• 瀏覽: 13,370
  • 回覆: 59
我先
一次煮一星期既飯盒
放落雪櫃
四至五日都帶飯

熱賣及精選
生活也要有儀式感

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-28 10:53 AM 發表

我先
一次煮一星期既飯盒
放落雪櫃
四至五日都帶飯
隔夜送唔好食甘多,成個星期。
甘樣對你身體唔好架。
要慳錢有好多方法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星星同學會 於 2020-9-28 10:53 AM 發表

我先
一次煮一星期既飯盒
放落雪櫃
四至五日都帶飯
我寧願要健康, 飯餸隔咁多日, 食左實出事.

回覆 引用 TOP

。減少買野飲/樽裝水 就算買都可以一早去超市入貨 唔好幫襯便利店
。減少買非必需品「非衣食住行」,基本娛樂都可以但要識控制,例如買開5千減至4千減至3千 慢慢調整
。賣車(慳車租、牌費、油錢),除非架車可以成為你既資產非負債 eg 做uber or 送外賣
。每月扣起要草既錢 剩低既先叫做「本月洗費」
。買野之前諗多幾次 「是否真係需要?真係有用?會唔會只係一時衝動為買而買?有冇足夠地方去安置?」
。買衫褲鞋襪之前,最好一出一入,捐/丟一件先可以買一件
。控制個人慾望,唔好做物資奴隸。學習感恩,滿足現狀,你就會發現好多野其實都唔需要買,生活簡單而開心,就係咁簡單。

引用:

我先
一次煮一星期既飯盒
放落雪櫃
四至五日都帶飯
帶咁多日飯好寡

引用:
原帖由 siuyan302 於 2020-9-29 11:13 PM 發表

。減少買野飲/樽裝水 就算買都可以一早去超市入貨 唔好幫襯便利店
。減少買非必需品「非衣食住行」,基本娛樂都可以但要識控制,例如買開5千減至4千減至3千 慢慢調整
。賣車(慳車租、牌費、油錢),除非架車可以成為你既資產非負債 eg 做uber or 送外賣
。每月扣起要草既錢 剩低既先叫做「本月洗費」
。買野之前諗多幾次 「是否真係需要?真係有用?會唔會只係一時衝動為買而買?有冇足夠地方去安置?」 ...
早幾年我都係冇錢剩
用左呢套方法真係剩到錢

回覆 引用 TOP

引用:

我先
一次煮一星期既飯盒
放落雪櫃
四至五日都帶飯
黐線, 食隔咁多日的做餸, 慳埋D錢都唔夠入醫院.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]