• 瀏覽: 1,596
  • 回覆: 22
本主題由 晴朗之子 於 2020-9-25 11:19 PM 關閉
https://www.hk01.com/社會新聞/527368/將軍澳隧道巴士轉乘站10月2日啟用-入將軍澳轉車最多慳5-1元

九巴98 VS 新巴797大戰,一觸即發!

個人估計98憑直達觀塘道、海量BBI同較平價錢贏797!

附件

a4QBTVPUovPZ5MVyOfDVuDL8uYJd2IHyVH9vhVR_b4U.jpeg(183.46 KB)

2020-9-23 11:41 PM

86zcH4y62u9rPM5Ecl18CHy-w7RNB3iSOpU2kTqVNpE.jpeg(159.29 KB)

2020-9-23 11:41 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
坐九巴喺轉車站轉車去寶林坑口係咪免費?旺角去寶林坐296C轉98D/297係咪總共收$8.3?

引用:
原帖由 hkdiscuss@hk 於 2020-9-24 12:15 AM 發表

坐九巴喺轉車站轉車去寶林坑口係咪免費?旺角去寶林坐296C轉98D/297係咪總共收$8.3?
296C要塞觀塘道,旺角去寶琳坐796C>694/798好過,特別係796C東行喺九龍城飛橋。

回覆 引用 TOP

報導標題都完全唔岩
轉車點會係最多慳5.1元呢?

引用:
原帖由 hkdiscuss@hk 於 2020-9-24 12:15 AM 發表

想平其實可以搭27轉91M

回覆 引用 TOP

如果296A/C/D/98D/297/98/690互轉第二程免費會更吸引。
以後797/98繁時客量可觀,前者做到將軍澳山下至觀九工商客。後者又做到將軍澳山下至觀塘道特快客。兩者做到將隧轉車客

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2020-9-24 03:01 AM 發表

如果296A/C/D/98D/297/98/690互轉第二程免費會更吸引。
以後797/98繁時客量可觀,前者做到將軍澳山下至觀九工商客。後者又做到將軍澳山下至觀塘道特快客。兩者做到將隧轉車客 ...
往將軍澳方向,除了690不設優惠外,係免費互轉。新巴互轉,九巴互轉,新城轉有總價。旺角去坑口最快係796C轉A29,尖沙咀係796P轉A29,車費10元

新巴條797真係貴到離地
不過住清半同康城既人應該比得起

694過海客可以免費轉A29坐豪華車咁筍

引用:
原帖由 GT0256 於 2020-9-24 09:51 發表

新巴條797真係貴到離地
不過住清半同康城既人應該比得起

694過海客可以免費轉A29坐豪華車咁筍
我諗就算差唔多時間有A29我就唔會落車轉..
694係茵怡花園個站去尚德都係講緊15分鐘內既事..
去坑口10分鐘咩都到..

Come come Kitty Kitty
You're so pretty pretty
Don't go Kitty Kitty
Stay with me
引用:
原帖由 post70 於 2020-9-24 07:20 AM 發表

往將軍澳方向,除了690不設優惠外,係免費互轉。新巴互轉,九巴互轉,新城轉有總價。旺角去坑口最快係796C轉A29,尖沙咀係796P轉A29,車費10元
98C可以剩做山上啦,以後山下客去左98D/297

引用:
原帖由 FafaLala 於 2020-9-24 11:26 AM 發表

去將南,調景嶺會快10分鐘
因為694要兜寶琳邨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 FafaLala 於 2020-9-24 11:26 AM 發表

如果去南豐廣場、新寶城、煜明苑嗰邊就唔係咁講……

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2020-9-24 11:55 AM 發表

98C可以剩做山上啦,以後山下客去左98D/297
更大機會係796C<>694/798。

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2020-9-24 11:56 發表

去將南,調景嶺會快10分鐘
因為694要兜寶琳邨
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-24 12:13 發表

如果去南豐廣場、新寶城、煜明苑嗰邊就唔係咁講……
我以我個人習慣角度去睇姐..
好似如果我搭960去建生搭到尾我都唔會轉車站轉260X早D到咁..
就頭先講694個case如果遲十分鐘唔洗落車轉車我覺得都可以接受..
可能係因為我以區外人既身份唔係成日使用既關係啦..

當然車程時間上去計一定係轉A29快..
睇APPS遇到時間差唔多我諗先會有人想落車轉..
話哂班次上都係疏車一族..

Come come Kitty Kitty
You're so pretty pretty
Don't go Kitty Kitty
Stay with me
引用:
原帖由 ame3738 於 2020-9-24 12:57 AM 發表

報導標題都完全唔岩
轉車點會係最多慳5.1元呢?
可能佢計埋觀塘道巴士轉98減$4.2
將轉分段係$5.1所以最多減$5.1

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]