• 瀏覽: 1,039
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
1:想問師兄們如果申請個只收到內地短訊沒有通話服務既內地電話號過關有冇用?
2:想問在wechatHK同支付寶HK的餘額入左錢,在內地是否乜都俾到錢就算係冇支援的商戶?(因為我冇內地銀行戶口)唔該曬

[quote]原帖由 1o16 於 2020-9-24 15:57 發表

1:想問師兄們如果申請個只收到內地短訊沒有通話服務既內地電話號過關有冇用?
只收短訊冇通話服務既內地電話號通常係用來收綁定銀行或Apps的驗證碼用,過關申請粵康碼通常用流動數據。

2:想問在wechatHK同支付寶HK的餘額入左錢,在內地是否乜都俾到錢就算係冇支援的商戶?(因為我冇內地銀行戶口)唔該曬 ...
Wechat HK錢包同支付寶HK的餘額是港幣,內地用人民幣,所以應該俾唔到錢。

的士一定比唔到,好多地方都比唔到,所以係無乜用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Goldfai 於 2020-9-24 08:53 PM 發表

[quote]原帖由 1o16 於 2020-9-24 15:57 發表 https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif
只收短訊冇通話服務既內地電話號通常係用來收綁定銀行或Apps的驗證碼用,過關申請粵康碼通常用流動數據。

2:想問在wechatHK同支付寶H ...
粵康碼是挷微信帳號嗎?那就不一定要內地電話號碼嗎?謝謝解答

回覆 引用 TOP

其實粵康碼你可以自己去微信,防疫健康碼自己登記, 而且呢個碼你對應你回鄉証號, 所以你可以試下登記左先. 你過關時已經會比左個貼紙係你回鄉卡度.叫一碼通. 係比你隔離時用. 希望幫到你

引用:
原帖由 TTT731 於 2020-9-26 05:14 PM 發表

其實粵康碼你可以自己去微信,防疫健康碼自己登記, 而且呢個碼你對應你回鄉証號, 所以你可以試下登記左先. 你過關時已經會比左個貼紙係你回鄉卡度.叫一碼通. 係比你隔離時用. 希望幫到你 ...
THANKS!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1o16 於 2020-9-24 15:57 發表

2:想問在wechatHK同支付寶HK的餘額入左錢,在內地是否乜都俾到錢就算係冇支援的商戶?(因為我冇內地銀行戶口)唔該曬 ...
如果師兄唔會短時間內返上去,可以在香港上台申請一咭兩號,之後去香港的中銀申請中國戶口,咁就唔洗煩香港的微信支付和支付寶係中國用唔用到。
不過留意,香港中銀申請的中國戶口,每年最多只可以某個額,而且有其他某些限制,詳情上中銀網站睇(或Google打中銀香港申請中國戶口搵(大約咁打就可以了)

引用:
原帖由 冼拿 於 2020-9-26 06:45 PM 發表

如果師兄唔會短時間內返上去,可以在香港上台申請一咭兩號,之後去香港的中銀申請中國戶口,咁就唔洗煩香港的微信支付和支付寶係中國用唔用到。
不過留意,香港中銀申請的中國戶口,每年最多只可以某個額,而且有其他某些限制,詳情上中銀網站睇(或Google打中銀香港申請中國戶口搵(大約咁打就可以了) ...
我唸住返一段長時間,所以電話同銀行戶口都唸住返去先搞,thanks!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]