• 瀏覽: 429
  • 回覆: 6
瑞登堡,Emanuel Swedenborg 似乎少有人提起,有人在讀嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 mjncheers 於 2020-10-15 12:27 AM 發表

瑞登堡,Emanuel Swedenborg 似乎少有人提起,有人在讀嗎?
我全讀過,此人所見所聞所說的都完全違反聖經,所以他不是異端,而是交鬼,他是被魔鬼欺騙或與撒旦合作去蒙騙世人遠離天主耶穌基督。

引用:
原帖由 逃出魔幻紀 於 2020-10-15 11:36 PM 發表

我全讀過,此人所見所聞所說的都完全違反聖經,所以他不是異端,而是交鬼,他是被魔鬼欺騙或與撒旦合作去蒙騙世人遠離天主耶穌基督。
同天主教一樣, 都係邪教

口講神愛世人,實質神愛殺人;口講愛人如己,實質排除異己;口講保護婦嬬,實質性侵婦嬬;口講寬恕包容,實質狹隘排他;表面到處辦學,實質從小洗腦;好事歸功教會,壞事推卸教徒。
Si Hing, how about Caspar Schwenckfeld von Ossig?

唔係爭辯, 而係真心想問, 遵從聖經就係正教?
我信主, 但硬係有D邪邪地
覺得可能毎個宗教都係同一個神為唔同文化, 甚至唔同人感召而成的,
向善習正則佳,大而化之,To each his own?
我覺得死後世界,夢,潛意識,乃至其他Dimension, 都係通向神的門戶,咁係咪好邪?
即使無聖經,神都存在心入面?

至於天主教,我諗無論神或無神,可能邊度都有好人有壞人啫

話時話,正邪還是有本質上的分別,果個就係魔鬼同神之間的對決,人要站在上帝嗰邊,真心愛人修善

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]