• 瀏覽: 1,536
  • 回覆: 10
0-100km/h 4.8s

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0924_00822_001.html

網上流傳警方即將更換「隱形戰車」,過往警隊所用車款主要以寶馬(BMW)及奧迪(Audi)為主。消息指,新款戰車為寶馬型號5系車輛540i xDrive,其中特點為馬力和轉向較舊車強,加速更快,有利追截快車,難怪社交媒體流傳警方更換隱形戰車訊息時,提示大家要小心忍下腳。
俗稱「隱形戰車」的無標識警察車輛隸屬於交通部,專門用作追捕違反交通法例,特別是超速行駛的車輛。社交媒體今日(24日)流傳警方更換隱形戰車訊息,但未有提及更換時間日期。據了解,警方已經購入新車寶馬540i xDrive,即將更換目前採用的F11寶馬5系535i旅行車。
根據資料顯示,該款車輛屬四驅推動,慢駛時令轉向較為靈活,即使窄路掉頭亦較舊車方便,而後輪同方向轉動也有助提升高速行車的穩定性。該車款最大馬力分別高達340匹,較535i車款增加了34匹。至於時速0至100公里的加速時間,舊車款需要6.1秒,但新車款只需4.8秒,減少被「放甩」的可能性。

我都只不過犯左一般男人都會犯的錯誤!
[url=http://www.etnet.com.hk/www/tc/common/chart_oneminute.php?code=5]http://www.etnet.com.hk/www/tc/common/chart_oneminute.php?code=5[/url]

回覆 引用 TOP

精選汽車
痴線!340匹戰車在馬路上追逐

唔好傻啦,呢度香港呀,起步快就得?長直路就有用,仲有要駕駛者技術好先得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pockchop 於 2020-9-24 03:29 PM 發表

痴線!340匹戰車在馬路上追逐

可能冇聽過:獵犬終需山上喪!

不如 M5

或者 杜拜果的 SUPERCAR

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-24 04:20 PM 發表

舊果款535i 306匹唔夠追?
想追d行緊150以上果d?
咁佢要開幾多去追行緊150嗰D

所以乞衣人車手呢次排住隊山上喪啦 。
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-9-24 04:20 PM 發表

由始至終閣下的言論都虛無飄渺.一丁點實質證據也提供不出來.似夢囈多過舉證.
或者等你真有實證(或瞓醒)再來吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pockchop 於 2020-9-24 07:52 PM 發表

舊果款535i 306匹唔夠追?
想追d行緊150以上果d?
咁佢要開幾多去追行緊150嗰D
香港地既路,一部細馬力輕巧既hatchback好跑過又又重又大部既5系

不過政府係以維修成本決定換唔換車
係個作者以為快個兩秒好大作用

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

哂氣,用直昇機啦。

回覆 引用 TOP

浪費公帑,修例啦,
超速唔超過二十公里一律罰款$1500。
取消超速扣分制,應該改為判處監禁,超速越多,監禁刑期越長。

kwailo

回覆 引用 TOP

挑,上次架隱形戰車追左超過1km有多,都唔夠架FIT 仔快

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]