• 瀏覽: 13,416
  • 回覆: 84
  • 追帖: 1
我所知的同行(保安)全部也保住飯碗。不過真的冇再請人了。

上年「運動」時,成日話唔夠人。而家就冇再話唔夠人了。

熱賣及精選
識武功會有優勢

時間長

我公司早兩個月先唔同兩位伯伯續約,公司話反正都係比咁多錢現在咁多選擇點解唔請啲level高啲起碼都有電牌睇火都好啲啦!可能再過多幾年電牌都唔要改請大學生都唔奇。

曱甴長做長有

回覆 引用 TOP

清工都不炒人

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-10-15 20:18 發表

你返工成日打J,小心被人炒尤魚!

人工低。

引用:
原帖由 即刻捉筍盤 於 2020-10-16 09:56 AM 發表

識武功會有優勢
越識越pok街,很久以前保安個個有棍。德保花園保安同醉酒佬毆鬥,出棍打到人謝晒。從此改例,各大保安公司收晒保安員支嘢。後來支長magnite先至一筒風行。

回覆 引用 TOP

香港樓宇太多!保安永遠吾救

引用:
原帖由 花生之友 於 2020-10-16 10:26 AM 發表

我公司早兩個月先唔同兩位伯伯續約,公司話反正都係比咁多錢現在咁多選擇點解唔請啲level高啲起碼都有電牌睇火都好啲啦!可能再過多幾年電牌都唔要改請大學生都唔奇。 ...
呀伯保安既人工換個有電牌?
個呀伯兩萬一個月?
有牌唔識做既睇火佬都難請。

同埋你點會有錯覺,大學生比電牌難得?
最低階既電a都係得三萬幾人有,4成以上年過五十。五年工作經驗,要老闆肯簽足五年比你。
電b至少都高級文憑程度。仲要有實戰,有b牌以上人仕肯簽比你。

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2020-10-15 08:18 PM 發表

係架樓宇多,你做緊?

引用:
原帖由 鬼冢鴉雲 於 2020-10-16 04:19 PM 發表

人工低。
有啲行業差唔多人工咋

回覆 引用 TOP

濕9電牌我都有啦!好值錢咩?有電牌唔代表做電囉!比二千令蚊上廿堂雞精班搵人簽就有啦!仲易考過車牌,你年青啫!早期我公司連清潔阿姐都有牌連試都唔駛考公司簽就得,就算現在夠5年A我得閒考埋個B牌試再搵人簽都一樣攞到B,要高級文憑?你真係當我行外人不過我都唔係用佢嚟搵食啦!純粹為興趣攞嚟玩下囉!個濕9牌除左幾年比次錢個濕9政府根本就無柒用。退休搵份看更膊頭多一條,多兩舊囉!
看更做到70歲,睇火佬65退休再搵份看更R多5年春袋過下日神有咩出奇?我點解唔請個有濕9電牌嘅人呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]