• 瀏覽: 3,128
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
有喜歡養水草或者剛剛接觸養水草,爆藻的問題可以私聊我,

附件

B72589CD-A018-41AF-8151-6D1189736B83.jpeg(412.66 KB)

2020-9-21 11:34 AM

9428E732-2904-4E31-8060-226F5950F659.jpeg(467.88 KB)

35FF45D3-1E2A-45DE-941A-6AB6EC434C49.jpeg(241.17 KB)

8D3158F9-3D01-4629-9733-A0A400C4DDFF.jpeg(254.79 KB)

8B471A74-76DF-4626-825E-D0CBF0B4E78C.jpeg(491.59 KB)

熱賣及精選
引用:
原帖由 jaychan 於 2020-9-21 11:34 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan 於 2020-9-21 11:34 AM 發表

正...我種過2次鐻齒太郎都種唔到

不要讓別人的評價成了你自己的枷鎖
生氣, 就是用別人的過失來懲罰自己
引用:
原帖由 cys-c 於 2020-9-21 01:30 PM 發表

正...我種過2次鐻齒太郎都種唔到
必須強光加二氧化碳,光照時間9-12小時

我以前養過水草,冇多久就爛掉,唔知乜原因,以後再冇養過,從朋友嗰度拿,要系自己會養就好了!

引用:
原帖由 海島捉名錶 於 2020-9-21 03:47 PM 發表

我以前養過水草,冇多久就爛掉,唔知乜原因,以後再冇養過,從朋友嗰度拿,要系自己會養就好了!
如果你拿的是水下葉,水草爛可能是水質差,但是爛掉之后不一定會死,有一些爛掉后還是會慢慢恢復的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan 於 2020-9-21 03:06 PM 發表

必須強光加二氧化碳,光照時間9-12小時
原來都需要CO2, 9-12個鍾太長,我以前都好長燈照時間,但絲澡爆得好勁

我個缸有黑毛藻,可以點搞?🙏🏻

引用:

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cys-c 於 2020-9-21 06:52 PM 發表

原來都需要CO2, 9-12個鍾太長,我以前都好長燈照時間,但絲澡爆得好勁
絲藻可以養大量的蝦來控制,基本不會有絲藻

引用:
原帖由 祝我發達養埋你 於 2020-9-21 06:52 PM 發表

我個缸有黑毛藻,可以點搞?🙏🏻
根本魚缸大小使用,應該每天都用,使用一個禮拜到10天的時間,黑毛藻就可以控制了

附件

B335F2CE-B21B-452A-80EC-876E5E66A4DE.jpeg(111.54 KB)

2020-9-21 08:00 PM

引用:
原帖由 jaychan 於 2020-9-21 08:00 PM 發表

根本魚缸大小使用,應該每天都用,使用一個禮拜到10天的時間,黑毛藻就可以控制了
對魚有冇害?

引用:
原帖由 祝我發達養埋你 於 2020-9-21 08:01 PM 發表

對魚有冇害?
對魚蝦多多少少有點傷害,但是你適量使用還是沒問題的,畢竟我魚缸里有魚仔有蝦bb,也是一樣使用,到時候你要用的話再問我

引用:
原帖由 jaychan 於 2020-9-21 08:33 PM 發表

對魚蝦多多少少有點傷害,但是你適量使用還是沒問題的,畢竟我魚缸里有魚仔有蝦bb,也是一樣使用,到時候你要用的話再問我
👌唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaychan 於 2020-9-21 07:58 PM 發表

絲藻可以養大量的蝦來控制,基本不會有絲藻
我個缸都有蝦的, 但未至於大量, 蝦清唔切D藻. 同埋一直D蝦都爆唔到缸, 可能有時被魚仔當晚餐

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]