• 瀏覽: 4,055
  • 回覆: 30
墨子思想以平民的立場出發,認為要解脫社會種種苦難的方法共有十條:
1.兼愛(無差等的愛)
2.非攻(反對攻伐)
3.天志(肯定上天的意志)
4.明鬼(相信鬼神的存在)
5.尚賢(推崇賢士)
6.尚同(與上級意見一致)
7.節用(節儉)
8.節葬(節省喪葬的花費)
9.非樂(反對物質享受)
10.非命(反對命定論)
你認為墨子思想現代還合用嗎?會不會變成墨守成規?

熱賣及精選
引用:
原帖由 manevil 於 2020-10-7 01:09 PM 發表

墨子思想以平民的立場出發,認為要解脫社會種種苦難的方法共有十條:
1.兼愛(無差等的愛)
2.非攻(反對攻伐)
5.尚賢(推崇賢士)
6.尚同(主張意見一致)
7.節用(節儉)
你認為墨子思想現代還合用嗎?會不會變成墨守成規? ...
1.兼愛(無差等的愛)
<~少。義工/宗教團體會

2.非攻(反對攻伐)
<~可以。香港不嬲唔打仗

可能。45%有宗教信仰會

<~可能。45%有宗教信仰會

5.尚賢(推崇賢士)
<~可以。香港行緊精英制

<~可能。政府扶貧措施。
政府提出的議案、法案或修正案,如獲得出席 會議的全體立法會議員的過半數票,即為通過。不過成日流會。

7.節用(節儉)
<~得。經濟唔好,市民節儉緊

<~唔work!除非嗰個人無親人

<<少。修行者先做度

<~唔得。世界存在父幹,貧苦懸殊大,社會金字塔,樓價高企,令人相信命運。

To conclude:
唔work。因為,唔過一半。現實係做唔度。

Ref:

香港人口宗教分佈
[url=https://christiantimes.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=155319&id=104&Version=0&Cid=2053&Charset=big5_hkscs&p=1]https://christiantimes.org.hk/Common/Reader/News/ShowNews.jsp?Nid=155319&id=104&Version=0&Cid=2053&Charset=big5_hkscs&p=1[/url]

立法會的職權及職責
7.就由政府提出的議案而言,在表決時,須獲得出席會議的議員多少票贊成,方為通過?
過半數

https://www.legco.gov.hk/education/chinese/resources/education_faqs.html

世上無難事,只怕唔去做✨你今日煮左飯未呀?
Nothing is impossible once you try, step is on🎢

^^^純粹寫下,不用深究🎈
引用:
原帖由 manevil 於 2020-10-7 01:09 PM 發表

1.兼愛(無差等的愛)
2.非攻(反對攻伐)
5.尚賢(推崇賢士)
7.節用(節儉)
你尾句提到墨守成規,
有趣, 就是墨子的哲學思想?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-10-7 03:58 PM 發表

你尾句提到墨守成規,
有趣, 就是墨子的哲學思想?
「墨守」的典故,發生在戰國時代的墨子身上。墨子的學問、名聲在當時很顯赫。墨子是思想家也是軍事家,他主張「兼愛非攻」,並身體力行去研究守城防禦敵人進攻的方法,且到處宣揚推廣。

《墨子》一書裡記載,有一次墨子聽到大楚國計劃攻打小宋國。公輸盤(又名公輸般、公輸班,因他出生於魯國,也稱為魯班)為楚國建造一座雲梯,做好後就要用來攻宋。墨子趕緊從齊國出發日夜兼程十日十夜到了楚都見公輸盤,試圖說服他放棄攻擊的工事。接著,墨子請公輸盤為他引見楚王,兩人在楚王面前進行攻防模擬戰;墨子意在以自己發明的守城戰略封鎖雲梯的攻勢,讓楚王打消攻宋的念頭。

墨子當時用衣帶圈起來當城池,用木片、竹簡作守城的武器。公輸盤九次陳設機巧多變的攻城雲梯,墨子連九次抵禦了他的進攻。當公輸盤攻戰的器械用盡了,而墨子還有不少防禦守城的戰術哪!楚王因而被說服放棄攻宋,這就是有名的「墨翟之守」;因為墨子的「墨守」而解除了宋國一次危機。(來源大紀元)

引用:

1.兼愛(無差等的愛)
2.非攻(反對攻伐)
5.尚賢(推崇賢士)
7.節用(節儉)
//你認為墨子思想現代還合用嗎?會不會變成墨守成規?
唔講現代, 講一般性吧~

1.兼愛(無差等的愛)
不符人性, remember自私的基因? 近則愛、遠則關人!

