• 瀏覽: 16,034
  • 回覆: 154
  • 追帖: 23
20號朝早考

第1次考, 有D緊張, 再睇番其他post, 都話而家個skill test內客唔算太深, 但好多濕星野,

大家又準備成點??

有無咩心得交流下呀?
特別係word/excel,

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
skill test唔難
面試想睇你成唔成熟

引用:
原帖由 LU001 於 2020-10-13 10:20 AM 發表

skill test唔難
面試想睇你成唔成熟
我見好多人話16/18年既卷唔難, 只係鑽得好深, 好多細節位既野要做, 有D因為太多所以做唔哂想知係點

基本上反應夠smart, 跟指示操作word excel唔困難, 有時我用頁首頁尾功能, 搵十幾秒就搵到個功能

引用:
原帖由 phowong 於 2020-10-13 05:42 PM 發表

我見好多人話16/18年既卷唔難, 只係鑽得好深, 好多細節位既野要做, 有D因為太多所以做唔哂想知係點
講得岩,我考之前都用左成十個鐘去摸清楚有乜可以教,同可以教成點樣。

同你同一日考,而且都係朝早考我依家練緊打字,盡量打快啲,爭取檢查時間

21號面試,完全冇idea點準備

引用:
原帖由 沙漠灰考試 於 2020-10-13 10:30 PM 發表

我好彩你些少,22號。
報左面試班19號、同21號上,唔知第日可唔可以發揮出來

引用:
原帖由 宏宏 於 2020-10-13 07:19 PM 發表

同你同一日考,而且都係朝早考我依家練緊打字,盡量打快啲,爭取檢查時間
我試過網上打字個D, 基本上我可以3分半就打完佢要求既100字,

係word/excel怕自已到時臨時唔記得D term名會失手

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2020-10-13 06:03 PM 發表

講得岩,我考之前都用左成十個鐘去摸清楚有乜可以教,同可以教成點樣。
我見滅時寶寶有出3條excel練習, 佢個練習有vlookup, rank, 同埋count/counta/countaif,

你覺得excel仲有咩公式會考(+-*/個D唔計啦)

引用:
原帖由 沙漠灰考試 於 2020-10-13 10:30 PM 發表

咁快有面試啦咩唔係skill test緊??

引用:
原帖由 kwoksai960 於 2020-10-13 11:13 PM 發表

我好彩你些少,22號。
報左面試班19號、同21號上,唔知第日可唔可以發揮出來
呢D班, 我覺得實用性唔高純個人感覺, 睇其他人講, 佢會
1. 自介啦
2. 考你幾條時事題, 仲會不停追問點解咁點解咁, 目的係考你執生能力,
3. 佢會叫你讀一篇英文, 之後問你幾條關於文章中既問題, 要你用英文答

引用:
原帖由 LU001 於 2020-10-13 05:47 PM 發表

基本上反應夠smart, 跟指示操作word excel唔困難, 有時我用頁首頁尾功能, 搵十幾秒就搵到個功能
word因為有D功能都未必常用, 例如咩加(kwan)線, 係個逗號位加個註腳

比較少用就要學下

當然而家睇左就大概知點整啦

引用:
原帖由 phowong 於 2020-10-13 23:45 發表

我見滅時寶寶有出3條excel練習, 佢個練習有vlookup, rank, 同埋count/counta/countaif,

你覺得excel仲有咩公式會考(+-*/個D唔計啦)
唔好玩啦,邊可能考咁深呢啲(vlookup),雖然認真講一啲都唔深。

引用:
原帖由 phowong 於 2020-10-13 11:42 PM 發表

我試過網上打字個D, 基本上我可以3分半就打完佢要求既100字,

係word/excel怕自已到時臨時唔記得D term名會失手
咁你打字都幾快,word同excel 日日做一次,做到考試當日實記得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]