• 瀏覽: 3,921
  • 回覆: 65
  • 追帖: 2
https://www.espn.com/nba/story/_/id/29995811/doc-rivers-la-clippers-head-coach-sources-say
唔抄PG 13 唔抄可愛 抄教練喇!再見Doc Rivers 多謝你7年努力,呢個鑊由你孭!

熱賣及精選
抵炒啦,
炒得遲,
教足咁多年都係5個球員對人哋1隊波

引用:
原帖由 所羅門的惡夢 於 2020-9-29 07:10 AM 發表

抵炒啦,
炒得遲,
教足咁多年都係5個球員對人哋1隊波
呢隊波要搵邊個教呢?好似冇人食得住Kawhi

引用:
原帖由 薏米水 於 2020-9-29 07:30 AM 發表

呢隊波要搵邊個教呢?好似冇人食得住Kawhi
速龍上季都champ咗啦,
Kawhi要人食住㗎咩?

引用:
原帖由 所羅門的惡夢 於 2020-9-29 07:35 AM 發表

速龍上季都champ咗啦,
Kawhi要人食住㗎咩?
今季打到咁嘅樣,邊個要孭鑊?

回覆 引用 TOP

就算今年先睇快艇,
之前都有留意下掛,
由CP, BG, DJ年代已經一手好球員,
但永遠都係5個球員對對面1隊球隊,
依家先炒炒得遲啦,
早幾年已經要炒

引用:
原帖由 所羅門的惡夢 於 2020-9-29 08:36 AM 發表

就算今年先睇快艇,
之前都有留意下掛,
由CP, BG, DJ年代已經一手好球員,
但永遠都係5個球員對對面1隊球隊,
依家先炒炒得遲啦,
早幾年已經要炒
只係因為隊波冇一個領袖球員!kawhi 只係一個得分高手,冇任何領導能力!

呢條廢柴13-14年球季開始教舢舨:

13-14  第2輪輸俾OKC 出局
14-15  第2輪輸俾火箭出局
15-17  連續2年輸俾拓荒者同爵士首輪出局
17-18  不入季後賽
18-19  首輪輸俾地之勇出局
19-20  第2輪輸俾金塊出局

教左7季, 只贏過3個series
湖人新教頭第一年打到而家都已經追平左佢7年嘅成績, 可能2星期後過埋佢頭添

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-9-29 09:00 AM 發表

呢條廢柴13-14年球季開始教舢舨:

13-14  第2輪輸俾OKC 出局
14-15  第2輪輸俾火箭出局
15-17  連續2年輸俾拓荒者同爵士首輪出局
17-18  不入季後賽
18-19  首輪輸俾地之勇出局
19-20  第2輪輸俾金塊出局

教左7季, 只贏過3個series
湖人新教頭第一年打到而家都已經追平左佢7年嘅成績, 可能2星期後過埋 ...
我諗佢最值得抄係輸咗比火箭嗰年,其他輸比有KD雷霆,又或者傷病影響所以輸,又唔係太關佢事!不過嗰年輸比火箭佢確實應該抄!但係今年明顯係Kawhi 同隊友冇溝通,冇領導才能,教練只不過提出戰術,點樣執行係靠落場嗰五個人,Kawhi game 7 Q4 0分 完全冇晒鬥志,其餘隊員一樣失左鬥志,作為隊中大佬,唔係應該鼓勵隊友?kawhi 係技術上非常非常好,但其他層面不敢恭維

引用:
原帖由 薏米水 於 2020-9-29 08:46 AM 發表

只係因為隊波冇一個領袖球員!kawhi 只係一個得分高手,冇任何領導能力!
速龍都係咁,領咩袖呀,根本成隊快艇都有問題,無走位無接應無戰術,單打其實無咩問題,但單打唔係下都係葫蘆頂三分線外做個PICK就隊入去,上季可愛係速龍都仲有D底線中距離POST UP,轉身射中距,今季下下都係葫蘆頂三分線外做個PICK,入到AB位就想起手,起唔倒至POST UP,但人地係AB位一包夾就迫佢帶波去底線死位,跟住就TO,可愛比人夾,D隊友依然無走位接應既跡像,都依然企係三分線外等回傳,有時可愛迫到要傳個大CROSS COURT又TO。

而且肺炎令快艇小左時間磨合,PG又傷又小時間夾,HARRELL肺炎之後又好似廢左武功咁。
李華士真係唔識教波,都係去做球評算啦,唔好出來害人。

點解咁欣賞可愛,係因為佢係由一個射波上籃體能都一般淨係得防守既球員,一步一步咁練上去,每季都有進步。
由帶波插個花都失波,到可以帶波自已進攻。
由射波唔掂,到聯盟首屈一指既中距 JUMP SHOOTER。
到POST UP步法,TURN AROUND JUMPER,可愛一季一季咁武裝自己。

但睇翻佢上季同今季既打法,明顯地係無左之前有果種進步,而且好似仲退步左,突別係進攻果陣既銳利度、敏捷性同對抗性,完全係無曬,好似食左萬甘油咁,完全係睇緊名宿皮雅斯咁,但皮雅斯並無因為慢就失去銳利度同敏捷性。

而且佢上季最大既缺點,被包夾時處理十分差勁既問題,今季係完全無改善,其實上季PLAYOFF已經有隊伍出E招,一做PICK就包夾佢,只係人地無金塊做得咁徹底,同速龍本身合作性就好,識得點接應佢,問題就好似無咁大,今季到左大飛,個個都係單攻同等波,無走位無接應無戰術,可愛被包夾容易失波E個缺點就被無限放大成為隊中黑洞。