2.非攻(反對攻伐)
或者, 有game玩、有搏擊擂台、運動比賽, 方向有.
終極是否可行, 唔知.  因為攻伐是擴張(即保證)近愛的有用策略, 亦即係有人性成份.

幾好.
不過有代理人的爭議!  "我代表上天的意志"

幾好. 但不可以太強調、或侍鬼神.

5.尚賢(推崇賢士)
係好.

好.

7.節用(節儉)
好.

好.  不過注意6.尚同、4.明鬼

唔好.
咁生存來做乜? ...... 何必廢去"效用"?
(你答左生存為A, 我會追問A又點, 為乜要A)

可以.
不過係兩個層次, 命+定, 是反對定, 不是反對命.

2 cents.

個人覺得墨子提出既理念只係想嗰百家爭鳴中佔一席位,因為春秋戰國時只要諸侯BUY你,你就拜相,同宜家既垃圾會議員差唔多。
尤其兼愛,除非所有嬰兒一出世全部交出嚟俾國家撫養,否則就緊有愛多愛少的分別,不可能愛別人的父母孩兒如同愛自己的父母孩兒。
咁假設你真係做到愛別人父母又愛自己父母,你都做唔到愛別人既老公如同愛自己老公啦。

樓主唔好講挑戰,前題未講清楚係從乜角度出發,由統治者定被統治者,由直感者還是邏輯者,係群體性定獨立性既人,講關係定種類既人?

#7 似乎針對 #6 比較正確.
("由統治者定被統治者,由直感者還是邏輯者,係群體性定獨立性既人")

#6 //個人覺得墨子提出既理念只係想嗰百家爭鳴中佔一席位
Fair, 一般都係咁講, 所以稱之為「百家爭鳴」嘛.

#6 //因為春秋戰國時只要諸侯BUY你,你就拜相,同宜家既垃圾會議員差唔多。
不對.   宜家既議員並不是"諸侯" (當權者, 特首? Penal?) buy.  非常不同.

樓主~我嘗試過好認真答你十個問題~真係打晒出來~最後我都無post出來~因為發覺全部回覆都是用來給治政者方便治理天下,差不多係洗腦成規用,視乎用者的心。

最後加一句~教一百個人睇清這個世界是好困難既事,但教一百個人世界是怎樣,咁你真係開心好多。

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2020-10-11 12:28 AM 發表

樓主~我嘗試過好認真答你十個問題~真係打晒出來~最後我都無post出來~因為發覺全部回覆都是用來給治政者方便治理天下,差不多係洗腦成規用,視乎用者的心。 ...
「給治政者方便治理天下」有乜問題?

「都是用來」, 反而是關於您的用心,
即係, 你可以、你有權覺得都是用來....

好在你不是寫「都只是用來」, 因為並不正確.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-10-11 02:44 AM 發表

「給治政者方便治理天下」有乜問題?

「都是用來」, 反而是關於您的用心,
即係, 你可以、你有權覺得都是用來....

好在你不是寫「都只是用來」, 因為並不正確. ...
為世界寫一本說明書,我無能力同權力去辦(我唔喜歡),最好既說明書是成本空白交給下一代,個問題係點放手給他們寫會有好結果。

睇吓新聞~現在就係刻一個模~模做好多橡皮圖章~再係新一代小手冊頭幾頁吸個印~咁做落去啦~好唔好無人可以預測到~只可以評估好多過壞既~(我唔讚同呢個係好方法,但前面我都講過,人睇清這世界係好困難,到睇清果時都個頭近😂

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2020-10-11 11:34 AM 發表

為世界寫一本說明書,我無能力同權力去辦(我唔喜歡),最好既說明書是成本空白交給下一代,個問題係點放手給他們寫會有好結果。

睇吓新聞~現在就係刻一個模~模做好多橡皮圖章~再係新一代小手冊頭幾頁吸個印~咁做落去啦~好唔好無人可以預測到~只可以評估好多過壞既~(我唔讚同呢個係好方法,但前面我都講過,人睇清這世界係好困難,到睇清果時都個頭近😂) ...
//是成本空白交給下一代

咁大責任、咁大期望.

當你面對現在中國特色社會主義思想的掐制下

香港領導人完全不可能實行任何其他思想,

所以墨子思想不能實用, 只可空談

引用:
原帖由 俗先生 於 2020-10-13 08:35 AM 發表

當你面對現在中國特色社會主義思想的掐制下

香港領導人完全不可能實行任何其他思想,

所以墨子思想不能實用, 只可空談
這是自相矛盾的說法了.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]