• 瀏覽: 2,282
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
家中需要裝修, 由於電箱經常跳掣,
但需要全屋重新接線嗎, 還是有專業第三方, 做電力工程檢查. (因裝修師傅建議全鋪電線.)已找到合適公司, 已找到原因, 是浴室寶

熱賣及精選
引用:
原帖由 kaklau 於 2020-10-17 12:12 PM 發表

但需要全屋重新接線嗎, 還是有專業第三方, 做檢查. (因裝修師傅建議全鋪電線.)
如果全新鋪電線就係重新還原,唔使考慮咁多。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaklau 於 2020-10-17 12:12 PM 發表

但需要全屋重新接線嗎, 還是有專業第三方, 做檢查. (因裝修師傅建議全鋪電線.)
你問裝修師傅有幾多會同你講可以用返舊既唔駛拆裝...最好咩都拆哂佢,佢地先有錢搵

回覆 引用 TOP

屋企有冇用LED燈?

全城戴CU口罩支持香港政府
引用:

咁講啦,經常跳掣其實有好客觀因素嘅,未必一定要重舖電線,最主要找出原因先

回覆 引用 TOP

重新舖線都跳就係師傅責任

佢同你換晒電線,跟住發現係掣箱嘅問題,咁就得啖笑。

如果係電器漏電跳MCB, 你換哂全屋電線同總掣都係一樣會跳喎.

回覆 引用 TOP

師傅建議換完電線再講。

回覆 引用 TOP

Help

回覆 引用 TOP

咁究竟係咪某一組製成日跳?再搵個組嘅電插收細範圍睇睇係咪電器或者漏水導致。咩細節野都唔講,只可以叫你搵水電師父去check

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 napo123 於 2020-10-17 12:44 PM 發表

重新舖線都跳就係師傅責任
未必認同,可能有啲電器神神地,例如電水煲少少漏水,雪櫃有老鼠咬開電線膠都有可能。分體冷氣室內電路板有壁虎痾尿等。

回覆 引用 TOP

引用:

回覆 引用 TOP

師傅話換完電線,再 check 電箱,然後先睇電器。

拍張菲士箱相睇下先有得講。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]