• 瀏覽: 6,093
  • 回覆: 299
  • 追帖: 3
晚飯於龍景軒, 前菜點了燒鵝例牌, 一貫的冇得揀啦。 講明鵝髀要加錢🙄🙄
嘩! 上桌是鵝髀, 算佢啦🤭🤭 果然滿滿潮蓮鵝肉味, 皮香, 那home made 自家冰梅醬很可口
禮遇嘅前前菜係燒汁菇菌, 味道精細

再來嘅前菜係名饌, 龍帶玉梨香, 梨, 蝦與帶子組合。  åŒ…裹組合嘅炸衣最令人拍案🤩🤩

湯羹了:
名饌: 湯黃雞絲羹, 名不虛傳, 齒頰留香, 濃濃的雞香

再來嘅蟹黃海鮮羹就相對失色了。  å””係唔好, 但珠玉在前囉

也想試一試蟹蓋, 不試由自可, 有點失望了。  æ€ªä¸å¾—幾位版友都說唐閣的蟹蓋好。
這個, 蓋已比一般細,蟹肉量少得不能相信係龍景軒出品,只食到洋蔥, 又用牛奶作配料, 好古怪。  æˆ‘提議佢哋應下架囉🤭🤭

熱賣及精選
蟹蓋過後, 就是該日的2特饌其一,湯黃東星班片蒸旦白
呢個極度好食, 班片是彈牙帶鮮, 應是野海班冇誤, 再加上雞湯黃, 鮮嫩的旦白, 極愛

來個素菜, 甚麼如意琵琶映紗窗, 說穿了就是豆腐/露筍/黃耳/珍菌與竹笙。
但味道真的恰到好處, 豆腐香滑是必須,加上高湯做獻, 與前濃味的餸菜, 相得益彰

到飯的時候了, 龍景軒炒飯。
東星班/蝦/蟹/龍蝦/帶子滙聚, 加上蝦頭油, 唔好食就抵打啦

甜品
豆沙燉奶, 紅豆真是起沙, 不是豆蓉, 好好好美味

有芒果布甸的楊枝甘露, 帶最喜果味, 冇添加糖去增甜, 好自然

南瓜西米布甸, 不過不失

店家送的奶黃酥, 極度可口, 酥而香, 盡表現出中式酥餅之妙極

配上烏龍桂花茶

良夜, 美景

@阿火~~ @風風

豐富嘅晚飯

鵝肉很香

牛奶做配料仲系很好

咁正鵝髀

引用:
原帖由 電梯怪名錶 於 2020-9-28 10:12 AM 發表

豐富嘅晚飯
吃得心滿意足

引用:
原帖由 冬寒小海鮮 於 2020-9-28 10:13 AM 發表

鵝肉很香
冰梅醬都好好味

引用:
原帖由 隔離自信的魚 於 2020-9-28 10:15 AM 發表

牛奶做配料仲系很好
冇哩味道

要飲點茶水,不然很膩

引用:
原帖由 farm1615 於 2020-9-28 10:20 AM 發表

咁正鵝髀
係囉 @unclesixteen

引用:
原帖由 晚間高西瓜 於 2020-9-28 10:39 AM 發表

要飲點茶水,不然很膩
點了水仙同壽眉

正呀

湯黃東星班片蒸旦白好精彩🤗😘
雞絲竟然>蟹皇🤔

燒鵝脆皮?😋

主題標籤 #海鮮
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]