• 瀏覽: 3,260
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
識人做中高層,被layoff後,搵唔以前工種,結果走去做住速遞先。

被失業人仕搵工,會唔會都堅持要有以前職位和人工(或以上)先做🤔🤔

熱賣及精選
引用:
原帖由 譚美美 於 2020-10-15 08:17 PM 發表

識人做中高層,被layoff後,搵唔以前工種,結果走去做住速遞先。

被失業人仕搵工,會唔會都堅持要有以前職位和人工(或以上)先做🤔🤔
你話呢間高薪公司?

https://www.sf-express.com/hk/tc/talent_recruitment/

74X

回覆 引用 TOP

無工返都要返住先架啦,宜家咩都要用錢的。加油呀!

工作介紹:
職位 : 財富管理經理
學歷 : 中五以上 (會考:數學必須合格;中或英 二選一)
上班時間 : 星期一至五 10:00 - 16:00 (彈性上班)
工作地點 : 尖沙咀 (港威大廈)
月薪 : HKD 20000

有意PM請查詢

回覆 引用 TOP

將底褲拉低?

回覆 引用 TOP

放到幾低乜都做住先

回覆 引用 TOP

馬死落地行..

回覆 引用 TOP

senior >Junior

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 譚美美 於 2020-10-15 08:17 PM 發表

做得中高層,都有番咁上下年紀,40歲以上,基本上唔會做得番果行,在任何大中型機構上中高層,多數由低升上去,空降多數靠識人。

就算肯降職申請做同行業Junior,唔會有大中型機構請,做緊中高層嘅,怕你比心機做會取代佢地,你唔比心機做又浪費佢地資源。

你肯去小型機構,老闆出8千至1萬,Title照比,但每天最小18小時工作,假期又要返工做18小時以上,要你1個頂10個,OT叫你將文件拿回家做,避過最低工資問題,日日返公司離開公司要拿一大堆文件,做埋苦力。有D公司再仆街,叫你做犯法野,例如偽造文書。你以為咁樣叫做保住個Title,只是自己呃自己,只是虛名,實為奴隷死士。

所以很多前中高層,揸住3大8大學士碩士,前理工學院/城市理工學院的院士(當年由高級文憑升上去),前浸會學院/前嶺南學院/前樹仁學院的榮譽文憑,未能退休的,現在99%做以下職位
1. 保安員
2. 7仔/超市店員
3. 送外賣
4. 送快遞
5. 侍應
6. 洗頭
7. 司機
8. 地盤工人
9. 廚房工人
10. 清潔工人

自己40多歲,HKU碩士、理工學士,做緊地盤泥水工人,我嘅同事40-60歲,HKU/中大學士、理工院士、前學院榮譽文憑,都係做地盤泥水工人、燒焊工人、油漆工人、地盤雜工等,所以地盤工人也很高學歷了,好難低過中5,如果唔係點會3萬人工以上。

我嘅20年前大學同學,都係揸巴士、小巴、的士、做保安員、侍應,每個月都係搵1萬2-5。

當中有同學完成本地博士,去做大學/學院合約助理講師,人工都係2萬中,升到合約講師用左10年時間,都係3萬中,每年續約,而且受到壓力不小,我自己所以無做,去了做地盤工人,考了大工牌,叫做有5萬收入,比較穩定,又可以有條件移民。

試過4/5k 搵食者
都要做,cleaner 都大把人爭
以前沒最低工資..….

回覆 引用 TOP

際遇這回事,無話可說,只能盡力而為。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正傻西4 於 2020-10-17 08:53 AM 發表

做得中高層,都有番咁上下年紀,40歲以上,基本上唔會做得番果行,在任何大中型機構上中高層,多數由低升上去,空降多數靠識人。

就算肯降職申請做同行業Junior,唔會有大中型機構請,做緊中高層嘅,怕你比心機做會取代佢地,你唔比心機做又浪費佢地資源。

你肯去小型機構,老闆出8千至1萬,Title照比,但每天最小18小時工作,假期又要返工做18小時以上,要你1個頂10個,OT叫你將文件拿回家做, ...
職業無分貴賤,搵到錢生活如意已經好好啦,現在做地盤的大把高收入人士。

回覆 引用 TOP

唔做可以點

回覆 引用 TOP

當一家大細等你份人工開飯時, 
你無得選擇!

回覆 引用 TOP

我都有個老世係老一背既hku出,勁人,都被人裁鬼左

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]