• 瀏覽: 14,349
  • 回覆: 164
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 希夷 於 2020-11-19 10:23 AM 發表

𥚃面擋口有擋賣雞仔餅,蛋捲都唔錯,
好過新馬路果d。
龍鬚糖我自己拉過,仔囝話好味過紅街市果d
但係拉得唔熟巧,要做多幾次,成熟技巧才見得人
佢地賣啲金錢餅都好好食。
唔知咩位置,但家人幫我會買。

等睇希夷兄整既龍鬚糖

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

又食到金錢餅啦

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-9-22 07:55 AM 發表

澳門有個特色小食叫瑤柱煎蛋,有得食的餐廳繆繆可數。

筷子基一有間,招牌係雞湯瀨粉,手打墨魚餅,瑤柱(撈麵,煎蛋,煎蛋撈麵,煎蛋夾包都得又得),雞腳。
開早上到最遲下午4點要到,5點打烊。有次4點半先到,食得太急,感覺麻麻。

每次都叫例牌雲吞鷄湯米線(佢會當鷄湯米線+4粒雲吞落單,無得齋要鷄湯底),為咗飲佢碗雞湯(鷄肉熬完湯好鞋但都會食)我願意。
覺得飲湯送米線先係佢靈魂,雲吞反而其次:smil ...
次次都叫吾妻俾晒啲羗我食,由當年17銀一碗食到而家。

不過鳳爪宜貴咗,但好味道。常住十六浦,坐筷子基車總站落,又近又方便。

我們一直維護的文明、法治、公義、民主、廉潔、良知、秩序、衛生、安全、平等、和最珍貴的自由,漸漸的,不見了。如果我們沉默逃避,得過且過,很快,連自己也不見了。。。。。。
引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-11-30 03:55 PM 發表

次次都叫吾妻俾晒啲羗我食,由當年17銀一碗食到而家。

不過鳳爪宜貴咗,但好味道。常住十六浦,坐筷子基車總站落,又近又方便。
我終於搵到同好啦
一個人食一餐60蚊(雲吞雞米線,細瑤處柱煎蛋,凍奶茶),但覺得值,雞湯好飲,鳳爪未試過。

不過筷子基太多美食,我都唔係經常幫襯。有時只想食一碟星洲炒米,反而會多啲去附近既茶餐廳。

佢對面(郵筒)間茶樓啲點心都好好味。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-11-30 04:34 PM 發表

我終於搵到同好啦
一個人食一餐60蚊(雲吞雞米線,細瑤處柱煎蛋,凍奶茶),但覺得值,雞湯好飲,鳳爪未試過。

不過筷子基太多美食,我都唔係經常幫襯。有時只想食一碟星洲炒米,反而會多啲去附近既茶餐廳。

佢對面(郵筒)間茶樓啲點心都好好味。
當日澳門老陳介紹過,所以先去試。

另一間就係已經冇做的琛情咖哩.......

我們一直維護的文明、法治、公義、民主、廉潔、良知、秩序、衛生、安全、平等、和最珍貴的自由,漸漸的,不見了。如果我們沉默逃避,得過且過,很快,連自己也不見了。。。。。。
引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-12-1 12:08 PM 發表

當日澳門老陳介紹過,所以先去試。

另一間就係已經冇做的琛情咖哩.......
零幾年成日去琛情咖哩食西餐

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

提起雞湯,真係好懷念榮暉幾時可以過來食呀!嗚嗚…

Sometimes when we touch
引用:
原帖由 Vh888321 於 2020-12-3 04:44 PM 發表

可惜搭車有點遠,唔係幫你去食,唔好喊

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-12-3 11:28 PM 發表

可惜搭車有點遠,唔係幫你去食,唔好喊
我攪到搵番雞湯米張相,搵料自己試整,但都係得6,7成味,好過無啦

Sometimes when we touch
引用:
原帖由 Vh888321 於 2020-12-4 07:30 AM 發表

我攪到搵番雞湯米張相,搵料自己試整,但都係得6,7成味,好過無啦
整到7成風味好叻,我整既話,唔難食已經算過關

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Vh888321 於 2020-12-3 04:44 PM 發表

早晨:識食緊系司打口榮輝啦!😋😋😋

回覆 引用 TOP

十月初五街的榮輝,我覺得差小小。😳😳😳

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-12-6 08:43 AM 發表

十月初五街的榮輝,我覺得差小小。😳😳😳
我鄉下妹未去過

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-12-6 08:45 PM 發表

我鄉下妹未去過
講真,吾去都冇損失!

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-12-6 09:04 PM 發表

講真,吾去都冇損失!
普通茶記一間

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]