• 瀏覽: 26,044
  • 回覆: 239
  • 追帖: 6
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:57 AM 設置高亮
引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 08:05 PM 發表

夢中隱若見家父張紙寫x土,加一串數字!到我醒返,依稀記得好似係後土
你地自己村既地?

回覆 引用 TOP

唔係,之前抽左將軍澳華永

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 07:39 PM 發表

多謝各位指教,我同屋企人盡快去處理先,再同大家分享下
多口一句,下星期日十月四號宜祭祀。
同屋企人集資二仟,星期六去紙扎舖買定野,上黎我話您知衣紙要點寫,有咩要補買要準備,再話您知吉時去辦事,使令尊安心。
我有幾十年呢方面經驗,亦曾經得前輩指導,希望幫到您。

回覆 引用 TOP

其實依家疫症問題,有咩地方方便燒衣包衣紙?

多謝幫忙先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 08:13 PM 發表

其實依家疫症問題,有咩地方方便燒衣包衣紙?
您要去墓前解決

回覆 引用 TOP

知道👍🏽

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 08:10 PM 發表

唔係,之前抽左將軍澳華永
我屋企既老長輩是土葬的,去拜山我地吾會一開始就拜先人,係拜先人側邊有個叫(後土)既石牌,目的係叫依位後土帶先人上來收

引用:
原帖由 真。懷舊的OL 於 2020-9-27 08:22 PM 發表

我屋企既老長輩是土葬的,去拜山我地吾會一開始就拜先人,係拜先人側邊有個叫(後土)既石牌,目的係叫依位後土帶先人上來收野
有,我地都係咁做

星期日個吉時有冇話大概幾時?等我可早點約齊所有屋企人

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 08:23 PM 發表

有,我地都係咁做
最好你都係去搵尊業人士問下,求個安心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 05:38 PM 發表

家父半年前仙遊,半年間亦間斷夢見家父四周吃喝玩樂嘅情景!但昨日有啲不同,夢見家父回到以前工作嘅地方,當時他正在寫信,而當時身邊出現了一個做紙扎舖嘅男人,夢境中那男人講:你阿爸想寄野,但陰間嘅地址唔係咁寫!同埋講叫我地燒D下面可以用到嘅錢俾佢,另外燒套衫,因為原本嗰套著得唔舒服!
之後我就醒咗
想請教一下大家意見?應該點做? ...
燒嘢俾先人應去紙扎舖買雖要物品,紙扎舖應有一個大紙袋嚟裝。貼上路票和填上先人名字,如是兒子燒就要填兒子名字和現居地址。類似寄信填回郵地址就得。郵票即(路票和茶錢不能少)

紙扎舖會教你填寫。

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 08:20 PM 發表

知道👍🏽
請問,拜先人,
有冇先拜土地?

引用:
原帖由 希夷 於 2020-9-27 09:24 PM 發表

請問,拜先人,
有冇先拜土地?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 05:38 PM 發表

家父半年前仙遊,半年間亦間斷夢見家父四周吃喝玩樂嘅情景!但昨日有啲不同,夢見家父回到以前工作嘅地方,當時他正在寫信,而當時身邊出現了一個做紙扎舖嘅男人,夢境中那男人講:你阿爸想寄野,但陰間嘅地址唔係咁寫!同埋講叫我地燒D下面可以用到嘅錢俾佢,另外燒套衫,因為原本嗰套著得唔舒服!
之後我就醒咗
想請教一下大家意見?應該點做? ...
第一次聽聞,陰宅寄物品,
正路假設,只有陽間燒嘢落去,
而先人話要寄嘢,衫唔舒服,
~寄~唔一定係物品,
寄,亦可以說成寄念,掛念意思,
衫唔舒服,都穿了半年,
無理由現在才說!
整體來說,寄掛一個人或事情,
暗示,家人有件衫唔舒服,(指人)
是否有親人在外國居住?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]