• 瀏覽: 26,046
  • 回覆: 239
  • 追帖: 6
本主題由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:57 AM 設置高亮

回覆 引用 TOP

你發夢就當先人報夢 人死如燈滅 唔會停留呢個世界

天網恢恢 疏而不漏 因果報應是必定 若然不報 時晨未到

回覆 引用 TOP

樓主,我之前成10年前都發過夢,不過夢中就見阿爸話收唔到我地D野,佢仲係度搵,之後搵佐張應該係似路票的東西,果張票係七彩的,夢中我就拎起自己銀包拎佐D港幣黎燒!之後番公司問同事,D同事就問我係味無燒路票,之後再問做白事老板,佢仲反問乜我地無燒路票咩!心諗頂你呀!我地新手邊識,勁反眼!之後燒佐好多野俾阿爸,路票都燒佐幾張,燒完好似第2定第3日,阿爸就變飛蛾番佐黎屋企,果日喊到乜咁!

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2020-9-27 11:23 PM 發表

樓主,我之前成10年前都發過夢,不過夢中就見阿爸話收唔到我地D野,佢仲係度搵,之後搵佐張應該係似路票的東西,果張票係七彩的,夢中我就拎起自己銀包拎佐D港幣黎燒!之後番公司問同事,D同事就問我係味無燒路票,之後再問做白事老板,佢仲反問乜我地無燒路票咩!心諗頂你呀!我地新手邊識,勁反眼!之後燒佐好多野俾阿爸,路票都燒佐幾張,燒完好似第2定第3日,阿爸就變飛蛾番佐黎屋企,果日喊到乜咁!:smile_o0 ...
我剛剛確認咗,原來我阿哥都發左一模一樣嘅夢!佢個夢清晰啲!見到我老豆去咗一間屋,屋外見到人來人往,有啲仲係熟口熟面嘅街坊!當其時夢中諗住帶老豆去車公廟行吓,老豆就話等一陣先,佢要寄埋D野先!隨手就見到老豆在紙上寫下地址,寫住土x龕,同埋一串數字,此時就有一個男人入咗屋,相貌端正慈詳嘅,那男人話,下面個地址唔係我地寫開咁寫,同埋燒D佢啱用嘅錢,燒D衫喇,你阿爸著開嗰套唔係咁舒服,仲有你阿爸仲未知自己走咗! 夢境就咁完左

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-27 08:25 PM 發表

星期日個吉時有冇話大概幾時?等我可早點約齊所有屋企人
星期六,十至五幫手接衣紙
星期日,十至十一幫手買野,一點前唔可以到墓地,大約一點半到啦,三點前完成離開。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-28 12:04 AM 發表

我剛剛確認咗,原來我阿哥都發左一模一樣嘅夢!佢個夢清晰啲!見到我老豆去咗一間屋,屋外見到人來人往,有啲仲係熟口熟面嘅街坊!當其時夢中諗住帶老豆去車公廟行吓,老豆就話等一陣先,佢要寄埋D野先!隨手就見到老豆在紙上寫下地址,寫住土x龕,同埋一串數字,此時就有一個男人入咗屋,相貌端正慈詳嘅,那男人話,下面個地址唔係我地寫開咁寫,同埋燒D佢啱用嘅錢,燒D衫喇,你阿爸著開嗰套唔係咁舒服,仲有你阿爸仲未知自 ...
今朝我阿媽話佢有朋友個老公岩岩23號係佢生忌,佢21號就報夢俾佢大女話下面好凍,夢中仲去買羽絨!樓主你睇下有無相熟紙紮鋪頭睇下個老板解唔解到你個夢先好搵佢攪,我果時發夢後搵果個紙紮都係問佢個夢點點點,之後佢解釋頭頭是道先搵佢攪!佢仲好詳細教我地點拜!有D紙紮真係咩都唔識,果時淨係叫我地燒野,點知一個豬,連做白事果個都咁行,白事果時燒佐好多野,原來無路票就俾其他街坊搶走曬!

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-28 12:04 AM 發表

我剛剛確認咗,原來我阿哥都發左一模一樣嘅夢!佢個夢清晰啲!見到我老豆去咗一間屋,屋外見到人來人往,有啲仲係熟口熟面嘅街坊!當其時夢中諗住帶老豆去車公廟行吓,老豆就話等一陣先,佢要寄埋D野先!隨手就見到老豆在紙上寫下地址,寫住土x龕,同埋一串數字,此時就有一個男人入咗屋,相貌端正慈詳嘅,那男人話,下面個地址唔係我地寫開咁寫,同埋燒D佢啱用嘅錢,燒D衫喇,你阿爸著開嗰套唔係咁舒服,仲有你阿爸仲未知自 ...
樓主之前燒佐啲咩俾先人?
同埋一啲例如附薦袋/衣包之類要寫地址,你係寫邊個?
后土的話,你拜山有冇燒一份俾后土(有冇拜后土)?

個夢我解讀成你地冇拜后土,於是你老豆想自己俾啲后土
而你之前燒俾佢嘅衣紙有啲可能唔啱,佢用唔到
然後你之前燒嘅衣服都係有問題(例如買錯女衣包)

“What? What am I ‘bound to be feeling?’ People don’t think anymore. They feel. - From The Iron Lady
後土次次去到都有拜左先!最奇怪夢境有句說話,話我阿爸唔知自己走咗

引用:
原帖由 wo18567 於 2020-9-28 06:58 PM 發表

後土次次去到都有拜左先!最奇怪夢境有句說話,話我阿爸唔知自己走咗
有燒嘢嗎?

“What? What am I ‘bound to be feeling?’ People don’t think anymore. They feel. - From The Iron Lady
通常土葬多

引用:
原帖由 公園冰凍的盒子 於 2020-9-29 11:24 PM 發表

通常土葬多
咩嘢意思?唔係好明

回覆 引用 TOP

日有所思夜有所想,可能系你很想你慨父親。

回覆 引用 TOP

樓主孝心滿滿 令人為之欽敬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Will-Jai 於 2020-9-28 07:38 PM 發表

有燒嘢嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公園冰凍的盒子 於 2020-9-29 11:24 PM 發表

通常土葬多
係土葬

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]