• 瀏覽: 8,058
  • 回覆: 36
係邊個年代?

熱賣及精選
引用:
原帖由 我太強 於 2020-10-16 03:21 AM 發表

係邊個年代?
請文逢勃的定義是甚麼?

Artist: 배수지, 鈴木光
Video: 안녕? 나야!
Book: 大奉打更人, 大夢主, 滄元圖
Comic: 人形の国/弐瓶勉
Game: 大航海時代Online

回覆 引用 TOP

最客觀係睇銷量,JPOP係千禧年前後幾年應該最黃金年代

回覆 引用 TOP

濱崎步年代

引用:
原帖由 我太強 於 2020-10-16 02:21 AM 發表

係邊個年代?
演歌年代🤪🤪🤪🤪

明治年代

回覆 引用 TOP

八,九十年代

回覆 引用 TOP

香港開始轉播紅白歌唱大賽既年代!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我太強 於 2020-10-16 02:21 AM 發表

係邊個年代?
近滕真彥,格仔樂隊

引用:
原帖由 arcadiang 於 2020-10-18 12:48 PM 發表

演歌年代🤪🤪🤪🤪
呢個我認同喎!喺日本,無論客觀認為邊個年代世代日樂壇嘅蓬勃,都一定會有演歌嘅份兒!喺日本樂壇冇演歌,基本上已不成氣候!

回覆 引用 TOP

喺某程度上睇某個年代嘅唱片銷售量的確可以反映到嗰個年代唱片業有幾咁蓬勃,不過喺宏觀角度嚟睇又未必係嗰回事!先睇睇日本歷年嘅唱片銷售數字....

好明顯只睇金額上,1995-2000 年嘅唱片銷售量係各年代嘅高峰,但係咁係咪代表一定係最蓬勃?喺經濟上嚟講就一定唔係,嗰時反而係日本經濟近四十年嚟最差嘅時期!國民個袋搵個錢挖沙都冇,「泡沫經濟」時期紫醉金迷揮霍無度已不復見,一般人冇錢出街玩就唯有踎喺屋企睇電視聽歌,因而造就到日劇同相關歌曲大收旺場!平成初期嘅日劇收視率及唱片銷售都係歷年之最,所以畀到後世人錯覺上以為「平成」年代嘅日樂壇係最為蓬勃!

不過如果細心留意到由 1970年代中到昭和年代尾,日本唱片嘅銷售量大概係維持到平成年代嘅一半或以上!大家唔好忘記昭和時代唱片嘅價錢平均只有平成年代嘅一半(例如黑膠細碟大概係600円,而 CD single 就要成 1000円,黑膠專輯大概 2000円,而 CD 專輯就 3500円或更高),再加上通脹(雖則日本喺呢方面不算高),日本喺1970-80年代尾嘅唱片銷售量其實絕對不下於平成年代初!而且昭和年代當時唱片銷售量要達到百萬大關實屬不易,但係其銷售金額幾乎同平成年代初係平分秋色(平成年代百萬單曲多如恆河沙數)!咁樣可以解釋到昭和年代歌曲種類及被接受程度較平成年代還要高,如偶像、新音樂、演歌、日系搖滾 及 動畫歌曲等真係百花齊放(平成時代偶像式微、演歌銷售下跌)!而昭和年代嘅音樂創作人都會較為受到後世人所銘記及愛戴(我隨口已數到廿多位昭和時代嘅幕後音樂人,平成嘅就兩隻手數晒)。總括嚟講我唔係想偏重或推翻某年代是否日樂嘅黃金年代,只係想喺度帶出只要係喜愛日樂,無論係邊個年代,都應該花啲心思同時間去欣賞,不要太過於隨波俗流人云亦云!因為發覺近年聽日樂(甚至電影及電視)嘅朋友感覺上太過受網上評論影響,未細心咀嚼就已經照單全收!

引用:
原帖由 kira2018 於 2020-10-18 09:35 AM 發表

濱崎步年代
認同,紅透半邊天

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kira2018 於 2020-10-18 09:35 AM 發表

濱崎步年代
有濱崎步年代,應該也有宇多田光年代

回覆 引用 TOP

小室年代

回覆 引用 TOP

全盛時期係80-2000年代,但講到最逢勃就90年代.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]