• 瀏覽: 27,717
  • 回覆: 140
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-3 10:02 AM 發表

哦,原來你指呢間。
如果係尼間我已經N年冇入去食啦!現在太差了😭😭😭

熱賣及精選
引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 10:04 AM 發表

下,又差咗拿!
真係一代不如一代!
再探。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-2 06:40 PM 發表

現在澳門搵食難,
地道葡式小菜,豬仔包,
已經少又少。
咁多年來,奶茶咖啡,丁丁咁細杯,
有點到喉唔到肺
營地街市,街角有間茶餐廳,
豬仔包都好味,又新馬路十六蒲內街,
有間豆品店,豆腐花非常之滑,
靚過香港和xx豆腐花。
葡菜呢,荷蘭園近葡領事館,
斜坡尾對面鋪,有間,算ok啦,
好的正式葡菜已經無做,
當年入去,很多葡國人,餐廳小調葡萄牙風味,
當年經常無位,要早幾日訂位,
大廚係澳督廚 ...
都係架,細細杯...不過我都係覺得好食過香港啲茶餐廳,呢邊坐得耐啲舒服啲,我返香港好唔慣。

營地街市我好少去,無事怕出新馬路,太多人,嗰邊好多餐廳,好耐好耐之前,耐到我都無曬印象,我都經常去你講嗰個地方食某茶餐廳,17年前...嗰條街左右係咪好多舖頭仔?

葡國菜我地長輩識整,正宗的。好少出去食,以前媽閣開過葡國菜餐廳

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-2 06:45 PM 發表

又荷蘭園街市有間公x記,
佢d虎皮鳯爪好好味,全澳都知,
幾十年老號。
呢間我反而未試過,我知邊,雀仔園,講到好好味,搵日去試下。

引用:
原帖由 紂王馬 於 2020-10-2 06:46 PM 發表

版主你是澳門人?

講開豬扒包,勝利餐廳都唔錯
紂王馬師兄你好!
歡迎來到澳門版,謝謝你碰場。
對,我住澳門
多謝介紹,有機會我一定再去勝利茶餐廳試真啲食物水準,好多師兄讚。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-3 10:00 AM 發表

佢有個葡式兔仔肉,要早幾日訂定先有得食。
葡式兔仔肉好特別!英國食兔肉好普通,生肉舖隨時釣著隻兔仔,但我未食過兔仔

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-3 07:51 PM 發表

都係架,細細杯...不過我都係覺得好食過香港啲茶餐廳,呢邊坐得耐啲舒服啲,我返香港好唔慣。

營地街市我好少去,無事怕出新馬路,太多人,嗰邊好多餐廳,好耐好耐之前,耐到我都無曬印象,我都經常去你講嗰個地方食某茶餐廳,17年前...嗰條街左右係咪好多舖頭仔?

葡國菜我地長輩識整,正宗的。好少出去食,以前媽閣開過葡國菜餐廳 ...
哈,看來你係澳門通
媽閣印象中有葡餐廳,未試過,
小城故事多溫馨,有次冒名係十六蒲附近有擋賣叉燒,一日賣早上三粒鐘,
排隊,排咗兩個鐘已經得番d頭頭尾尾,
係幾好味,蜜汁叉燒,如果係正條切應該更好,
不過要排兩個鐘食個飯盒
e家個個去晒賭場打工,好多故事只有回憶!

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 10:04 AM 發表

Halo 幾日無見

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-3 08:08 PM 發表

Halo 幾日無見
有乜好介紹呀

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-3 08:07 PM 發表

哈,看來你係澳門通
媽閣印象中有葡餐廳,未試過,
小城故事多溫馨,有次冒名係十六蒲附近有擋賣叉燒,一日賣早上三粒鐘,
排隊,排咗兩個鐘已經得番d頭頭尾尾,
係幾好味,蜜汁叉燒,如果係正條切應該更好,
不過要排兩個鐘食個飯盒
e家個個去晒賭場打工,好多故事只有回憶! ...
希夷兄係唔係講緊肥婆茶館?
係唔係舊式茶樓來?如果叉燒檔賣叉燒,我無印象...

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 08:10 PM 發表

有乜好介紹呀
你次次都話我啲嘢唔好食既

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-3 08:12 PM 發表

希夷兄係唔係講緊肥婆茶館?
係唔係舊式茶樓來?如果叉燒檔賣叉燒,我無印象...
系芬記呀

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-3 07:55 PM 發表

呢間我反而未試過,我知邊,雀仔園,講到好好味,搵日去試下。
係呀,雀仔園,
舊底佢麵擋係國華戲院旁乜乜斜巷,
後來搬入雀仔園,應該似買左兩間鋪,
直接做埋茶餐,
澳門好得意架,唔會學香港咁做早晨套餐,
樣樣個別叫,十月初五街有間茶餐廳蛋治做得好好,奶茶很香。

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 08:15 PM 發表

系芬記呀
仲有無開?

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 08:15 PM 發表

系芬記呀
不過都好耐冇食😭(睜食野要排隊)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]