• 瀏覽: 5,582
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
奧迪轉了錦龍代理後,保養變了5年,是否增加了吸引力?  奧迪多小毛病也不怕?

精選汽車
引用:
原帖由 north 於 2020-10-12 07:17 AM 發表

奧迪轉了錦龍代理後,保養變了5年,是否增加了吸引力?  奧迪多小毛病也不怕?
原廠保養,要求你每半年返廠換油檢查,四五千蚊一次,條數計埋落去,自然損耗唔包

寫五年保養係好睇好多

---
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2020-10-12 09:00 AM 發表

原廠保養,要求你每半年返廠換油檢查,四五千蚊一次,條數計埋落去,自然損耗唔包

寫五年保養係好睇好多
謝回應,原來奧迪要半年返去一次?  平治寶馬也只是一年一次或12000公里, 奧迪不同?  那為何平治寶馬不做5年保養? 只做兩年呢?

引用:
原帖由 north 於 2020-10-12 09:13 AM 發表

謝回應,原來奧迪要半年返去一次?  平治寶馬也只是一年一次或12000公里, 奧迪不同?  那為何平治寶馬不做5年保養? 只做兩年呢?
可能我寫得唔清楚,原廠保養要你返廠換油,幾耐一次我嗰間廠唔同

---
引用:
原帖由 louiskkchan 於 2020-10-12 09:15 AM 發表

可能我寫得唔清楚,原廠保養要你返廠換油,幾耐一次我嗰間廠唔同
謝回應,但如有保養,沒有理由新車不返原廠,有多少師兄為了慳錢而不回去呢?

引用:
原帖由 north 於 2020-10-12 09:26 AM 發表

謝回應,但如有保養,沒有理由新車不返原廠,有多少師兄為了慳錢而不回去呢?
保養保機件性能,損耗品唔包,無話一定唔使錢,你問清楚term and condition先

---
引用:
原帖由 north 於 2020-10-12 09:13 AM 發表

奧迪係一年或一萬,都話好多沒有渣過又亂咁話人差啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louiskkchan 於 2020-10-12 09:29 AM 發表

保養保機件性能,損耗品唔包,無話一定唔使錢,你問清楚term and condition先
謝回應,損耗品間間都不包,我意思是有保養為何不回廠?  平治寶馬一年一次或萬二,樓下師兄話奧迪一年或10000萬,返去少過日本車呢

回覆 引用 TOP

奧迪係一年一次保養就得, 其實番唔番廠睇個人, 好多人覺得貴咪唔番囉.
又有好多人好似我咁冇相熟車房, 不如直接番廠仲安全, 唔怕比人亂攪部車, 但就可能比多少少錢咁囉....

回覆 引用 TOP

五年原廠保養當然好過其他廠得兩三年保養啦. 去其他廠問下自己要加幾錢至有五年廠保, 你就知值幾錢.

當年我新車包兩年保養, 第三年自己加錢, 要一萬五, 跟進第四年要兩萬五, 我就冇再續落去.

平時返廠換油同全車檢查, 收幾千蚊, 我覺得值, 話晒跟足原廠指示同技術.

棄我去者,昨日之日不可留。亂我心者,今日之日多煩憂。
引用:
原帖由 PerfectStorm 於 2020-10-12 10:43 PM 發表

五年原廠保養當然好過其他廠得兩三年保養啦. 去其他廠問下自己要加幾錢至有五年廠保, 你就知值幾錢.

當年我新車包兩年保養, 第三年自己加錢, 要一萬五, 跟進第四年要兩萬五, 我就冇再續落去.

平時返廠換油同全車檢查, 收幾千蚊, 我覺得值, 話晒跟足原廠指示同技術. ...
謝師兄回,一般歐洲車都是兩三年保養,現在奧迪轉了錦龍後看似有誠意

回覆 引用 TOP

VW 都係5年保養,錦龍依家做VW同Audi的代理,可能想睇齊兩邊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 north 於 2020-10-12 09:26 AM 發表

噉錦龍出曬名,我部起亞第二年開始都唔返去。

引用:
原帖由 flyfishs1234 於 2020-10-13 01:20 PM 發表

噉錦龍出曬名,我部起亞第二年開始都唔返去。
謝謝回應,請問錦龍出名什麼?

歐洲車保養期越長越好啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]