• 瀏覽: 9,092
  • 回覆: 135
  • 追帖: 2
我喺呢間公司做咗8, 9 年,睇見啲學師請病假多過返工,學習態度又唔好,唉!都唔明白點解公司仲可以容忍啲廢青

熱賣及精選
啲人太懶無心工作?

引用:
原帖由 ben5wwy 於 2020-10-16 06:12 PM 發表

我喺呢間公司做咗8, 9 年,睇見啲學師請病假多過返工,學習態度又唔好,唉!都唔明白點解公司仲可以容忍啲廢青
有教無淚

回覆 引用 TOP

打工所需認真,夠鈡就收工

回覆 引用 TOP

新人第一日上午返工,午飯走左冇影都有啦。

回覆 引用 TOP

因為冇人

必須重判貪曾收錢停起樓
引用:
原帖由 ben5wwy 於 2020-10-16 06:12 PM 發表

公司用幾多錢請人?能唔能夠請到更高質素學徒?

回覆 引用 TOP

引用:

病都唔得?🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2020-10-16 07:23 PM 發表

病都唔得?🤷🏼‍♂️
病當然得啦,只不過我唔相信一個禮拜可以病兩,三日囉,仲要揀正喺禮拜五,六嚟病

引用:

我之前公司每月兩日病假、公司E生$20
同事放盡病假、全部連住週六日放、公司亞頭炸型話上面講糸米咁多病?
我一年只放左三至四日病假(真病)
二月底我哋部門因疫症11人炒4人
炒四個放病假最少果D(包括我)

引用:
原帖由 ben5wwy 於 2020-10-16 07:36 PM 發表

病當然得啦,只不過我唔相信一個禮拜可以病兩,三日囉,仲要揀正喺禮拜五,六嚟病
公司之前有同事連續兩三個月逢星期一請病假,後來人事部出嚟xyz佢之後就唔再請,你公司唔出聲事件只會越來越嚴重

引用:
原帖由 estateman 於 2020-10-16 07:47 PM 發表

我之前公司每月兩日病假、公司E生$20
同事放盡病假、全部連住週六日放、公司亞頭炸型話上面講糸米咁多病?
我一年只放左三至四日病假(真病)
二月底我哋部門因疫症11人炒4人
炒四個放病假最少果D(包括我) ...
你公司都幾搞笑,鍾意請病假嘅人

看樓主所形容,看來那些學徒「有後台」,例如老闆親友。

引用:
原帖由 askwinglam 於 2020-10-16 08:58 PM 發表

你公司都幾搞笑,鍾意請病假嘅人
未炒前我同我馬仔講
吾好成日請病假了、公司炸型
炒未到我哋啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]