• 瀏覽: 1,585
  • 回覆: 16
作為慈雲山往返尖沙咀的全日線,5C車程極慢,故九巴先後開辦5P及更快的5X,提供繁時特快服務。屯馬線二期通車在即,5P或5X全日化是許多人的呼聲。但哪一條更適合全日呢?

歡迎討論。

熱賣及精選
我會揀5X,兩者分別主要係5P來回上路有站,但上路正正會有屯馬線車站,實在冇必要為上路少少客而拖慢尖沙咀客車程。

不過我認為:5X北行要跟5P行暢運道走。

回覆 引用 TOP

5X IS BETTER THAN AND FASTER THAN 5P 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-10-18 02:32 AM 發表

作為慈雲山往返尖沙咀的全日線,5C車程極慢,故九巴先後開辦5P及更快的5X,提供繁時特快服務。屯馬線二期通車在即,5P或5X全日化是許多人的呼聲。但哪一條更適合全日呢?

歡迎討論。 ...
5C可由3B取代
5X應做全日

74X
引用:
原帖由 74x 於 2020-10-18 09:47 PM 發表

5C可由3B取代
5X應做全日
3B行斧山,5C行鳳凰,取代唔到。

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-10-18 09:51 PM 發表

3B行斧山,5C行鳳凰,取代唔到。
用八達通免費轉乘配合就得啦

74X
引用:
原帖由 74x 於 2020-10-18 10:07 PM 發表

你咁講斧山同鳳凰各留一條線落山,其餘地方轉車咪得?

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-10-19 02:25 AM 發表

正確,可以取消5C/3B/5D/5A
換5X加停太子道東各站+5取消馬頭涌道,馬頭圍上路及紅磡各站
然後可以擴建並延伸水泉坳街及觀音山道至沙田坳道再擴建沙田坳道
288/A/B延長至樂富,加經水泉坳街,沙田坳道,竹園及翠竹並取代KR21/211A/7M/809K,用車由小巴/九巴混合行走
同時83S由廣黃延長至四美街,加經行善里,觀音山道,沙田坳道至慈北後跟5C至四美街,加經斧山總站取代NR806,由萬置/九巴混合行走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-10-19 02:25 AM 發表

其實宜家八達通轉乘咁方便, 九巴應多重組路線並加以善用

慈雲山區來說, 應加2F, 3C往來黃大仙的4.3雙向分段 (宜家元屯天都已有雙向分段機啦), 好過剩係開一班205m充數

74X

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-10-18 22:07 發表

加八達通轉乘優惠,3B/3D<>5/5A,兩程合共$5.8.
3D/5兩線班次頻密,方便轉乘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 74x 於 2020-10-18 09:47 PM 發表

5C可由3B取代
5X應做全日
但係將來港鐵(屯馬線)正式通車後,
九巴3B都唔會有得留低既路線.

始終,係鑽石山既乘客都可以搭港鐵
去(馬頭圍/土瓜灣)呢D地區.

至於(富山邨)既居民都可以搭九巴5號
去到(紅磡/土瓜灣),同埋,{九巴都要
設立(5號及12A)既八達通卡免費轉乘
優惠用作解決3B取消後彌補(富山邨)
既居民來往紅磡碼頭既不便}.

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!
引用:
原帖由 LEMON3 於 2020-10-20 07:41 PM 發表

但係將來港鐵(屯馬線)正式通車後,
九巴3B都唔會有得留低既路線.

始終,係鑽石山既乘客都可以搭港鐵
去(馬頭圍/土瓜灣)呢D地區.

至於(富山邨)既居民都可以搭九巴5號
去到(紅磡/土瓜灣),同埋,{九巴都要
設入(5號及12A)既八達通卡免費轉乘
優惠用作解決3B取消後彌補(富山邨)
既居民來往紅磡碼頭既不便}. ...
3B行下路喎。

坐5c 去慈雲山仲耐過坐87D去馬鞍山。😆

不再了!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2020-10-21 01:02 AM 發表

3B行下路喎。
但係以富山邨來往(紅磡/土瓜灣)既巴士服務來講,
我覺得一條九巴5號就已經滿足晒所有需求.

再加上,遲下鑽石山都已經有港鐵去到(馬頭圍/土瓜灣)
呢D地方,變相係鑽石山既乘客都唔會再搭九巴3B
去(紅磡/馬頭圍/土瓜灣)呢D地區.

同埋,九巴3B都係長期蝕本既路線,仲有(3B同5C)既路線
來講又有好多地方重疉.

故此,將來港鐵(屯馬線)全線通車後,九巴3B將會成為開刀對象.

由HKBDB,直到現在既香港討論區,已經做o左(二十年)左右既巴士迷!!
引用:
原帖由 LEMON3 於 2020-10-22 12:32 AM 發表

但係以富山邨來往(紅磡/土瓜灣)既巴士服務來講,
我覺得一條九巴5號就已經滿足晒所有需求.

再加上,遲下鑽石山都已經有港鐵去到(馬頭圍/土瓜灣)
呢D地方,變相係鑽石山既乘客都唔會再搭九巴3B
去(紅磡/馬頭圍/土瓜灣)呢D地區.

同埋,九巴3B都係長期蝕本既路線,仲有(3B同5C)既路線
來講又有好多地方重疉.

故此,將來港鐵(屯馬線)全線通車後,九巴3B將會成為開 ...
5行上路,3B行下路,相比之下,5更加同屯馬線疊正。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]