• 瀏覽: 2,334
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
14B、14H、16M、216M都是藍田為本的觀塘區區內線,而四者整體客量皆偏低。

14B接駁廣田及油塘居民往返牛頭角道,惟路線大幅度與觀塘綫重疊,只有廣田、牛頭角總站等少數獨市位,以致客量不濟。路線有何出路呢?

14H屬新開辦路線,主要接駁藍田山至聯合醫院及四順,惟一小時一班,難以吸客。況且,聯合醫院早有76A及76B直上平台,14H真正的獨市位只剩藍田山至和樂、翠屏、順利等屋邨,惟實際需求極低。在綠小強大競爭下,14H有何出路?

16M及216M分別接駁觀塘市中心及藍田站,惟同樣不敵綠小競爭,以致客量偏低。面對綠小這一強大對手,兩線又有甚麼出路呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-25 01:43 AM 發表

14H、16M、216M都是藍田為本的觀塘區區內線,而三者整體客量皆偏低。

14H屬新開辦路線,主要接駁藍田山至聯合醫院及四順,惟一小時一班,難以吸客。況且,聯合醫院早有76A及76B直上平台,14H真正的獨市位只剩藍田山至和樂、翠屏、順利等屋邨,惟實際需求極低。在綠小強大競爭下,14H有何出路?

16M及216M分別接駁觀塘市中心及藍田站,惟同樣不敵綠小競爭,以致客量偏低。面對綠小這 ...
16m多數係d老嘢搭,收得$2/位,蝕住做,又唔取消得。

216m其實都多人搭,啟田商場同鯉魚門廣場好多人上。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-9-25 12:17 PM 發表

我已將14B納入討論範圍。

我覺得14B同16M主要靠瑞和街街市吊命,簡單嚟講即係變咗買餸線。

216M主要問題係同綠小24/24M疊住曬,但小巴密好多。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-25 01:43 AM 發表

14B、14H、16M、216M都是藍田為本的觀塘區區內線,而四者整體客量皆偏低。

14B接駁廣田及油塘居民往返牛頭角道,惟路線大幅度與觀塘綫重疊,只有廣田、牛頭角總站等少數獨市位,以致客量不濟。路線有何出路呢?

14H屬新開辦路線,主要接駁藍田山至聯合醫院及四順,惟一小時一班,難以吸客。況且,聯合醫院早有76A及76B直上平台,14H真正的獨市位只剩藍田山至和樂、翠屏、順利等屋邨 ...
14H取消,加車比14D全日化算啦

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2020-9-25 03:20 PM 發表

14H取消,加車比14D全日化算啦
14D咪又同76A/76B甚至60疊住嚟行,一樣唔會有運行。14H起碼做到翠屏道/協和街,只係北行冇必要屈返上將軍澳道,可以直落藍田站。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-25 04:47 PM 發表

14D咪又同76A/76B甚至60疊住嚟行,一樣唔會有運行。14H起碼做到翠屏道/協和街,只係北行冇必要屈返上將軍澳道,可以直落藍田站。
一係政府可以係轉車站上起行車天橋月台比14D,16,14H,214,613,E22P,A26,N26,N216,
93M,93K,98A,98C,98P,N691,經將隧綠小,經連德道紅綠小,入去再加跨公司bbi
16M由14H加到全日20分鐘一班,加經興田,將隧,藍田北

回覆 引用 TOP

引用:

14H屬新開辦路線,主要接駁藍田山至聯合醫院及四順,惟一小時一班,難以吸客。況且,聯合醫院早有76A及76B直上平台,14H真正的獨市位只剩藍田山至和樂、翠屏、順利等屋邨 ...
16M名義上係支援16 但支援範圍只係觀塘站到興田
實際上亦支援15, 15A, 38由觀塘站去啟田及平田
而家班次疏主因係興田有綠小同埋16一個站就落到觀塘, 德田平田啟田有比較密既紅小同埋15A搶到小小客
講真觀塘站行路去藍田站仲快過搭16M
16M主要客源都係因為轉乘優惠 所以呢啲客都會等, 因為車比較疏同時等15A亦有轉乘優惠

可惜兩線都疏班次,但轉乘優惠之處呢條線又唔可以cut

回覆 引用 TOP

引用:

216M同16M一樣主要客源係轉乘優惠客
216M比16M密少少同埋平
好多線去到藍田站轉216M上藍田山都係免費
同時亦真正支援到215X 藍田站到廣田邨完全重疊
呢段路真係幾多客 215X雖然密車但都多人坐
繁忙時間去到藍田站無坐位甚至頂閘上唔到車
216M都幾幫到手
藍田站去油塘雖然好多線去到, 有14, 14B, 14X, 259D
但最平都係216M, 兜一兜上藍田山落返油塘其實都係用多8-10分鐘左右
都有一定吸引力 客量其實都可以
有理由需要用雙層但呢一年好多時都有名無實全線單層

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-25 02:35 PM 發表

我已將14B納入討論範圍。

我覺得14B同16M主要靠瑞和街街市吊命,簡單嚟講即係變咗買餸線。

216M主要問題係同綠小24/24M疊住曬,但小巴密好多。
216m其實好多客。不過當然冇得同16呢d線比啦。

其實14B都有客,主要是裕民坊客,去到九龍灣先落就唔多。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-9-25 10:26 PM 發表

216m其實好多客。不過當然冇得同16呢d線比啦。

其實14B都有客,主要是裕民坊客,去到九龍灣先落就唔多。
好多客又點會15-20一班車呢?

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2020-9-25 12:17 PM 發表

$2係個客付出, 剩餘由政府補貼, 巴士公司點會蝕???

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-9-26 12:59 AM 發表

好多客又點會15-20一班車呢?
輔助路線黎講15-20分鐘一班算係正常啦
相比起同區既輔助路線14X要成30分鐘一班(絕大部分時間)

藍田站同啟田商場班客係215X同216M叫兩飛
客就真係多既 你搭過就會知
但就唔會話去到雙層出現頂閘情況既
單層頂閘都見過 唔頂閘都會坐滿有人要企
以上情況多數都係215X出面塞車而好耐返唔到黎藍田既時候
216M幫助好大
同埋都係因為轉乘優惠免費而有班客源係度

回覆 引用 TOP

14B 個轉乘好有用 大把人特登坐14B出法院轉新界線 或泳池/藍地落車返入油塘

[size=1.5]YO !!
引用:
原帖由 ☆老鼠仔★ 於 2020-9-26 01:12 AM 發表

$2係個客付出, 剩餘由政府補貼, 巴士公司點會蝕???
仲有16M搬返去觀塘市中心總站,客量一定多過而家,分分鐘仲有得加返班

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-9-26 10:47 AM 發表

14B 個轉乘好有用 大把人特登坐14B出法院轉新界線 或泳池/藍地落車返入油塘
但有緣人班次呢 …… 就嚟做到 14c 殺線前嘅班次囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]