• 瀏覽: 1,981
  • 回覆: 20
【星島日報報道】西九龍中心外牆廣告近日成為熱話,因資深傳媒人車淑梅昨在Facebook發文,指商場外牆廣告令她「嚇一跳…………」,深水埗區議員劉佩玉稱收到大量家長投訴,指子女看到廣告感不安,要求西九龍中心將廣告下架。
外牆廣告以多名穿著性感的女畫像為主角,分別寫上「放肆」、「不忘初心」以及「好時光」等,「女主角」分別穿上泳裝加上短袖上衣、運動裝以及校服等,擺出不同撩人「甫士」。
民建聯深水埗區議員劉佩玉指,接獲大量家長投訴,稱子女睇到該廣告後感到不安,加上西九龍中心附近有不少學校,擔心廣告發放出來的訊息會為學生帶來不良影響,所以今日會去西九龍中心請願,要求將廣告下架。
不少網民認為廣告無問題,「幾青春幾活力,幾好呀」、「成件事好陽光」,亦有網民認為「教壞小朋友」、「衣著太暴露」等。

唔怪得玉兒要執波罅

附件

7796853aaa39a10928e58a68a0d88691.jpg(100.67 KB)

2020-10-8 02:50 PM

這就是香港

附件

20201008_b8b6f4e5c560b2e51c83YwDNHJqNszIr.jpg(179.17 KB)

2020-10-8 02:51 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-10-8 02:50 PM 發表

【星島日報報道】西九龍中心外牆廣告近日成為熱話,因資深傳媒人車淑梅昨在Facebook發文,指商場外牆廣告令她「嚇一跳…………」,深水埗區議員劉佩玉稱收到大量家長投訴,指子女看到廣告感不安,要求西九龍中心將廣告下架。
外牆廣告以多名穿著性感的女畫像為主角,分別寫上「放肆」、「不忘初心」以及「好時光」等,「女主角」分別穿上泳裝加上短袖上衣、運 ...
蘋果居然都出貼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-10-8 02:50 PM 發表

外牆廣告以多名穿著性感的女畫像為主角,分別寫上「放肆」、「不忘初心」以及「好時光」等,「女主角」分別穿上泳裝加上短袖上衣、運 ...
廣告板唔係第一日比人投訴架啦,呢D咁大塊版比人投訴可以講情有可原嘅,但係本龍虎門只不過係一本書仔,無理由驚比人驚告就加塊布上去架喎.

如果咁都有問題,咁龍虎豹同埋寫真咪全部都睇唔到對波? 唔多合理喎.

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 2020-10-8 03:03 PM 發表

廣告板唔係第一日比人投訴架啦,呢D咁大塊版比人投訴可以講情有可原嘅,但係本龍虎門只不過係一本書仔,無理由驚比人驚告就加塊布上去架喎.

如果咁都有問題,咁龍虎豹同埋寫真咪全部都睇唔到對波? 唔多合理喎. ...
要訪問吓鄺志德

引用:
原帖由 早晨青春的蘋果 於 2020-10-8 03:07 PM 發表

要訪問吓鄺志德
你上去佢FACEBOOK問佢囉

回覆 引用 TOP

西九大牆上三幅揷畫,林生手筆,絶對正嘢!
不過,個人覺得左面一幅同中間嗰幅相信係招來投訴主因。
首先,最左條女刻意扯下件衣服露胸罩,本來已經是性感有點誘惑但是仲未去到太過份但是一配合埋放肆兩個大字,成個意味好明顯是挑𢭃緊觀望人士,在一般大眾尤其C奶一定反感!
至於中間條女反而是三幅中暴露最小但不忘初心呢四個字一定係令人聯想到某種反動政治意識,挑起另一方人士神經主因!咁咁啱你呢三條女又畫得性感,特別是左面條女仲大大個胸加放肆兩個字,人哋大條理由投訴你啦!
個揷畫師同那些支持者唔好扮無辜無知,不忘初心呢四隻字心知肚明係宣傳緊他們的政治理念!呢個理念比起什麼性亅感不雅,其實危害更深!
講真,如果明天到另一立場的人又放幾條sexy baby 圖呀相呀上去,並且寫上支持中國四個字,唔鐘意既人味用一樣籍口投訴囉!
唔該,政治還政治,娛樂還娛樂,藝術還藝術!
有一個說法是,藝術從來不為任何理念,道德,宗教服務。

幾年都係長棍D公仔女又真係幾悶,吾知廣告商用乜做標準,水斌,劍橋,鄺生,畫D女都啪啪聲

引用:
原帖由 top999 於 2020-10-8 04:36 PM 發表

幾年都係長棍D公仔女又真係幾悶,吾知廣告商用乜做標準,水斌,劍橋,鄺生,畫D女都啪啪聲
呢幾年司徒劍橋畫女唔得啦,條頸長到似長頸鹿,對眼又畫到古古怪怪咁,成隻怪獸,外星人咁.

引用:
原帖由 毒龍鑽 於 8-10-2020 16:42 發表

呢幾年司徒劍橋畫女唔得啦,條頸長到似長頸鹿,對眼又畫到古古怪怪咁,成隻怪獸,外星人咁.
網上D冇睇,最後幻城都0k
不過機鐵車門真係有揾劍橋畫超神Z人物

引用:
原帖由 top999 於 2020-10-8 04:45 PM 發表

網上D冇睇,最後幻城都0k
不過機鐵車門真係有揾劍橋畫超神Z人物
你睇下最後嗰兩套網上嘅...差到.... 雖然有D未必係佢畫...

回覆 引用 TOP

咁都投訴?

引用:
原帖由 nakamichi 於 8-10-2020 17:30 發表

咁都投訴?
投訴之都係堅

回覆 引用 TOP

多撚餘,一睇就知咩事。投訴就一定受理&合理?

咁有冇得投訴番投訴嘅人?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 漫畫2020 於 2020-10-8 04:08 PM 發表

西九大牆上三幅揷畫,林生手筆,絶對正嘢!
不過,個人覺得左面一幅同中間嗰幅相信係招來投訴主因。
首先,最左條女刻意扯下件衣服露胸罩,本來已經是性感有點誘惑但是仲未去到太過份但是一配合埋放肆兩個大字,成個意味好明顯是挑𢭃緊觀望人士,在一般大眾尤其C奶一定反感!
至於中間條女反而是三幅中暴露最小但不忘初心呢四個字一定係令人聯想到某種反動政治意識,挑起另一方人士神經主因!咁咁啱你呢三條女又畫得性感 ...
如果不論政治
老實真係冇咩不雅
大把商場外牆都係內衣廣告
不過呢幾張圖放埋一齊真係無厘頭
唔知佢想表達乜春?
不忘初心 我知佢係想講咩
但點解要配張咁嘅圖?
完全冇關係

睇張圖我都認到係林畫風
但我剩係睇過佢不夠水準
唔覺得特別好

raiyu