• 瀏覽: 5,377
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
岩岩貼返個p牌揸返2個月左右(用高德),去過2次港島...
但我真係唔夠膽再行...
因為我有次試過中午5點幾,經紅隧落銅鑼灣,一出紅隧一無轉左就已經去到金鐘個邊....
跟住行行下又行到去西隧,結果都係拿拿聲返九龍算...
因為個陣已經好多車,cut線,攝位已經好大壓力
有時我打燈cut線,格離架車唔比我cut,後面又開始呠我,我就即刻驚左驚.... 更何況我睇完個導航都唔知自己行條線岩唔岩...
到見到塊牌個陣,知道行錯線,想cut又遇返上面個問題...真係好徬徨...

下個月中,想車一家人由黃大仙北館去香港仔華人永遠墳場...
師兄可唔可以比下意見,港島真係唔熟...
試過跟住google map街景圖咁行,又禁禁下飄左去第到...
如果搵的士帶我行返次,會唔會好傻?
但我搵學車王補鐘...又搵唔到師傅專帶我由黃大仙去香港仔....
唔該哂咁多位🙏

精選汽車
引用:
原帖由 Mydeary 於 2020-9-22 12:50 發表

因為我有次試過中午5點幾,經紅隧落銅鑼灣,一出紅隧一無轉左就已經去到金鐘個邊....
有時我打燈cut線,格離架車唔比我cut,後面又開始呠我,我就即刻驚左驚.... 更何況我睇完個導航都唔知自己行 ...
比錢的士佬帶下路啦..幫下香港經濟呀..你唔熟路可以睇左google map 街景先出車架..
香港仔墳場都好易去姐..出左香港仔隧道直去去到香港仔有條橋轉返上去香港仔入面...又可以再前少少係田灣入..係九龍慢慢楂熟佢先過海啦唔好心急唔好快慢慢楂就得啦...

我係現代人
錯過幾次就唔會再錯

回覆 引用 TOP

cut線,攝位已經好大壓力
有時我打燈cut線,格離架車唔比我cut,後面又開始呠我,我就即刻驚左驚.... ------ > 係經驗膽色問題,去邊都一樣,唔關港島事

回覆 引用 TOP

慢慢嚟。

我港島人,楂咗20幾年私家車,去唔熟嘅地方事前都會望望 Google Map 街景計劃一吓。

因為香港市區嘅路係設計俾識路嘅人行。

而家有Google Map Street View 好好多啦,基本上事前可以行一次先,睇迴旋處出口尤其有用。當年新牌楂住本「香港駕駛者道路指南」估估吓,去到目的地過咗龍都未知。

當有一日你一個人,冇人傍住,自己過海行一個大運,冇事冇干返到屋企,你就會開竅,覺得自己真正識楂車喇!我當年由港島東去大埔來回。

跟住去一次日本自駕遊,試吓異地人生路不熟楂幾日,返嚟香港楂就會再輕鬆啲。

回覆 引用 TOP

開Google map navigation 或Waze,手機頂上面會顯示幾遠之後要轉左轉右行邊條線,早啲留意下一個地點需要轉彎,早啲預備就可以

早啲打燈,早啲cut線,唔係個個司機都頂住你唔畀你轉彎

如果唔怕煩,用高德地圖

---

回覆 引用 TOP

去香港仔華人永遠墳場,由田灣入好D,過咗香港仔中心挨左行,見到漁市場挨左入迴旋處,上天橋燈位右轉,挨右直行一陣見燈位,過咗棧紅綠燈就要小心行慢啲,左邊有個路口可以上墳場

回覆 引用 TOP

用少啲導航啦,路面經驗係用對手同膽識練出嚟,冇導航反而仲好更加會睇多啲路牌同路面指示,有導航就會過份倚賴,最後嗰刻發覺唔妥就會手忙腳亂跟住監粗來,往往炒車就係咁

回覆 引用 TOP

考到牌冇膽揸?
咁你考車牌主要目的不是為興趣…
唯有苦練多操去踩線喇~~~
小心踩墳場線啊!
結界山路斜又窄隨時發生肥C9波子夾爆門結局~~~

回覆 引用 TOP

街坊嚟

港島中半山d 彎多路口短又來得急,路面空間少指示要睇得好快,揸得掂中半山就發覺其他地方好易, 衛城道碌落羅便臣道對新牌仔係絕佳操練,360 3D立體大迴環,勁!

附件

衛城道.JPG(1.41 MB)

2020-9-22 08:36 PM

唔熟路,前一晚用google map 實境地圖行一次,去到記下分岔路既牌或者地標

回覆 引用 TOP

夜晚或者凌晨少啲車去視察環境
驚見到鬼嘅咪去到附近就返去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Mydeary 於 2020-9-22 12:50 PM 發表

有時我打燈cut線,格離架車唔比我cut,後面又開始呠我,我就即刻驚左驚.... 更何況我睇完個導航都唔知自己行 ...
閣下唔係去港島問題, 係未熟香港路面節奏, 仲要最忙時段出車, 唔"被"撞都算好了!

深夜無咁多車, 你可以慢慢行熟條路, 無人推你.

回覆 引用 TOP

唔好靠導航啦!香港仔墳場有兩邊入口。骨位定上頂呀? 無人讓就入定慢線先。最緊要唔好霸住條快線。比我都bu你啦!

navigation is only as good as the driver who uses it

回覆 引用 TOP

搭的士去一次咪得囉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]