• 瀏覽: 7,051
  • 回覆: 6
飲干邑X.O.加冰,簡直係浪費哂D好酒
只有不懂得飲酒的人才會加冰
圖片中那隻所謂X.O.杯,更是可笑
軒尼詩酒廠經理(話事人)發了甚麼神經,設計出如此令人發笑的產品???

熱賣及精選
引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-10-7 02:43 PM 發表

干邑, 我都唔加冰, 覺得咁先好飲
但時代變, 潮流變, 干邑銷路下跌, 今時唔同往日
品牌要諗辦法求變, 呢排睇到啲干邑廣告, 都係雞尾酒, 加冰凍飲... 好CHILL咁
尤其係HENNESSY中秋果D廣告, 你見到全女班, 廿幾歲後生女, 攞住個雞尾酒杯, 裡面係加冰既干邑...
其實就睇到佢地都想將以前俾人感覺係高檔貨, 成功人仕, 生意佬先飲既野, 變成潮流

BTW,  ...
如果大廠為求生存(有生意)改變推銷/鑑賞干邑方法
實在可悲.........
飲酒是一種文化,尤其是高級數的干邑/威士忌
不能因為銷量下跌而降低身價,難怪近年干邑每況愈下愈出愈差
尤其是Hennessy和Remy Martin..............

引用:
原帖由 bbthesky 於 2020-10-7 10:07 PM 發表

自己買酒返黎,當然要討自己開心,自己喜歡點飲就點飲~
自己怎樣飲又係另一回事,酒買了回家我可以怎樣飲甚至倒入坑渠也可以
但酒廠推介品酒方法必需要用嚴肅/正確態度,絕對不應"向錢看"
否則干邑白蘭地長久建立的高貴形像降級,跟氈酒,橙酒,薄荷酒冇分別

軒尼詩X.O.90年代開始受到大陸客追捧
質素開始下降,今天4大家族中佢最貴
尤其是在澳門,3年前如果不是有人送給我
我肯定不會花1600元(澳門元)買佢................

附件

A4.jpg(109.54 KB)

2020-10-8 05:52 PM

引用:
原帖由 初生之犢不懼虎 於 2020-10-8 06:10 PM 發表

兩款我都有飲呀
反而我咁覺得
兩個牌子既Xo都好飲
Martell 既vsop辣,唔多好飲
Hennessy 既vsop 比martell vsop好好多,但淡啲

我感覺跟你剛剛相反,VSOP計我感覺Martell比Hennessy好(不止是今天,40年前已經是)
但每個人的喜好皆不同,所以我認為好的你未必認同
所以各大牌子各有支持者

引用:
原帖由 (~^o^~) 於 2020-12-12 10:02 AM 發表

V 姐,有冇用梗 e 隻 13 杯?     (~^o^~)
冇呀,呢隻13水晶杯好靚仔

軒尼詩不是杯茶,所以冇興趣..............

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]