• 瀏覽: 1,033
  • 回覆: 9
道門漆面裂成咁係咪要鏟走舊漆先可以油? 同埋點知原先係手掃漆定磁漆??唔該唔該。

附件

door.jpg(317.22 KB)

2020-10-17 10:16 PM

引用:
原帖由 calvincha 於 2020-10-17 10:18 PM 發表

手掃漆吧,因為其實磁漆油出黎既效果堅麻麻地
咁是否要鏟走舊漆先?

引用:
原帖由 1piece 於 2020-10-17 10:35 PM 發表

咁是否要鏟走舊漆先?
鏟清後仲要補灰磨沙紙,底油一層、面油2層..
一啲都慳唔到錢仲有排搞。

度好哂門較呎吋、門鎖位、門厚度、門呎吋,
淨訂一隻門玉換仲划算。

當然你要求唔高嘅話,自己翻油係平好多嘅。
求求其其清2下舊油就油得,
不過會凹凸不平又一撻撻。

回覆 引用 TOP

唔剷乾淨就咁油,手掃漆會將磁油起返出嚟?

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2020-10-18 03:04 AM 發表

唔剷乾淨就咁油,手掃漆會將磁油起返出嚟?
要有基本認知....手掃漆與磁漆用什麼液體稀釋...
對於相關稀釋的液體會產生什麼作用...
個個都話diy...其實好多嘢唔可以diy㗎

“一個人雖然作案未遂或尚未作案,但是只要有過這個心思,就是該死”

回覆 引用 TOP

小弟學師嘅年代,係用天拿水開,隔咗若干年連真天拿水都買唔到,而家已經唔知咩世界。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1piece 於 2020-10-17 10:16 PM 發表

道門漆面裂成咁係咪要鏟走舊漆先可以油? 同埋點知原先係手掃漆定磁漆??唔該唔該。
其實油呢做乜鬼呀.....包一層人造皮..
一定平過你翻新....

“一個人雖然作案未遂或尚未作案,但是只要有過這個心思,就是該死”

回覆 引用 TOP

我用手掃漆, 問左朋友, 最後因為磁漆要用松節水溝所以剷左之後我用立X隻手掃漆油左2層, 新嘅一樣

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]