• 瀏覽: 1,479
  • 回覆: 16
失業2年, 昨日收到1個OFFER係去精神病院做3A(先試工1個月), 之後收到舊公司電話叫我去見工(之前是做MERCHANDISER, 同一個集團,唔同DEPT),但呢個POST可能係伏位,因為我年頭SEND CV去, E家先問我叫我去見工。
因為merchandiser 在香港死得就死, 但我又想返去做(因為做左廿年都慣左),但可能好快又比人BYE BYE. 3A個份基本上係厭惡性工作, 對住D屎尿同精神病人, 未做過,唔知點(但若果有得揀,當然唔想做呢D啦)。
之前申請左醫院POST, IN左但未有回覆。
究竟照做merchandiser好, 定3A, 定等醫院OFFER呢?

迷糊婆婆
熱賣及精選
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-10-17 03:59 PM 發表

失業2年, 昨日收到1個OFFER係去精神病院做3A(先試工1個月), 之後收到舊公司電話叫我去見工(之前是做MERCHANDISER, 同一個集團,唔同DEPT),但呢個POST可能係伏位,因為我年頭SEND CV去, E家先問我叫我去見工。
因為merchandiser 在香港死得就死, 但我又想返去做(因為做左廿年都慣左),但可能好快又比人BYE BYE. 3A個份基本上係厭惡性工作, 對 ...
唔知你講果個集團係咪早前剛私有化左果個,基本上今日請完你之後唔知做幾耐又lay過,再講,而家係叫你返去見工,無話一定請。。
如果有決心轉行,有機會點解唔去試下,我轉左行已兩個幾月,層經問過自己,如果以前果行請返我,我重會唔會走返轉頭,我幾乎可以肯定。。我唔想走回頭路了。。比你過得呢兩年。。再過多幾年又lay過。。咁你點?每隔三兩年就搵工既感覺實在好難受。。機會亦隨著年紀而減少。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-17 04:55 PM 發表

唔知你講果個集團係咪早前剛私有化左果個,基本上今日請完你之後唔知做幾耐又lay過,再講,而家係叫你返去見工,無話一定請。。
如果有決心轉行,有機會點解唔去試下,我轉左行已兩個幾月,層經問過自己,如果以前果行請返我,我重會唔會走返轉頭,我幾乎可以肯定。。我唔想走回頭路了。。比你過得呢兩年。。再過多幾年又lay過。。咁你點?每隔三兩年就搵工既感覺實在好難受。。機會亦隨著年紀而減少。。 ...
唔係私有化個間,我就係諗就算請左我,可能又好快比LAY過.轉行我知點都要轉, 都要有個適應期, 每次轉工真係好難受同好攰, 我就係唔想今次轉完,短期內又再轉過, 好辛苦。可能未接受到真係返唔到轉頭既事實吧....

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-10-17 03:59 PM 發表

因為merchandiser 在香港死得就死, 但我又想返去做(因為做左廿年都慣左),但可能好快又比人BYE BYE. 3A個份基本上係厭惡性工作, 對 ...
師姐,做住merchandiser先,等到醫院有offer再走都未遲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-10-17 05:10 PM 發表

唔係私有化個間,我就係諗就算請左我,可能又好快比LAY過.轉行我知點都要轉, 都要有個適應期, 每次轉工真係好難受同好攰, 我就係唔想今次轉完,短期內又再轉過, 好辛苦。可能未接受到真係返唔到轉頭既事實吧.... ...
成日睇呢度做merchant 既人講,唔出過去唔知出面海濶天空,呢個感覺我而家都有,原來好多人可以好hea,唔使好似做merchant咁樣十項全能,有開工無收工,都一樣搵到食,一樣生存到。。我而家只要用我以前份工既十份一精力已可完成我既工作,準時收工,頂多遲幾分鐘走,呢D係前所未有既感覺。。

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-17 05:20 PM 發表

成日睇呢度做merchant 既人講,唔出過去唔知出面海濶天空,呢個感覺我而家都有,原來好多人可以好hea,唔使好似做merchant咁樣十項全能,有開工無收工,都一樣搵到食,一樣生存到。。我而家只要用我以前份工既十份一精力已可完成我既工作,準時收工,頂多遲幾分鐘走,呢D係前所未有既感覺。。 ...
轉左邊行?

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-10-17 05:36 PM 發表

轉左邊行?
食品公司做operation,merchant經驗有幫助

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-17 06:19 PM 發表

食品公司做operation,merchant經驗有幫助
都好WO...

迷糊婆婆
引用:
原帖由 hermanda112 於 2020-10-17 06:28 PM 發表

都好WO...
所以唔好執著老本行,唔試唔知,我需然係公司黎講年紀絕對算大,但我既做事手法令上司大開眼界,無論速度,想法,思維。其實做開merchant處事既細緻度係勝過好多人的,唔好比過往困住自己

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-17 06:33 PM 發表

所以唔好執著老本行,唔試唔知,我需然係公司黎講年紀絕對算大,但我既做事手法令上司大開眼界,無論速度,想法,思維。其實做開merchant處事既細緻度係勝過好多人的,唔好比過往困住自己 ...
多謝ching🙏

迷糊婆婆

回覆 引用 TOP

引用:

失業兩年,去做住先啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦不安的山頭 於 2020-10-17 06:33 PM 發表

所以唔好執著老本行,唔試唔知,我需然係公司黎講年紀絕對算大,但我既做事手法令上司大開眼界,無論速度,想法,思維。其實做開merchant處事既細緻度係勝過好多人的,唔好比過往困住自己 ...
犀利啊!
不過做merchandiser真係唔化算,性價比唔高,今時今日,跟廠跟單絕對唔係吃香嘅工,而且歐美只會繼續死落去,冇人知疫情幾時完,我都贊成樓主唔好走回頭路。

回覆 引用 TOP

我16年入職既公事,18年執粒,之後18年轉左4份merchant工,穩定下來之後,公司20年頭由9個跟單減到而家剩返兩個,除非你好響受搵工既過程,如果唔係諗唔到做乜有機會都唔去轉。。

回覆 引用 TOP

引用:

呢個真
客有咩事你要知
廠有咩事你又要知
由落單到出貨中間拆咗幾多炸彈
Merchant 要做得好並不簡單

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]