• 瀏覽: 26,847
  • 回覆: 140
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2020-10-6 04:59 AM 發表

巧多海鮮……正
下次再整葡國菜再跟你介紹

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
熱賣及精選
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:20 PM 發表

下次再整葡國菜再跟你介紹
麥唔係叫土生菜咩?

引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2020-10-6 02:22 PM 發表

麥唔係叫土生菜咩?
澳葡菜,土生菜,都同樣意思 係遊客術語或正宗叫法。

澳門人日常傾計會順口講“不如今晚食葡國菜”

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:36 PM 發表

網上資料顯示 :
澳門土生葡菜(葡萄牙語:Gastronomia Macaense),是澳門土生葡人的飲食文化,以葡萄牙式烹調方法為基石,融合了多地的烹飪所長和飲食風俗。土生葡人的食譜一般只會在家族內部世代相傳,少有對外公開,導致一些菜式面臨失傳。土生葡人美食烹飪技藝在2012年被列入澳門非物質文化遺產清單,受政府機構立法保護和推廣。

澳門土生葡菜是基於葡萄牙菜、並融合眾多葡萄牙前殖民地的飲食文化而成[1]。在16世紀初,葡萄牙人帶備橄欖油、臘腸、葡萄酒等故鄉食材,乘船遠赴澳門,沿途經過西非、好望角、印度和馬六甲,上述地區的飲食習慣融合進他們的日常生活;定居澳門後,他們把自身的歐洲文化、沿途地區的風俗、以及澳門華人的生活方式結合起來[1][2]。此外,葡萄牙帝國曾在印度地區、非洲、東南亞、南美洲的不少地方建立殖民地,因此也把這些殖民地的某些文化元素(包括飲食文化)帶到了澳門[3]。華人婦女與葡萄牙人多有通婚、中葡混血兒的數量日漸上升、以及不少土生葡人家庭聘用華人乳母或女傭,以上因素促進了中國飲食文化對土生葡人飲食文化的影響[3]。葡萄牙亦與其他族群的人通婚,這令各地的食材、菜式和烹飪技藝漸漸融入他們的飲食文化[4]。
土生葡人的妻妾會把新創菜式的製法流傳下來,一般由家婆傳給媳婦、母親傳給女兒;土生葡人家庭的婦女會把家庭食譜世代相傳,有些食譜更成為家族的標誌[3][5]。不同家族流傳的菜式類似,同時各有風格,因此土生葡人的食譜並沒有統一的規範;食譜通常只在家族內部流傳,少有對外公開,涉及土生菜食譜的書籍也不多,但一些食譜隨着家族外遷而流傳至澳門外[3][5]。多數家族不願把令食譜傳給外人,導致一些菜式面臨失傳[6]。
土生葡人的飲食文化在2000年前的數十年經歷較大的轉變,一些土生葡人特色小食或廚具已失傳,而2000年前後的大部分土生葡人改為鍾愛中菜和葡萄牙菜,幾乎不顧傳統飲食,亦有些較少吃土生菜的土生葡人把它視作情結[3]。到了2010年代,懂得烹調土生菜的土生葡人家庭日漸減少,但土生菜由家庭食譜演變成廣泛流傳、受遊客青睞的經典澳門美食[2]。

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 02:36 PM 發表 

呢一個澳門土生菜大人細路都啱食。

https://www.macaotourism.gov.mo/ ... d-portuguese-dishes

引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2020-10-6 02:43 PM 發表

網上資料顯示 :
澳門土生葡菜(葡萄牙語:Gastronomia Macaense),是澳門土生葡人的飲食文化,以葡萄牙式烹調方法為基石,融合了多地的烹飪所長和飲食風俗。土生葡人的食譜一般只會在家族內部世代相傳,少有對外公開,導致一些菜式面臨失傳。土生葡人美食烹飪技藝在2012年被列入澳門非物質文化遺產清單,受政府機構立法保護和推廣。

澳門土生葡菜是基於葡萄牙菜、並融合眾多葡萄牙前殖民地 ...
係,我家煮的就係土生葡菜,食譜不教外人,但無後輩想學,相信老人家唔煮後好快失傳。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2020-10-6 02:48 PM 發表

呢一個澳門土生菜大人細路都啱食。

https://www.macaotourism.gov.mo/zh-hant/article/taste-of-macao/macanese-and-portuguese-dishes
哦,呢個菜式算最簡單,薯仔切粒粒要炸過先炒,乾身好食 嫖兄唔好咁啦,我今日未食飯 想減下肥一餐都未食一路打字,你竟然放毒搞到我開始肚餓。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 紂王馬 於 2020-10-4 01:04 PM 發表

我都好鍾意去澳門玩,一年幾次,但疫情之後冇得去了😕
我也是,喜歡到澳門飲飲食食

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-6 03:04 PM 發表

哦,呢個菜式算最簡單,薯仔切粒粒要炸過先炒,乾身好食 嫖兄唔好咁啦,我今日未食飯 想減下肥一餐都未食一路打字,你竟然放毒搞到我開始肚餓。 ...
嘩、而家三點啦喎仲未食飯, 如果唔定時食飯好容易肥㗎喎!

因為唔定時飲食,身體機能唔知下一餐幾時先至有, 所以有食物落咗肚會搏命幫你吸收, 儲存定多啲脂肪。

當年第一次食不是豬扒 是雞扒包

引用:
原帖由 RReenn 於 2020-10-6 03:05 PM 發表

我也是,喜歡到澳門飲飲食食
澳門連食碗粥都很休閒,今日天氣開始涼,旅遊更舒適。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2020-10-6 03:08 PM 發表

嘩、而家三點啦喎仲未食飯, 如果唔定時食飯好容易肥㗎喎!

因為唔定時飲食,身體機能唔知下一餐幾時先至有, 所以有食物落咗肚會搏命幫你吸收, 儲存定多啲脂肪。 ...
我都唔想架

聽你講完立即去食咗碟豬扒水餃撈幼麵,凍奶茶。啲豬扒多到嚇死人,蓋住麵同五粒水餃 飽到頂唔順。

呢間啲撈麵好爽口,好讚。
水餃雖然餡一般但水餃皮好滑,入口很好吃。
豬扒醃得太勁。
奶茶大杯到無可能飲完
下次唔可以叫雙拼,太多啦。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-7 07:16 PM 發表

我都唔想架

聽你講完立即去食咗碟豬扒水餃撈幼麵,凍奶茶。啲豬扒多到嚇死人,蓋住麵同五粒水餃 飽到頂唔順。

呢間啲撈麵好爽口,好讚。
水餃雖然餡一般但水餃皮好滑,入口很好吃。
豬扒醃得太勁。
奶茶大杯到無可能飲完
下次唔可以叫雙拼,太多啦。

...
啲豬扒個樣好正
下次食淨水餃豬扒都夠, 減肥應該食少啲澱粉質。

引用:
原帖由 matthewll 於 2020-10-6 09:15 PM 發表

當年第一次食不是豬扒 是雞扒包
matthewll師兄,呢間係勝利茶餐廳?

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-7 07:20 PM 發表

matthewll師兄,呢間係勝利茶餐廳?
是喜蓮呀 不過最出名的牛尾通,就仲未試

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]