• 瀏覽: 14,361
  • 回覆: 164
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 香港邊緣的救星 於 2020-10-9 02:54 PM 發表

仲未去,今日到了陳光記
質素還可以嗎?

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-10 07:09 PM 發表

質素還可以嗎?
都好食

引用:
原帖由 香港邊緣的救星 於 2020-10-11 12:53 AM 發表

都好食
可以就好啦 謝謝你看我的介紹。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-11 04:52 AM 發表

可以就好啦 謝謝你看我的介紹。
還有什麼推介比我試,最好有氹仔推介

引用:
原帖由 香港邊緣的救星 於 2020-10-12 02:03 AM 發表

還有什麼推介比我試,最好有氹仔推介
氹仔我少過,一陣出個帖但店喺高士德。13號可能掛8號,記得買定多啲嘢食吖!

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

去唔到澳門食虎皮鳯爪,
為有自己整

引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-18 03:38 PM 發表

去唔到澳門食虎皮鳯爪,
為有自己整
希夷兄,正吖!我近日先睇完有鬼佬挑戰整呢個菜式。睇你啲相睇到流口水。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-11-18 03:48 PM 發表

希夷兄,正吖!我近日先睇完有鬼佬挑戰整呢個菜式。睇你啲相睇到流口水。
邊度有得睇,
鬼佬挑戰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-11-18 03:48 PM 發表

呢個係用冰鮮雞腳開始,
又秘制老水汁炆2小時。
味道似足荷欄麵記個d

我仲有一招,
龍鬚糖,
不過
在學習中

引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-18 03:57 PM 發表

呢個係用冰鮮雞腳開始,
又秘制老水汁炆2小時。
味道似足荷欄麵記個d
聽落好好味,你煮餸都有番咁上下啵

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-18 04:01 PM 發表

我仲有一招,
龍鬚糖,
不過
在學習中
龍鬚糖自從紅街市門口無擺檔,都無得食啦,佢啲做得特別好味 我以前會買返香港。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-11-19 08:22 AM 發表

龍鬚糖自從紅街市門口無擺檔,都無得食啦,佢啲做得特別好味 我以前會買返香港。
哦,紅街市擋咩記,
無做啦,佢做的確很好味,
但係有疑問,
咁細條絲,我做過實驗,
大熱天時,30幾度,成盒放在背包,
5天後,車然唔會熔,當時嚇了,
用什麼做?之後再無幫襯。
因為無可能唔熔,
X記太貪心,佢見香港機場賣幾十蚊盒,
佢由10蚊加到20,有時行過,都見佢無咗人龍排隊排買,舊時企係佢擋口傾計,個個都訂番二三十盒,計起數嚟,每月平均3萬幾收入,
都係盤好生意。
加價之後,應該無咁好生意。
佢有教落個仔做,見過一次,
x記話個仔無心做。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-19 09:41 AM 發表

哦,紅街市擋咩記,
無做啦,佢做的確很好味,
但係有疑問,
咁細條絲,我做過實驗,
大熱天時,30幾度,成盒放在背包,
5天後,車然唔會熔,當時嚇了,
用什麼做?之後再無幫襯。
因為無可能唔熔,
X記太貪心,佢見香港機場賣幾十蚊盒,
佢由10蚊加到20,有時行過,都見佢無咗人龍排隊排買,舊時企係佢擋口傾計,個個都訂番二三十盒,計起數嚟,每月平均3萬幾收入,
都係盤好生意。
加價之後,應該無咁好生 ...
係吖,無買好多年,但真係好好味,好酥軟。我記得有分自食同禮盒裝,禮盒裝有啲貴,20幾蚊唔多,幾啖就無....如果無人排隊時我都會買幾包食,唔係成日啦,好難先經過紅街市又遇啱佢開檔,佢啲龍鬚糖味道係我一食難忘既....香港有很多龍鬚糖賣,元朗,大埔....唔好食既。

原來咁出名架,我買既時候已經係個仔做架啦😄

紅街市出面檔牛雜仲喺度,有時會特登唔食嘢行去食牛肚魚蛋,加甜醬,攞住個兜坐埋一邊篤,食完就走。最愛佢啲魚蛋...買20蚊魚蛋已經食到好飽。對面有糖水賣,夏天先有特製冬瓜茶。
佢地做生意對街坊好親切,特別老人家同學生哥,小朋友,一到放學買餸時間好多人排隊。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-11-19 10:02 AM 發表

係吖,無買好多年,但真係好好味,好酥軟。我記得有分自食同禮盒裝,禮盒裝有啲貴,20幾蚊唔多,幾啖就無....如果無人排隊時我都會買幾包食,唔係成日啦,好難先經過紅街市又遇啱佢開檔,佢啲龍鬚糖味道係我一食難忘既....香港有很多龍鬚糖賣,元朗,大埔....唔好食既。

原來咁出名架,我買既時候已經係個仔做架啦😄

紅街市出面檔牛雜仲喺度,有時會特登唔食嘢行去食牛肚魚蛋,加甜醬,攞住個兜坐埋一邊篤, ...
𥚃面擋口有擋賣雞仔餅,蛋捲都唔錯,
好過新馬路果d。
龍鬚糖我自己拉過,仔囝話好味過紅街市果d
但係拉得唔熟巧,要做多幾次,成熟技巧才見得人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]