引用:
原帖由 薏米水 於 2020-9-29 09:22 AM 發表

我諗佢最值得抄係輸咗比火箭嗰年,其他輸比有KD雷霆,又或者傷病影響所以輸,又唔係太關佢事!不過嗰年輸比火箭佢確實應該抄!但係今年明顯係Kawhi 同隊友冇溝通,冇領導才能,教練只不過提出戰術,點樣執行係靠落場嗰五個人,Kawhi game 7 Q4 0分 完全冇晒鬥志,其餘隊員一樣失左鬥志,作為隊中大佬,唔係應該鼓勵隊友?kawhi 係技術上非常非常好,但其他層面不敢恭維 ...
揸住全盛期嘅CP3, 格里芬同DJ, 打左咁多年都過唔到第二輪

引用:
原帖由 gtastegirl 於 2020-9-29 09:26 AM 發表

速龍都係咁,領咩袖呀,根本成隊快艇都有問題,無走位無接應無戰術,單打其實無咩問題,但單打唔係下都係葫蘆頂三分線外做個PICK就隊入去,上季可愛係速龍都仲有D底線中距離POST UP,轉身射中距,今季下下都係葫蘆頂三分線外做個PICK,入到AB位就想起手,起唔倒至POST UP,但人地係AB位一包夾就迫佢帶波去底線死位,跟住就TO,可愛比人夾,D隊友依然無走位接應既跡像,都依然企係三分線外得回傳 ...
Kawhi 永遠只係一個技術頂尖高手,但係佢絕對唔係球隊入面隊長人選,佢重來唔會帶起隊波,今年快艇同睇街波有乜分別?教練有冇責任?當然有,但係落到場嗰五個球員係執行教練嘅指示,呢五條友唔溝通冇重心領導,點打?邊個上任教快艇命運都唔會改寫,球隊要brotherhood 感覺

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-9-29 09:29 AM 發表

揸住全盛期嘅CP3, 格里芬同DJ, 打左咁多年都過唔到第二輪
所以佢嗰年輸比火箭應該抄,反而輸比KD 雷霆我又覺得可以接受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 薏米水 於 2020-9-29 09:37 AM 發表

Kawhi 永遠只係一個技術頂尖高手,但係佢絕對唔係球隊入面隊長人選,佢重來唔會帶起隊波,今年快艇同睇街波有乜分別?教練有冇責任?當然有,但係落到場嗰五個球員係執行教練嘅指示,呢五條友唔溝通冇重心領導,點打?邊個上任教快艇命運都唔會改寫,球隊要brotherhood 感覺 ...
PG可愛單打,其他人係三分線等波,戰術咪就係咁囉。
LOU WILL 出來又係單打,其他人係三分線等波。

快艇完美執行左 李華士 既戰術,只不過套戰術唔 WORK 之麻。
戰術唔WORK之餘 李華士 仲要無第二招喎,唔WORK都照去,比人打爆就打爆,都係得一招,李華士就係咁,下邊班球員可以點?

而場上球員有無嘗試自救?有架,你見快艇D球員有嘗試過自己走位配合,但結果反而係亂曬同塞死曬,最後都係要跟翻李華士 既李一招,戰術,單打,其他人係三分線等波,廢事越打越亂。

快艇一來無 CP3 ED 可以自行打出戰術既球員,而且戰術係要操練,唔係今日改戰術走位,聽日就可以打出來,成班隊友係要夾架,李華士根本就無第二套,淨係得一招,E一招唔WORK就坐係度等死,基本上PLAYOFF由第一輪開始已經係可愛救翻李華士啦,唔係可愛一個CARRY曬成隊快艇,對小牛已經反左艇啦,仲好意思講唔溝通冇重心領導?

到第二輪比金塊睇穿 李華士 老底無第二招,PG又食左X咁,不停用包夾對付可愛,整個回合打左七場,李華士 完全無針對性既策略,你見李華士係後備席眼定定果個樣,就知佢自己都知自己賴曬野。

對住JOKIC無曬符,都唔試下出NOAH搏下,最少NOAH都有身高,阻得少少得少少,成日用矮仔守比JOKIC顏射,你簽NOAH翻來都係想離補無高佬既缺點姐,到要用高佬果陣你又唔出,重點係你快艇又無戰術,NOAH就算夾得唔耐都唔會點阻倒你。

而且快艇既防守能力實左弱得太可憐,唔單止進攻無術,連防守都無術,隊入面有兩個防守一隊都搞成咁,就知個教練幾有料到。

快艇炒李華士根本就係針對左最大既問題,點算代罪羔羊?
之後仲要清洗隊中既麻煩友 LOU WILL 同 HARRELL,介仲要考慮留唔留食左X既PG,跟手要訓練 可愛 面對包夾時既應對能力,大把野搞。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-9-29 09:29 AM 發表

唔係CP3頂住個雞頭,李華士死左10世啦。

李華士根本死好命。

魔術果陣就單打王麥基迪。

波士頓初期就有 皮雅士 同 安東獲加,又係玩單打。

之後就到世紀合體 狼王 雷槍 皮雅士 RR9,根本唔洗 李華士,自己識行。

過到快艇又有CP3自生戰術,同 基芬 單打。

CP3走左 又到 LOU WILL 單打。

到PG、可愛 都係單打。

李華士係比 世紀合體 推左上頂,本身就無料到,來來去去都係單打。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]