• 瀏覽: 2,386
  • 回覆: 22
  • 追帖: 2
買咗部12年日本水貨車,車胎顯示製造年份係13年,但目測表面又好新淨,有需要更換嗎?

附件

IMG_20200924_094121.jpg(431.05 KB)

2020-9-24 10:01 AM

IMG_20200924_094114.jpg(322.56 KB)

IMG_20200924_094101.jpg(324.46 KB)

IMG_20200924_094050.jpg(284.32 KB)

精選汽車
引用:
原帖由 HPman 於 2020-9-24 10:01 AM 發表

買咗部 12年日本水貨車,車胎顯示製造年份係 13年,但目測表面又好新淨,有需要更換嗎?
庫存太久, 物料會變化.
香港對輪胎庫存期間 沒有統一標準 ( 某些國家有 ), 一般都是建議從生產日期開始計算, 最多庫存 3~5年, 就不要使用了.

回覆 引用 TOP

你呢條咁似雪胎
建議你換左佢了

回覆 引用 TOP

梗係要換啦
鞋黎架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HPman 於 2020-9-24 10:01 AM 發表

買咗部12年日本水貨車,車胎顯示製造年份係13年,但目測表面又好新淨,有需要更換嗎?
請教!你是指二手日本車?甚麼是水貨車?如何買?點解有雪胎?

咁大家有冇口碑好嘅輪胎店推介?首選元朗區,謝謝~

引用:
原帖由 HPman 於 2020-9-24 05:12 PM 發表

咁大家有冇口碑好嘅輪胎店推介?首選元朗區,謝謝~
老化硬晒, 全條胎都係裂紋, 唔換就好快知自己時運高唔高

介紹輪胎首先要講你架係邊款車

回覆 引用 TOP

12年 TOYOTA Porte

引用:
原帖由 HPman 於 2020-9-24 07:24 PM 發表

去任何呔店
換4條
是否 14-15吋
$4,000內有找 可同取 石“X“牌子

填滿一生全屬數字
引用:

15寸好平之麻,粗粗地2000內有4條拉,手緊就揸多2個月先換囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假髮樂樂 於 2020-9-24 07:59 PM 發表

去任何呔店
換4條
是否 14-15吋
$4,000內有找 可同取 石“X“牌子
$4000,米仔,馬牌都有找,15寸好平之麻

回覆 引用 TOP

引用:

上呢個打自己胎型號,參考下,有平有貴

回覆 引用 TOP

多謝各位回覆~👍🏼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HPman 於 2020-9-24 07:24 PM 發表

我上個月換 Dunlop 16寸, $770 x 4, 不過係東九龍.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-9-24 03:30 PM 發表

... 點解有雪胎 ?
原本車主係北海道、青森... , 就自然跟雪胎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]