• 瀏覽: 3,090
  • 回覆: 23
預賀98,797正式開通
期望坑口及科大日後也有將隧專線,會否有望復辦298?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0923_00822_001.html

將軍澳隧道巴士轉乘站因應「安達臣道石礦場發展計劃」將投入服務,初期約有20條巴士路線使用轉乘站。據了解,轉乘站將於下周五(10月2日)啟用,屆時會有至少22條巴士線加設分站,方便乘客轉車,各巴士公司亦將增設分段收費及轉乘優惠。據悉,乘客於九巴及新巴路線之間轉車將不獲額外優惠,需付兩程車費。

幾時開條屯將線, 屯門仲有唔少巴總有坑

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-23 03:22 PM 發表

將軍澳隧道巴士轉乘站因應「安達臣道石礦場發展計劃」將投入服務,初期約有20條巴士路線使用轉乘站。據了解,轉乘站將於下周五(10月2日)啟用,屆時會有至少22條巴士線加設分站,方便乘客轉車,各巴士公司亦將增設分段收費及轉乘優惠。據悉,乘客於九巴及新巴路線之間轉車將不獲額外優惠,需付兩程車費。
好似得東行啟用咋喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-9-23 03:22 PM 發表

期望坑口及科大日後也有將隧專線,會否有望復辦298?
我認為都有得諗
話唔定吸引到科大客去將隧轉乘98D去尖沙咀
但對坑口其實作用有幾大呢?
本身坑口有98D/297, 我諗多數客會寧願一程車有得坐未必轉車
而九巴俾你坑口直上將隧轉296C去旺角, 咪變相倒98C米?

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-9-24 12:50 AM 發表

我認為都有得諗
話唔定吸引到科大客去將隧轉乘98D去尖沙咀
但對坑口其實作用有幾大呢?
本身坑口有98D/297, 我諗多數客會寧願一程車有得坐未必轉車
而九巴俾你坑口直上將隧轉296C去旺角, 咪變相倒98C米? ...
本身科大有91/M+大量小巴已足夠
如果科大來回將隧,只做到過海客

引用:
原帖由 าา 於 2020-9-23 07:59 PM 發表

幾時開條屯將線, 屯門仲有唔少巴總有坑
搵258X,259X拉過去最好反正觀屯線收元朗價

引用:
原帖由 ryumew 於 2020-9-24 11:14 AM 發表

搵258X,259X拉過去最好反正觀屯線收元朗價
但拉去將軍澳就可能變灣仔價啦喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2020-9-24 03:04 AM 發表

本身科大有91/M+大量小巴已足夠
如果科大來回將隧,只做到過海客
但科大去將隧轉98D可能會快d喎

引用:
原帖由 ame3738 於 2020-9-25 01:20 AM 發表

但科大去將隧轉98D可能會快d喎
91/M轉5系快1分鐘
或者開698R/西貢至中西區巴士線平日繁時單向5班,再加往將軍澳將隧第二程免費,往九龍將隧第二程免費/補差額bbi,來回將隧跨公司轉乘,咁會多d西貢人用

回覆 引用 TOP

呢個轉車站附近有大量民居
其實巴士公司會唔會加班?

如果唔加, 睇怕98C未到旺角已經頂閘

幾時開埋將北線(將軍澳-北區)

與其浪費時間等狗爸, 不如多行兩步搭港鐵!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-9-25 10:38 AM 發表

呢個轉車站附近有大量民居
其實巴士公司會唔會加班?

如果唔加, 睇怕98C未到旺角已經頂閘
98C同轉車站有咩關係?

回覆 引用 TOP

點解九巴唔開一條線比坑口直出轉車站調頭村巴?

引用:
原帖由 iamlauming 於 2020-9-26 10:58 AM 發表

點解九巴唔開一條線比坑口直出轉車站調頭村巴?
因為呢個轉車站係為康城而設囉
寶林,坑口,尚德,調景嶺已經晒巴士線
康城人口就夠,但係主要鐵路為主,唔夠開線
796X,290X主要都係地盤人士搭,居民真係唔多
796P尖東方向,去到尚德都係近乎吉車
反而入面既296D就排晒長龍

回覆 引用 TOP

其實796P及796X可以飛轉車站
因為本身796P及796X就係去康城
除非真係夾岩時間,或者797好密
否則走咗一班車,仲蝕
如果796P及796X轉798去寶林同坑口
咁本身有297同98D
斷估唔會坐796P及796X轉798去寶林同坑口呱
不如飛轉車站,減少行車時間好過啦

附件

120217134_797714307643204_2330638926108599997_o.jpg(75.13 KB)

2020-9-27 04:39 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]