• 瀏覽: 27,721
  • 回覆: 140
  • 追帖: 1
之前大家討論過澳門豬扒包邊度好食,今次跟大家分享一間豬仔包確實做得十分出色的茶餐廳,位於筷子基,經澳門版師兄介紹決心品嚐。

點了西洋腸包,西洋腸就正常沒甚麽特別,咬落豬仔包,心哇賽了一聲,外在鬆脆,包芯很軟,脆到麵包上面的粉都爆,爽,這就是我喜歡的新鮮感覺。

熱奶茶茶味夠濃奶量適中,跟香港有得比。我很少讚奶茶,呢杯可以。

再來一個鷄絲油麵辣沙。唔錯!口味對了。我一直在尋找往昔食過一樣正的星加坡辣沙,有椰漿味,微辣,湯底夠鮮甜,有蝦、鷄絲、鷄蛋、芽菜。或似賓城的蝦麵..油麵侵河粉(馬拉人係用侵字)...但澳門街沒有嚐過我想要的味道,不是過辣就是湯底不對,假辣沙的感覺...這個湯底,可以!無呃你,我真係覺得好好飲,成碗油膩的辣沙湯飲曬 呢鍋肥死,唔理啦,死就死。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
熱賣及精選
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-9-29 08:47 PM 發表

之前大家討論過澳門豬扒包邊度好食,今次跟大家分享一間豬仔包確實做得十分出色的茶餐廳,位於筷子基,經澳門版師兄介紹決心品嚐。

點了西洋腸包,西洋腸就正常沒甚麽特別,咬落豬仔包,心哇賽了一聲,外在鬆脆,包芯很軟,脆到麵包上面的粉都爆,爽,這就是我喜歡的新鮮感覺。

熱奶茶茶味夠濃奶量適中,跟香港有得比。我很少讚奶茶,呢杯可以。

再來一個鷄絲油麵辣沙。唔錯!口味對了。我一直在尋找往昔食過一樣正的星加 ...
講唔講得間餐廳叫咩名呀?

引用:
原帖由 Vh888321 於 2020-9-30 03:48 PM 發表

講唔講得間餐廳叫咩名呀?
可以,叫祝之三。謝謝棒場。

唔該晒!中秋節快樂!

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-2 06:06 PM 發表

唔該晒!中秋節快樂!
希夷,謝謝,節日快樂!

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-10-2 06:14 PM 發表

希夷,謝謝,節日快樂!
現在澳門搵食難,
地道葡式小菜,豬仔包,
已經少又少。
咁多年來,奶茶咖啡,丁丁咁細杯,
有點到喉唔到肺
營地街市,街角有間茶餐廳,
豬仔包都好味,又新馬路十六蒲內街,
有間豆品店,豆腐花非常之滑,
靚過香港和xx豆腐花。
葡菜呢,荷蘭園近葡領事館,
斜坡尾對面鋪,有間,算ok啦,
好的正式葡菜已經無做,
當年入去,很多葡國人,餐廳小調葡萄牙風味,
當年經常無位,要早幾日訂位,
大廚係澳督廚師,退休了就摺埋,
無得食,葡風味小廚難揾。
葡菜要有葡風味,出面的商品葡菜!
什至豬仔包,都唔係個個識整,
回歸後,很多葡國人退休回國,
今非昔比!

又荷蘭園街市有間公x記,
佢d虎皮鳯爪好好味,全澳都知,
幾十年老號。

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-9-29 08:47 PM 發表

再來一個鷄絲油麵辣沙。唔錯!口味對了。我一直在尋找往昔食過一樣正的星加 ...
版主你是澳門人?

講開豬扒包,勝利餐廳都唔錯

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-2 06:40 PM 發表

現在澳門搵食難,
地道葡式小菜,豬仔包,
已經少又少。
咁多年來,奶茶咖啡,丁丁咁細杯,
有點到喉唔到肺
營地街市,街角有間茶餐廳,
豬仔包都好味,又新馬路十六蒲內街,
有間豆品店,豆腐花非常之滑,
靚過香港和xx豆腐花。
葡菜呢,荷蘭園近葡領事館,
斜坡尾對面鋪,有間,算ok啦,
好的正式葡菜已經無做,
當年入去,很多葡國人,餐廳小調葡萄牙風味,
當年經常無位,要早幾日訂位,
大廚係澳督廚 ...
師兄你講邊間葡菜呀,貢犀利,未聽過喎

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 09:54 AM 發表

在新口岸,樓上舖。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-3 09:57 AM 發表

在新口岸,樓上舖。
你又話系葡國領事館對面

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 09:54 AM 發表

佢有個葡式兔仔肉,要早幾日訂定先有得食。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-10-3 10:00 AM 發表

佢有個葡式兔仔肉,要早幾日訂定先有得食。
師兄如果記得講清楚地址,得閒我都想去食

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 09:59 AM 發表

你又話系葡國領事館對面
哦,原來你指呢間。

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-10-3 09:59 AM 發表

你又話系葡國領事館對面
在領事館街尾對面馬路店舗,
舊底係戲院嚟。

主題標籤 #澳門 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右