工程師(RSE)、紅外線記錄簽署人(IR-AS)提供一站式漏水檢測及維修服務、新/舊樓宇驗收服務、裝修及水電工程服務、工程師(AP)顧問及小型工程申報服務、賓館及食牌照顧問服務等一大堆顧問工程服務,顧問公司甚至虛構公司有法律團隊,一站式提供公正服務、法律資 ...
"這類虛假的空殼顧問公司執修漏水愈整愈衰,檢測找不到漏水源頭,維修手工差兼拒絕保養,失敗個案當成功漏水檢測個案推銷,甚至要求客戶加碼顧問工程費"<==!你咁講就唔啱啦, 你點知人地有問題呀? 你係受害者?? 呢類言論涉誹謗

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-9-18 04:12 PM 發表

"這類虛假的空殼顧問公司執修漏水愈整愈衰,檢測找不到漏水源頭,維修手工差兼拒絕保養,失敗個案當成功漏水檢測個案推銷,甚至要求客戶加碼顧問工程費"<==!你咁講就唔啱啦, 你點知人地有問題呀? 你係受害者?? 呢類言論涉誹謗 ...
嗯, 你理論.....
幾好, 借來一用 :

葵扇鼻你咁講就唔啱啦, 你點知poonwinghang誹謗呀? 你係受害者?? 呢類言論涉誹謗

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-9-18 06:34 PM 發表

嗯, 你理論.....
幾好, 借來一用 :

葵扇鼻你咁講就唔啱啦, 你點知poonwinghang誹謗呀? 你係受害者?? 呢類言論涉誹謗
樓主用"這類虛假的空殼顧問公司執修漏水愈整愈衰,檢測找不到漏水源頭,維修手工差兼拒絕保養", 他有證據嗎??

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-9-18 11:33 PM 發表

樓主用"這類虛假的空殼顧問公司執修漏水愈整愈衰,檢測找不到漏水源頭,維修手工差兼拒絕保養", 他有證據嗎??
證據, 作證明用吧?

其實, 你想控告任何人誹謗, 是由你去證明的.
而且需要證明的項目不少, 包括聲譽受損、消息虛假、屬惡意中傷或誣蔑他人.  (是and/or組合, 視乎情況而定)

縱使你能夠證明, 發表言論者可以以「沒有針對你」作為為有效辯護理由.
樓主在討論區用「這類」指稱對象, 不符誹謗中的「損害另一人的聲譽」, 除非他只在你公司門前抗議.

//他有證據嗎??

況且, 你現在這句質問, 已脫離「嗯, 你理論.....」的元素 : 「你點知? 你係受害者??」
(一般術語, 叫新龍門)

我上帖其實答唔答你都得.

引用:
原帖由 poonwinghang 於 2020-9-18 15:22 發表

近年坊間有虛假的空殼顧問公司在網頁中訛稱公司有專業團隊包括認可人士(AP)、註冊檢驗人員(RI)、合資格人士(QP)、註冊測量師(RBS)、註冊工程師(RSE)、紅外線記錄簽署人(IR-AS)提供一站式漏水檢測及維修服務、新/舊樓宇驗收服務、裝修及水電工程服務、工程師(AP)顧問及小型工程申報服務、賓館及食牌照顧問服務等一大堆顧問工程服務,顧問公司甚至虛構公司有法律團隊,一站式提供公正服務、法律資 ...
現在開業成本低, 靠網絡推廣而非靠口卑, 好多吹得就吹.
好多時呢啲係好似「中介」咁. 接到生意就再搵其他公司幫佢攪.

引用:
原帖由 GJ225 於 2020-9-19 06:13 AM 發表

現在開業成本低, 靠網絡推廣而非靠口卑, 好多吹得就吹.
好多時呢啲係好似「中介」咁. 接到生意就再搵其他公司幫佢攪.
唔好咁老定,海關告過啦,某公司自稱40年老字號,咪比海關告入咗,而家好多都話公司有百人專業團隊,點睇海關對專業理解,但間嘢可能搵100個外判或支薪嘅單據都交唔出,中硬。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-9-18 11:51 PM 發表

證據, 作證明用吧?

其實, 你想控告任何人誹謗, 是由你去證明的.
而且需要證明的項目不少, 包括聲譽受損、消息虛假、屬惡意中傷或誣蔑他人.  (是and/or組合, 視乎情況而定)

縱使你能夠證明, 發表言論者可以以「沒有針對你」作為為有效辯護理由.
樓主在討論區用「這類」指稱對象, 不符誹謗中的「損害另一人的聲譽」, 除非他只在你公司門前抗議. ...
你在法律版討論嗎?? 沒有真確証明就指証人啊, 正如我話陳某某D錢係賣假藥賺番黎一樣, 沒有真實証據下已成誹謗

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-9-18 11:54 PM 發表

//他有證據嗎??

況且, 你現在這句質問, 已脫離「嗯, 你理論.....」的元素 : 「你點知? 你係受害者??」
(一般術語, 叫新龍門)

我上帖其實答唔答你都得. ...
你系法律版除左合約法有點料外, 其餘對一般法律真系好差
袋埋錢入你袋: 誹謗的定義很廣, 只要一個言論或評價有可能貶低受害者或令其他人避開、蔑視、憎恨或嘲笑受害者,便可構成誹謗。 而誹謗可循民事或刑事提告,刑事的話參照香港法律第21章「誹謗條例」,其中第5條指出「任何人惡意發布他明知屬虛假的誹謗名譽的永久形式誹謗,可處監禁2年以及被判繳付法院判處的罰款

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-9-20 01:52 AM 發表

你系法律版除左合約法有點料外, 其餘對一般法律真系好差
袋埋錢入你袋: 誹謗的定義很廣, 只要一個言論或評價有可能貶低受害者或令其他人避開、蔑視、憎恨或嘲笑受害者,便可構成誹謗。 而誹謗可循民事或刑事提告,刑事的話參照香港法律第21章「誹謗條例」,其中第5條指出「任何人惡意發布他明知屬虛假的誹謗名譽的永久形式誹謗,可處監禁2年以及被判繳付法院判處的罰款。 ...
你洗黑錢定咩錢? 一文不值.
你留番自己傍身好過喇.

我都話左你搬龍門,
即係偽幣?

邊一位受害者? 咪問左係咪您囉.
你被人嘲笑係另外原因.
明知屬虛假, 你證明到先算.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-9-20 01:50 AM 發表

你在法律版討論嗎?? 沒有真確証明就指証人啊, 正如我話陳某某D錢係賣假藥賺番黎一樣, 沒有真實証據下已成誹謗
不要將真實証據與誹謗劃上等號,
你說話很外行。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]