• 瀏覽: 26,043
  • 回覆: 239
  • 追帖: 6
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:57 AM 設置高亮
家父半年前仙遊,半年間亦間斷夢見家父四周吃喝玩樂嘅情景!但昨日有啲不同,夢見家父回到以前工作嘅地方,當時他正在寫信,而當時身邊出現了一個做紙扎舖嘅男人,夢境中那男人講:你阿爸想寄野,但陰間嘅地址唔係咁寫!同埋講叫我地燒D下面可以用到嘅錢俾佢,另外燒套衫,因為原本嗰套著得唔舒服!
之後我就醒咗
想請教一下大家意見?應該點做?

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 05:38 PM 發表

家父半年前仙遊,半年間亦間斷夢見家父四周吃喝玩樂嘅情景!但昨日有啲不同,夢見家父回到以前工作嘅地方,當時他正在寫信,而當時身邊出現了一個做紙扎舖嘅男人,夢境中那男人講:你阿爸想寄野,但陰間嘅地址唔係咁寫!同埋講叫我地燒D下面可以用到嘅錢俾佢,另外燒套衫,因為原本嗰套著得唔舒服!
之後我就醒咗
想請教一下大家意見?應該點做? ...
為求心安,就依夢中境像,盡快燒 俾令尊。去到紙紮鋪有人教你。最重要不是買幾多供品,而你寫清地址,問紙紮鋪有經驗的人教你寫。如果佢好似 hae 你,就去第二間買。記著 地址 (唔係普通自己間屋)最重要。

納甲輔玄空
四象補天工
引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-9-27 06:23 PM 發表

為求心安,就依夢中境像,盡快燒 俾令尊。去到紙紮鋪有人教你。最重要不是買幾多供品,而你寫清地址,問紙紮鋪有經驗的人教你寫。如果佢好似 hae 你,就去第二間買。記著 地址 (唔係普通自己間屋)最重要。 ...
地址咪佢安葬嘅地方?

回覆 引用 TOP

但係一般我地寫,都係先人姓名,籍貫,同埋佢個八字,過身時間!最奇怪係我爸爸夢中想寄野,我見到佢張紙寫住後土兩個字!

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2020-9-27 06:23 PM 發表

為求心安,就依夢中境像,盡快燒 俾令尊。去到紙紮鋪有人教你。最重要不是買幾多供品,而你寫清地址,問紙紮鋪有經驗的人教你寫。如果佢好似 hae 你,就去第二間買。記著 地址 (唔係普通自己間屋)最重要。 ...
師兄👍🏻

樓主,買完野之後上黎話我地知,睇睇有咩要補。
***究竟當日身後事做咗D咩?令到之後發生咁多野

回覆 引用 TOP

其實呢半年冇咩特別!係尋晚先發生呢個夢,呢半年分別報夢阿媽同我地幾兄弟姊妹身上,主要係阿爸佢周圍吃喝玩樂冇咩特別

地址?唔係普通佢自己間屋?你意思唔係先人之前在世住嗰間,而係佢安葬地址,即華人永遠墳場x段x號?

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 06:52 PM 發表

其實呢半年冇咩特別!係尋晚先發生呢個夢,呢半年分別報夢阿媽同我地幾兄弟姊妹身上,主要係阿爸佢周圍吃喝玩樂冇咩特別
令尊生前物品處理好未?

引用:
原帖由 燊輝 於 2020-9-27 06:58 PM 發表

令尊生前物品處理好未?
你意思係?佢剩落嘅衫褲,銀行戶口,信件嗰類?

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 07:00 PM 發表

你意思係?佢剩落嘅衫褲,銀行戶口,信件嗰類?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 06:57 PM 發表

地址?唔係普通佢自己間屋?你意思唔係先人之前在世住嗰間,而係佢安葬地址,即華人永遠墳場x段x號?
去紙紮舖 la, 叫“引路紙”問下有物要注意,例如洗唔洗買多份俾地府速遞員(信差)?點寫先收到?等等。我都係知少少,我驚答錯你就唔係咁好。

納甲輔玄空
四象補天工

回覆 引用 TOP

多謝各位指教,我同屋企人盡快去處理先,再同大家分享下

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 06:31 PM 發表

但係一般我地寫,都係先人姓名,籍貫,同埋佢個八字,過身時間!最奇怪係我爸爸夢中想寄野,我見到佢張紙寫住後土兩個字!
樓主令尊係咪土葬

回覆 引用 TOP

係,我哋潮州人,通常土葬多

夢中隱若見家父張紙寫x土,加一串數字!到我醒返,依稀記得好似係後土

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]