• 瀏覽: 3,741
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
最近睇咗一條兩個月前拍嘅片,比較101X同619P由淘大去皇后像廣場嘅車程,101X足足快半粒鐘。101X一路暢順去到理大先開始遇到紅隧口恆常性擠塞;619P埋創紀之城同觀塘市中心分站已經曬咗唔少時間,跟住鯉魚門道開始一路塞去東隧-其實當時101X已經到咗中環。

當然,測試以淘大為起點,假如測試以觀塘市中心為起點,估計兩者車程差距可以收窄約13分鐘,而假如619P跟101X飛埋灣仔,估計可以收窄多大概7分鐘,但即使係咁,101X仍然快10分鐘。

由呢個測試見到,東隧繁時車程已經慢過紅隧唔少。我哋係咪甚至可以考慮,部份路線(e.g. 641)改行返紅隧呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-21 01:34 AM 發表

最近睇咗一條兩個月前拍嘅片,比較101X同619P由淘大去皇后像廣場嘅車程,101X足足快半粒鐘。101X一路暢順去到理大先開始遇到紅隧口恆常性擠塞;619P埋創紀之城同觀塘市中心分站已經曬咗唔少時間,跟住鯉魚門道開始一路塞去東隧-其實當時101X已經到咗中環。

當然,測試以淘大為起點,假如測試以觀塘市中心為起點,估計兩者車程差距可以收窄約13分鐘,而假如619P跟101X飛埋灣仔,估計可以 ...
應該起將軍澳137區至柴灣迴旋處隧道+寶琳-坑口-百勝角-康城-137區-小西灣-柴灣-柴鈄-筲箕灣鐵路+將軍澳線縮短至百勝角
咁就可以分流東隧車流去新隧道+人流去新鐵路。

至於619P/601P改行紅隧絕對支持
客量好仲可以拆成101/101X/新巴18/119/619/619X/690

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-21 01:34 AM 發表

當然,測試以淘大為起點,假如測試以觀塘市中心為起點,估計兩者車程差距可以收窄約13分鐘,而假如619P跟101X飛埋灣仔,估計可以 ...
619同641本身就係行紅隧

宜家641觀塘道一段有唔少客, 應該好難改
反而619P可以諗諗
但前提係土瓜灣段唔好好似119咁樣行下路兜煤氣廠

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2020-9-21 04:14 AM 發表

應該起將軍澳137區至柴灣迴旋處隧道+寶琳-坑口-百勝角-康城-137區-小西灣-柴灣-柴鈄-筲箕灣鐵路+將軍澳線縮短至百勝角
咁就可以分流東隧車流去新隧道+人流去新鐵路。

至於619P/601P改行紅隧絕對支持
客量好仲可以拆成101/101X/新巴18/119/619/619X/690 ...
行柴斜會被人話燒油
你見新城近呢廿年都歧視柴斜就知咩事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-9-21 10:53 AM 發表

反而619P可以諗諗
有101X存在嘅前提下,我反而認為619P可以維持行東隧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-9-21 10:53 AM 發表

反而619P可以諗諗
如果641只限東隧最塞嘅兩繁,開紅隧特快班,咁又有冇得諗呢?

講咗無限次,不過總有人話行紅隧(及連接道路)點點點塞/慢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-21 12:45 PM 發表

如果641只限東隧最塞嘅兩繁,開紅隧特快班,咁又有冇得諗呢?
區議員反對咋。嗰陣提議過641改返141,同621改經紅隧,但全部被否決

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!
引用:
原帖由 檸檬奶 於 2020-9-21 04:15 PM 發表

區議員反對咋。嗰陣提議過641改返141,同621改經紅隧,但全部被否決
麗港城毗鄰東隧口,621改經紅隧唔合理。
至於641,改行紅隧嘅話藍田站一定慢咗,觀塘甚至牛頭角都有機會慢咗。除非601P擴展到兩味服務,如果唔係641都難以全面改行紅隧。所以我都只係建議繁時開幾班紅隧車,主要方便啟德同啟麗居民。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-21 04:27 PM 發表

麗港城毗鄰東隧口,621改經紅隧唔合理。
至於641,改行紅隧嘅話藍田站一定慢咗,觀塘甚至牛頭角都有機會慢咗。除非601P擴展到兩味服務,如果唔係641都難以全面改行紅隧。所以我都只係建議繁時開幾班紅隧車,主要方便啟德同啟麗居民。 ...
會唔會特別車,啟德一帶經啟承道,煤氣公司出東九道走廊,紅隧過海?

引用:
原帖由 kirstyu2 於 2020-9-21 04:31 PM 發表

會唔會特別車,啟德一帶經啟承道,煤氣公司出東九道走廊,紅隧過海?
呢個係其中一個方案。如果城仔堅決反對九巴踩入德朗以南一段承啟道,咁另一個方案就係直入啟隧。

回覆 引用 TOP

講唔限次數,但總有人穿過隧道(同鏈接路)少少/慢少少

幾時講新第四條海底隧道呢?

覺得柴灣及杏花邨至將軍澳適合海底隧道.

641觀塘改行偉發道,中途設容鳳書中心,麗港公園2站,再直接上觀塘繞道往MegaBox,值得考慮。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界的焦點9 於 2020-9-22 02:51 AM 發表

講唔限次數,但總有人穿過隧道(同鏈接路)少少/慢少少
其實係鏈接路設巴士專線,係早繁行紅隧一定快過東隧,紅隧塞車其實係收費廣場上落客導致

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]