• 瀏覽: 2,462
  • 回覆: 28
香港多唔多山徑其實係私人土地範圍?

熱賣及精選
衛徑三段既”澳景路”,本身係政府,俾維景灣畔強行霸佔,雖則對行山冇乜影響(暫時),但唔擔保日後佢會強行封路唔俾行山人士橫跨,不過佢若咁做一定大把山友同佢死過

回覆 引用 TOP

麥2咪係囉!吼正你毅行者果日佢KIND嚟封村封路,搞到一鑊粥!沙螺灣村又係,早幾年一到長假就封村搞抗議,兩條路我都領過嘢,麥2都仲可以兜上山,沙螺灣就只好敗興折返!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-9-28 06:08 PM 發表

麥2咪係囉!吼正你毅行者果日佢KIND嚟封村封路,搞到一鑊粥!沙螺灣村又係,早幾年一到長假就封村搞抗議,兩條路我都領過嘢,麥2都仲可以兜上山,沙螺灣就只好敗興折返! ...
點解1政府可以唔解決?

引用:
原帖由 14X14X 於 2020-10-2 02:03 PM 發表

點解1政府可以唔解決?
政府?算把啦!話口未完沙螺灣又玩封村,政府肯做嘢好心就喺佢後山開條山路!

鳳凰徑第7段,原來路線係入二澳。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-10-2 02:06 PM 發表

政府?算把啦!話口未完沙螺灣又玩封村,政府肯做嘢好心就喺佢後山開條山路!
想問下坐船入沙螺灣得唔得?

74X
引用:
原帖由 74x 於 2020-10-3 05:37 PM 發表

想問下坐船入沙螺灣得唔得?
睇下啲惡村民比唔比你上岸囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-10-2 02:06 PM 發表

上年啲村民唔係話想搞好沙螺灣咩?!?!
點知都未搞好就搞番自己

回覆 引用 TOP

有本事就好似路權L咁咩都搞大佢吧!

回覆 引用 TOP

引用:

通常依類事件背後真正原因都唔係村民和行山人士抗爭關係 ⋯⋯ 希望我估錯啦!

引用:

山友爆林自己開囉,好多路都咁開了出來。

回覆 引用 TOP

沙螺灣班友唔係第一日係咁了,平時已經周圍貼大字報鬧政府幾十年唔理佢地

回覆 引用 TOP

ov

回覆 引用 TOP

廿年前行東澳古道,經過沙螺灣,在路上已經可以看到碼頭和海,中間一大片草地,村民友善,十分舒服,
多年沒行此路,年前行過一次,路過沙螺灣只是兩旁密密的屋中一條窄路,村中還有養狗人家打開閘門嚇路人,路上有玩風火輪和電瓶車的橫衝直撞,後來發覺車輛是泊在村屋門旁的,
覺得此路已經失去往日的鄉郊清靜感覺,反而感覺是要穿越一個市中木屋區,
相信一段長時間都不會再行此路段

沙中蚌常怨路茫茫,常怨處身灰暗地方,
而四周好陽光,它閉起眼來看,常合上難怪不見光。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]