• 瀏覽: 2,450
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
例子1
今日行屯門公路 前面有架旅遊巴行緊慢線 佢開得比較慢 大概60左右 因為差唔多到出口 咁我就一路跟住佢冇cut線 保持兩三秒距離  但後面又有架的士跟住我 佢冇推我 只係在公路上 不停咁『響安』其實我想問下 我係咪應該跟住架旅遊巴貼到實一實呢?但好似好危險喎🤔

例子2
行公路應該行80 我行緊慢線 前面有咖巴士行70 其實我應該保持3秒距離or保持80車速呢。。。  推住架巴士行?

真心情教 不喜勿屌🙏

精選汽車
例子1,理得的士佬今多咩

例子2,你可以行中線,但刀係最多70

回覆 引用 TOP

的士吾使理!保持前車距離就得!
推住架巴士行!佢一停你踩得徹?
行返中線係碼條路開揚D!有咩事都踩得徹
利申:都係P😅

回覆 引用 TOP

的士佬不用理佢。
唔通人地一響安,你要有不必要反應?
盡量避免跟住大型車輛,會擋住路面情況。可以收慢少少(不是brake)距離多啲,注意周圍情況。

回覆 引用 TOP

點解砵你就一定係你行得慢?
考牌教安咁用?
我經驗見趕時間多數推人閃人好少砵人
諗下會唔會你hi到人或者之前做過危險動作,提你開車燈甚至你架車拖住個人呢
我就試過狂砵個P牌尾轆捲住個大膠袋,就上高速入隧道廢事佢累街坊。不過香港人天性大家都應該估到結果係點

回覆 引用 TOP

你快d去補下鐘,任何時候高速公路行慢線都無錯,屯公除左早上巴士線7-9,不論60,70定100,嗰個係最高速度限制,唔係行車速度,要超車就安全情況下轉右線,記住唔好超過最高速度限制,否則即係超速...咁岩有呀sir路過就恭喜你中獎了

回覆 引用 TOP

有個女人過馬路唔眨眼好得人驚

苦樂有兩個純數字密碼太複雜

改密碼失敗,唔見咗苦樂

正正當當揾錢最辛苦﹗battle of birthday  苦樂

一個密碼簡單足夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterhongkong 於 2020-10-5 08:40 PM 發表

例子1
今日行屯門公路 前面有架旅遊巴行緊慢線 佢開得比較慢 大概60左右 因為差唔多到出口 咁我就一路跟住佢冇cut線 保持兩三秒距離  但後面又有架的士跟住我 佢冇推我 只係在公路上 不停咁『響安』其實我想問下 我係咪應該跟住架旅遊巴貼到實一實呢?但好似好危險喎🤔

例子2
行公路應該行80 我行緊慢線 前面有咖巴士行70 其實我應該保持3秒距離or保持80車速呢。。。  推住架巴士行?

真 ...
1 .的士佬行為好多時係手/腳抽筋. 話晒揸成日車, 但聽到喵聲最好都係先望下周圍, 無異樣就唔駛理.
2. P牌點行80? P牌建議最好行返中線或離大車遠D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peterhongkong 於 2020-10-5 08:40 PM 發表

例子1

例子2

真 ...
有一次我行屯門公路荃灣入屯門方向, 去到汀九交匯處因有事要慢行, 所以行慢線大約60km/h, 有條友由汀九橋嗰邊cut入黎跟我尾, 係咁推我閃我, 我前面冇車但我都話之佢照慢行, 佢死死氣cut出中線爬我頭, 我慢線奉旨慢, 你想快自己cut出中快線.

回覆 引用 TOP

P 牌要做乜又未搞清楚, 邏輯判斷都做唔到
唔怪得香港馬路咁危險

不過都認真答下野, 的士佬鐘意砵就砵你, 唔洗理岩唔岩, 所以都唔洗理佢

回覆 引用 TOP

搵食車係唔係都推你砵你................話之佢啦!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2020-10-9 11:25 AM 發表

搵食車係唔係都推你砵你................話之佢啦!
好得人驚

苦樂有兩個純數字密碼太複雜

改密碼失敗,唔見咗苦樂

正正當當揾錢最辛苦﹗battle of birthday  苦樂

一個密碼簡單足夠

回覆 引用 TOP

引用:

例子1

例子2

真 ...
P牌在公路最高只可行70和不能使用第三快線,不論最高限速是80;100;110亦然。

智者務其實,愚者爭虛名。
莫以善小而不為,勿以惡小而為之。

回覆 引用 TOP

行慢線, 幾時都保持安全距離,
我至少保持3秒以上
唔超速

有時人地呠你, 你就睇下係咪自己無開車頭燈果D
因為好少人因為你慢而呠你
加上你係慢線

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]