• 瀏覽: 11,011
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
以前一年至少去5/6次。因為疫情關係,今年未去過澳門,最後一次為去年12月25日。請問澳門食肆現況如何?  有沒有熱門食肆已結業?

熱賣及精選
本地人區大至無問題,一樣人山人海,旅遊區如大三巴、官也街就依然冷清,有冇舖頭結業就唔多清楚,至於我自己去開嘅老店就仲喺度。

引用:
原帖由 天天在觀財 於 2020-9-22 05:57 PM 發表

以前一年至少去5/6次。因為疫情關係,今年未去過澳門,最後一次為去年12月25日。請問澳門食肆現況如何?  有沒有熱門食肆已結業?
同樓下位師兄意見一樣,手信業生意冷清,澳門人哪會經常買手信當零食吖。

的士基本上開始又難折。巴士好多人,見新馬路都多人。

平常去開的食店正常營業,事實上我們除了1月份剛宣佈發生疫情關過,好快都正常營業,因澳門從沒缺口罩、需要搶購食物、廁紙。特別是5月推出消費卡後更是一片喜氣洋洋,大家都忙著外出吃的買的。

無旅客最大影響係賭場及酒店。及一些要過關做買賣的行業吧。

最近見到最x餅家有直送香港服務,即刻訂了貨,亦送達。感恩

引用:
原帖由 天天在觀財 於 2020-9-23 09:30 AM 發表

最近見到最x餅家有直送香港服務,即刻訂了貨,亦送達。感恩
最...香...既餅?
如果係,佢啲老婆餅好好食。
我閒閒地一日可以“吞”幾包,迷你老婆餅一啖一個

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-9-24 09:42 AM 發表

最...香...既餅?
如果係,佢啲老婆餅好好食。
我閒閒地一日可以“吞”幾包,迷你老婆餅一啖一個
對,鹹蛋杏仁餅、蟲仔餅(正名不詳,外形好似條蟲)....
試過星期六去買買哂鹹蛋杏仁餅,要預訂明天取貨
老婆餅反而未試過

引用:
原帖由 天天在觀財 於 2020-9-24 12:37 PM 發表

老婆餅反而未試過
蟲仔餅我鍾意金燕的,好味道

依間最香我多數買蛋卷,同杏人餅,老婆餅我都未試過

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-9-23 06:34 AM 發表

同樓下位師兄意見一樣,手信業生意冷清,澳門人哪會經常買手信當零食吖。

的士基本上開始又難折。巴士好多人,見新馬路都多人。

平常去開的食店正常營業,事實上我們除了1月份剛宣佈發生疫情關過,好快都正常營業,因澳門從沒缺口罩、需要搶購食物、廁紙。特別是5月推出消費卡後更是一片喜氣洋洋,大家都忙著外出吃的買的。

無旅客最大影響係賭場及酒店。及一些要過關做買賣的行業吧。 ...
做澳門人真好。

引用:
原帖由 天天在觀財 於 2020-9-24 12:37 PM 發表

老婆餅反而未試過
佢地啲手信餅係最好食架!
店面排長龍購買(好似多數香港人),排緊隊已隊個產品牌你睇,到櫃面即點,不過員工很有禮貌,店面放既杏仁餅好香!

蟲仔餅咁得意既,第一次聽添,學到嘢。

引用:
原帖由 n70kamkam 於 2020-9-24 07:34 PM 發表

依間最香我多數買蛋卷,同杏人餅,老婆餅我都未試過
蛋卷我倒轉頭食香港榮華,會托朋友買,去香港時打包返黎

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-9-25 01:43 PM 發表

做澳門人真好。
係,福利好。

引用:
原帖由 tsubame30 於 2020-9-22 07:02 PM 發表

本地人區大至無問題,一樣人山人海,旅遊區如大三巴、官也街就依然冷清,有冇舖頭結業就唔多清楚,至於我自己去開嘅老店就仲喺度。
請問那是本地人區?

引用:
原帖由 Tsundis 於 2020-9-25 02:19 PM 發表

請問那是本地人區?
高士德、三盞燈、北區、下環街...

引用:
原帖由 tsubame30 於 2020-9-25 03:19 PM 發表

高士德、三盞燈、北區、下環街...
我都係蒲開呢啲地方 除下環街。

主題標籤 #澳門
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]