• 瀏覽: 3,031
  • 回覆: 51
本主題由 motivation 於 2020-9-28 02:57 PM 移動
麥理浩是最後一任欽點。

當日尤德拖住尤德夫人巡迴港九拉票,
尤德夫人高貴又美麗,我先投佢老公咋,
衛奕信六呎高,一表人才,
仲識講流利普通話,唔投佢投邊個。

尤德等眾人自己報名候選港督,
真正冇篩選。

一個華麗的年代。

我懷念當年嘅社會和諧。行政、立法互融,唔使諮詢,一日三讀通過議案嘅有效政府。

回覆 引用 TOP

我當年睇住你用J毛投票,所以今時今日的你連毛都無條。

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1186227_10151811540981183_2143440353_n.jpg

回覆 引用 TOP

係咪戴耀廷新編嘅通識科教材內容?

回覆 引用 TOP

想當年嘅英式獨裁嘅政府, 係最有效率.

回覆 引用 TOP

亞洲四小龍
全部無民主

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24438485&extra=page=1
三唔識七  將我拉黑 :
阿柒回歸  rigby
引用:
原帖由 vvoy 於 2020-9-26 09:38 AM 發表

亞洲四小龍
全部無民主
殖民者對被殖民者再好,本質都是掠奪,讓被殖民者食飽,是等著掠奪更多勞動成果輸送回母國。

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
明年通識科考題已經出咗:

1. 1982年全港市民一人一票普選港督,是否利多於弊?

2. 試分析普羅市民對於首次獲得民主選舉的看法,以及對未來政制發展之影響。

引用:
原帖由 養和院彎 於 2020-9-26 01:30 PM 發表

明年通識科考題已經出咗:

1. 1982年全港市民一人一票普選港督,是否利多於弊?

2. 試分析普羅市民對於首次獲得民主選舉的看法,以及對未來政制發展之影響。 ...
唉!如果堅,香港就死得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 養和院彎 於 2020-9-26 01:46 AM 發表

麥理浩是最後一任欽點。

當日尤德拖住尤德夫人巡迴港九拉票,
尤德夫人高貴又美麗,我先投佢老公咋,
衛奕信六呎高,一表人才,
仲識講流利普通話,唔投佢投邊個。

尤德等眾人自己報名候選港督,
真正冇篩選。

一個華麗的年代。 ...
邊個港督係一人一票選出???你有病就食藥啦!!!!

道德經
第八章
上善若水。水善利萬物而不爭﹐處眾人之所惡﹐故幾於道。
居善地﹐心善淵﹐與善仁﹐言善信﹐政善治﹐事善能﹐動善時。夫唯不爭﹐故無尤。
懷念當年港英政府鐵腕政策
不容許學生及市民參與政治

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 big3624 於 2020-9-26 03:47 PM 發表

由佢講啦
亦都由得d傻仔信啦
反正佢地都冇得救架啦
等睇佢地接受唔到事實陸續跳樓自殺咪算囉

引用:
原帖由 big3624 於 2020-9-26 03:47 PM 發表

個個港督都係一人一票選出
不過次次只可一個人(英女王)可以投票

常常自會論人短
何不回頭把自量
引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2020-9-26 03:54 PM 發表

由佢講啦
亦都由得d傻仔信啦
反正佢地都冇得救架啦
等睇佢地接受唔到事實陸續跳樓自殺咪算囉
可憐嗰嬰兒 剛出世就畀阿媽整死咗

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newmingbbq007 於 2020-9-26 04:04 PM 發表

個個港督都係一人一票選出
不過次次只可一個人(英女王)可以投票
好似係英國內政部派出嚟。但用英女王個 躲啫 或者係 可能唔係

但用另外第一個角度睇 由國家指派一個領導 根本無需該區市民去選擇

即係要求回歸英國年代 即係代表 要求中央直接指派特首

咁又冇錯喎 呵呵

唔好意思,我 EQ 好差, 得罪哂.....
滂沱大雨中, 像千針穿我心, 何妨人盡濕, 盼沖洗去烙印, 前行夜更深, 任街燈作狀地憐憫, 今天所失, 就是我畢生所要覓尋, 看, 四周都漆黑如死寂, 窗中透光, 一絲希望, 但願妳開窗發現時, 能明瞭我心,...
主題標籤 #彭定康
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]