• 瀏覽: 1,241
  • 回覆: 9
因2小朋友開始長大,現正搵3房搬,但怕搵唔岩所以睇下可唔可以改到3房以防萬一,請指教,大約430呎

附件

Bau.jpg(20.38 KB)

2020-9-18 03:58 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

最簡易。工程細。一起住啦。 樓價又貴。

A 客廳間個房。吊趟門/ 上玻璃窗 (通風, 彩光)
飯廳做客飯廳。

B. 近飯廳的墻 (是否主力墻?) 如可打爛, 廚房成飯廳一部分。
2小朋友開始長大, 就用高架床。增加空間。

C. 斷捨離, 簡單生活。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。

回覆 引用 TOP

改客廳

B. 廚房, 廁所係主力牆, 唔可以拆走
A. 較可取, 但客飯廳變得好細, 好侷促, 放完餐枱未必有位放sofa

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥佛 於 2020-9-18 04:26 PM 發表

改客廳
你好有經驗咁,你屋企試過咁整 ??

回覆 引用 TOP

師兄,你張圖d比例唔準確,我只能大約照印,比你參考
我只能縮窄飯廳
然後飯枱只能擋廚廁門/房門
建議你搵專人幫你度完尺再研究

呃下水吹我就得,千萬不要認真

利申:我完全冇理過任何價錢,拆得就拆,改得就改

回覆 引用 TOP

上面圖+自己想法

附件

20200918_c8aee4bdc3c2f114f048CMvqeZodh38B.jpg(102.9 KB)

2020-9-20 10:25 AM

飯檯位真係麻煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cantona777 於 2020-9-20 10:10 AM 發表

上面圖+自己想法
畫得唔錯!但有間房冇窗!冷氣一開二?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]